Nemocnicím v Česku dochází lék remdesivir na těžké formy covidu. Uvedl to Český rozhlas – Radiožurnál na základě informací Sekce nemocničních lékárníků a vedoucího lékaře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] Martina Balíka.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] k zásobám remdesiviru v Česku uvedl, že jeho úřad právě dojednává s výrobcem léku, americkou firmou Gilead Sciences, dodání jeho další várky, a to do konce tohoto týdne.

„Zpřísnila se indikace [důvody pro použití léku, pozn, red.] a jednáme s firmou Gilead o dodávce léku, která by měla dorazit v průběhu tohoto týdne,“ uvedl.

Také ředitel české pobočky Gilead Sciences Pavel Březina řekl rozhlasu, že se snaží remdesivir dostat do Česka ještě do konce září. Sekce nemocničních lékárníků kvůli poklesu zásob remdesiviru zveřejnila na svém webu Postup získání remdesiviru do jiné nemocnice.

29.9. ministr Prymula uvedl, že do Česka bylo dovezeno dalších 960 dávek léku remdesivir. Dalších 1 009 dávek by mělo dorazit během následujících několika málo dní.

Co říká Martin Balík ze VFN

Pokud by nedorazila další dodávka, současné zásoby léku by byly podle Martina Balíka spotřebovány příští týden.

„Jde o značný problém, protože lék je ověřen pro rychle se rozvíjející formy koronavirové infekce. A dále pro pacienty, kteří potřebují být napojeni na kyslík,“ řekl rozhlasu lékař.

Mluvčí úřadu Štěpanyová uvedla, že při stávajících počtech nemocných roste také jeho spotřeba. A proto je nezbytné, aby další dodávka dorazila v příštích dnech. Ministerstvo podle ní provedlo včas všechny kroky.

„Ty jsou však koordinovány na úrovni Evropské komise na základě odhadů a vývoje nákazy v jednotlivých zemích EU. Se zástupci Evropské komise jsme v úzkém kontaktu,“ řekla.

Bezmála tisícovka hospitalizovaných pacientů

Je pravdou, že covid-19 má u většiny lidí spíše lehčí průběh. V poslední době však v Česku výrazně vzrostl i počet hospitalizovaných, tedy osob s těžší formou nemoci. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví k včerejší 18 hodině [28.9.] opět zvýšil a to na 820. Ještě v sobotu večer bylo s covidem v nemocnicích na 802 pacientů. Od začátku září se jejich počty zvýšily více než pětinásobně. Ve vážném stavu je aktuálně dle ministerstva 181 pacientů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here