Správa státních hmotných rezerv [SSHR] má podle jejího předsedy Pavla Švagra uzavřené smlouvy na všech jedenáct druhů ochranných pomůcek, které poptávala. Nyní soutěží jen několik dílčích zakázek.

Vítězné firmy, které jsou podle Pavla Švagra převážně české, dodávají nasmlouvané ochranné pomůcky do skladů správy hmotných rezerv prakticky denně. V minulém týdnu doručila zásilku v objemu 1,6 milionu roušek například firma DispoMask. Ta v srpnu podepsala se SSHR smlouvu na dodávku celkem 16ti milionů ochranných roušek. Firma uspěla celkem ve čtyřech výběrových řízeních.

„Úspěchy v otevřených výběrových řízeních státní správy bereme jako důkaz, že kvalitní český výrobek může obstát i před asijskou konkurencí, a to dokonce i cenou,“ uvedl obchodní ředitel DispoMask Czech Ondřej Mařík.

Společnost vyrábí jednorázové ústenky s možností produkce až 100 tisíc kusů denně v nepřetržitém provozu.

Roušky státu dodá společnost DispoMask Czech

Nejenom DispoMask, ale i další výrobci dodávají SSHR

Správa státních hmotných rezerv [SSHR] podepsala smlouvy o dodávkách ochranných pomůcek i s dalšími výrobci.

„Podepsali jsme smlouvy s dalšími pěti firmami. Targo Promotion Praha dodá 1 537 000 respirátorů třídy FFP2, Edinburgh Genetics 62 995 rychlotestů a Dina-Hitex 578 000 zdravotnických čepic,“ potvrzuje Pavel Švagr.

Dále mají smlouvy se společností Batist Medical, jež dodá 370 000 návleků na obuv a společností Schulke CZ, jež zajistí 1 680 tun dezinfekčního přípravku.

„To znamená, že máme pod smlouvou všech jedenáct druhů ochranných pomůcek,“ ubezpečuje Pavel Švagr.

Na základě květnového rozhodnutí vlády správa vypsala zakázky na dodávky roušek, respirátorů FFP2, respirátorů FFP3, filtrů do respirátorů, ochranných brýlí, ochranných štítů, návleků na obuv, rychlotestů, výtěrových setů, zdravotnických rukavic a čepic.

Na podpis smlouvy čekají i další dodavatelé

V následujících dnech mají být podepsány ještě další tři dílčí zakázky na 600 tisíc respirátorů FFP3. Zásoby ochranných pomůcek v Česku by měly pokrýt v případě krize potřebu na dobu zhruba dvou měsíců. Jak ostatně nařídila i vláda. Zástupci SSHR uvedli, že první měsíc mají pokrytý zakázkami, které vypsali, a zakázkami ministerstva vnitra. Základ pro druhý měsíc tvoří zásoby v policejním skladu v Opočínku.

Švagr shrnul, že SSHR má nyní aktuálně k dispozici zhruba 44 milionů roušek, pět milionů respirátorů FFP2, 200 tisíc respirátorů FFP3, 12 milionů zdravotnických rukavic, 150 tisíc návleků na obuv a 42 tisíc výtěrových setů.

„Další zakázky jsou v běhu a jsou vypisovány průběžně. Nejen na ochranné pomůcky, ale i na dezinfekci a vypisujeme je v režimu jednacího řízení bez uveřejnění,“ říká.  

Takový způsob nákupu SSHR totiž nově umožňuje červencové usnesení vlády. U všech vypsaných zakázek na ochranné pomůcky požaduje SSHR evropský certifikát.

„Zároveň před podpisem smlouvy necháváme vybraný vzorek otestovat,“ dodává Švagr.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here