Karlovarský kraj dnes zprovoznil nové odběrové místo na covid v Sokolově. Lidé indikovaní praktickým lékařem a hygieniky se mohou nyní nechat na covid-19 otestovat v areálu společnosti Sokolovská bytová [Komenského 77].

Vybudování odběrového centra, které nebude provádět testování pro samoplátce, mají na starosti hasiči z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Odběrové místo v areálu Sokolovské bytové je v provozu od pondělí do pátku, vždy od 8.00 do 12.00 hodin. Hejtman kraje Petr Kubis [ANO] uvedl, že jde již o šesté odběrové místo v regionu.

„Vzhledem k tomu, že v našem kraji stále roste počet nemocných koronavirem, rozhodli jsme se ve spolupráci s Nemocnicí Sokolov otevřít další odběrové místo pro občany indikované praktickým lékařem či hygieniky k testu na covid,“ vysvětlil hejtman.  

Počet pacientů s covidem-19 v Karlovarském kraji rychle roste. Jen za pondělí přibylo v kraji podle údajů tamního úřadu přes 200 lidí. Podle hejtmana je aktuálně v kraji více než 1 835 nakažených a 80 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Hasiči, vojáci a studenti spolupracují s nemocnicemi

Hasiči a vojáci se v Karlovarském kraji zapojili do prací již ve dvou covidových centrech v nejdeckém Rehosu a v nemocnici Mariánské Lázně. Kraj nicméně stále shání kvůli nedostatku personálu zdravotníky a dobrovolníky, kteří by vypomáhali v nemocnicích nebo v covidových centrech. V nemocnici už pomáhají studenti středních zdravotnických škol, medici, hasiči a záchranáři.

Například do Karlovarské krajské nemocnice [KKN], která spravuje krajské nemocnice v Karlových Varech a Chebu, nastoupili tři studenti střední zdravotnické školy a čtyři medici. Nemocnice v Sokolově má 14 studentů střední zdravotnické školy a jednoho medika, v ostrovské nemocnici pomáhá 18 studentů. Na výpomoc by měly přijít ještě pracovnice Městského domu kultury, které budou pomáhat s úklidem a dezinfekcí prostor.

V nemocnicích pomáhá kromě studentů dále 27 hasičů a další čtyři hasiči se zdravotnickým vzděláním. Ti vykonávají kvalifikovanou činnost včetně mobilního odběrového týmu. Podle hejtmana Kubise v nemocnicích pomáhá také 15 záchranářů.

Nové odběrové místo v Sokolově

Dohled nad provozem odběrového místa v Sokolově zajišťuje náměstkyně ošetřovatelské péče Nemocnice Sokolov Martina Kalendová a hygienická specialistka Zlatka Franková.

To potvrdil zdravotní ředitel Penta Hospitals CZ [vlastník Nemocnice Sokolov, pozn. red.] Jiří Štefan: „Po dohodě s krajským koordinátorem pro intenzivní péči MUDr. Uhlíkovou a Karlovarským krajem zajistíme nově vzniklé odběrové místo na onemocnění SARS-COV-2 v Sokolově jak personálně, tak provozně.“

Dodejme, že k odběru se lidé v Karlovarském kraji, kterým žádanku na test elektronicky vystaví praktický lékař nebo pracovník Krajské hygienické stanice, stále objednávají prostřednictvím call centra na telefonní lince 950 380 380.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here