Příští týden začíná Evropský týden testování na infekci HIV a žloutenky. Jde o tradiční kampaň, která upozorňuje na rizika přenosu těchto virových onemocnění. V týdnu od 20.11. do 27.11. se mohou lidé v riziku bezplatně otestovat na HIV, žloutenky i syfilis.

Letošní již osmý ročník Evropského týdne testování na HIV a žloutenky pracuje se sloganem „Otestuj se. Dodržuj léčbu. Mysli na prevenci“. Do mezinárodní kampaně se zapojí i Česká republika a na několika místech v zemi se budou moci v týdnu od 20. do 27. listopadu nechat zájemci bezplatně otestovat na HIV infekci, žloutenku typu B a C i syfilis. Zastřešující organizací kampaně je tradičně Státní zdravotní ústav [SZÚ].

„Evropský testovací týden nabízí ideální příležitost, jak odhalit počátky HIV infekce. Včasné odhalení infekce umožňuje podstoupit léčbu, která dokáže zajistit kvalitní život. Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji odpovídá tělo pacienta na léčbu a předchází se nežádoucím komplikacím,“ vysvětluje význam mezinárodní akce Státní zdravotní ústav.  

Připomíná, že testovat se bude v období od 20. do 27. listopadu 2020. Na týdenní akci pak naváže 1. prosinec. To je den, kdy si připomínáme Světový den boje proti AIDS.

Nový lék na HIV: Pacienti žijí déle a nejsou infekční

Otestovat se nejen na syfilis může kdokoli v riziku

Celorepubliková kampaň cílí na širokou veřejnost. Nechat se otestovat může ve zmiňovaném termínu každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV. V riziku jsou nejvíce osoby, které měly nechráněný pohlavní styk nebo kontakt s infikovanou krví při injekčním užívání drog. Testování by měli určitě využít lidé ze skupin ohroženějších HIV infekcí, žloutenkami a dalšími sexuálně přenosnými infekcemi. To jsou muži mající sex s muži, osoby poskytující sexuální služby za úplatu a injekční uživatelé drog.

HCV infekce ohrožuje i lidi, u nichž by to málokdo čekal

Seznam organizací, které v týdnu od 20. do 27. listopadu nabízejí bezplatné testování, bude zveřejněn zde.

Zájem o testování není malý

Loni se Evropského týdne testování zúčastnilo celkem 960 osob, v roce 2018 pak 955. Loni služby zajišťovali zdravotníci na 104 místech ve všech krajích, v roce 2018 jich bylo 83.

Hepatitida typu C je léčitelná do dvou měsíců

Na infekci HIV se vloni nechalo v testovacím týdnu otestovat na 452 [47 %] žen a 516 [53 %] mužů. Nejpočetněji zastoupenou věkovou skupinou byly osoby ve věku 30-39 let. Mezi testovanými bylo asi 11 % injekčních uživatelů drog. Oproti předchozím rokům se zvýšil i počet osob, které přišly na test poprvé. V roce 2019 dorazilo na test prvně 671 osob [70 % z testovaných].

Odběry byly prováděny ze žilní i z kapilární krve. Test na HIV si loni nechalo udělat celkem 959 osob, 320 osob si nechalo otestovat markery hepatitidy B [s pětkrát zjištěnou pozitivitou], 574 osob podstoupilo test na hepatitidu C [2 pozitivity, 13 reaktivních vzorků], 505 osob se nechalo otestovat na syfilis [3 pozitivní nálezy].

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here