Každý třetí Čech říká, že se jeho zdravotní stav během druhé pandemické vlny zhoršil. Mezi nejčastější komplikace patří celková únava a vyčerpání, bolesti hlavy a deprese či úzkostné stavy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Zentiva.

Více než polovina dotázaných dále uvedla, že jejich zdravotní stav či jeho zhoršení nebylo natolik závažné, aby museli vyhledat lékařskou pomoc. Každý sedmý se vzhledem ke špatné epidemiologické situaci raději vyhnul kontaktu s lékařem a zdravotnickým zařízením. Dobře se osvědčily zejména telefonické konzultace, které zvolil každý čtvrtý, který byl nucen vyhledat lékařskou pomoc.

Zdravotní stav populace

Překvapivé je zjištění, že z těch, kteří pocítili zhoršení zdravotního stavu, spadá téměř polovina [46,5 %] do věkové kategorie 18–26 let. Naopak poloviční je oproti tomu skupina nejstarších účastníků průzkumu ve věku 54–65 let, kteří se cítí poměrně stabilně. Z dalších odpovědí vyplývá, že tato věková skupina nemění svůj běžný režim. Podobně jako před pandemií pravidelně užívá své léky na předpis a běžněji udržuje sociální distanc.

Mezi konkrétními projevy zhoršení zdravotní kondice figuruje nejčastěji celková únava a vyčerpání, které pociťuje více než polovina populace napříč věkovými skupinami. Přesně každý druhý pak trpí bolestmi hlavy a v těsném závěsu následují komplikace spojené s depresemi a úzkostnými stavy.

Přestože si starší generace vede obecně lépe než mladší respondenti, stojí za vyzdvihnutí fakt, že skupina lidí v rozmezí 54–65 let je tou nejohroženější v oblasti psychických obtíží. Trpí jimi hned 51 % dotázaných v této věkové kategorii.

Mezi další zdravotní nesnáze, které sužují každého bez ohledu na věk, patří bolesti zad, únava očí, přibírání na váze, ale i nespavost, která se s věkem stupňuje. Tyto problémy se ozývají až u třetiny Čechů. Pětině lidí se nevyhnula ani rýma a nachlazení, každému desátému se zvýšil krevní tlak nebo zhoršily příznaky kožních onemocnění.

Pocity za aktuální situace

Podle autorů průzkumu současná situace a roční období s sebou přináší růst zdravotních komplikací napříč všemi věkovými skupinami. Nepřítel je nevlídné počasí, ale i psychický stav každodenně vystavovaný nepříliš pozitivním zprávám. Obojí dohromady způsobuje zdravotní potíže obecnějšího rázu, ale i konkrétní problémy související se sociální izolací nebo třeba s dlouhým sezením u počítačů.

Ti, kterým se zdravotní stav po dobu druhé vlny koronavirové pandemie nezměnil, to přičítají hned několika faktorům a preventivním opatřením, které praktikují. Patří mezi ně například kvalitní spánek – 26,3 % nebo pravidelný sport – 22,3 %. Za šťastlivce zdravé od narození se považuje čtvrtina lidí, kteří dlouhodobě netrpí žádnými zdravotními problémy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here