Hackeři prolomili systémy Evropské lékové agentury

0
329
agentury
Foto: EMA

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] potvrdila, že se stala cílem kybernetického útoku. Při něm, jak uvedly společnosti Pfizer a BioNTech, došlo k získání údajů o jejich vakcíně proti covidu. Podle agentury incident nemá vliv na proces zkoumání očkovací látky pro podmínečnou registraci na trhu EU.

Americká společnost Pfizer a její německý partner BioNTech uvedly, že je EMA informovala o kybernetickém útoku, při kterém se kdosi dostal k dokumentům o jejich vakcíně. Zdůraznily ale, že jejich systémy v souvislosti s tímto incidentem napadeny nebyly. Zástupci společností dodali, že nemají informace o tom, že by v souvislosti s kyberútokem unikla data o účastnících jejich klinické studie.

Evropská agentura pro léčivé přípravky v krátké tiskové zprávě již potvrdila, že se stala terčem kybernetického útoku. Podrobnosti o rozsahu nesdělila. Uvedla, že okamžitě zahájila vyšetřování, a to v úzké spolupráci s policií a dalšími orgány. Podle agentury Reuters není v tuto chvíli jasné, kdo je pachatel kybernetického útoku, kdy k němu došlo, ani jaká data unikla.

Unijní léková agentura, která sídlí v Amsterodamu, se nyní zabývá mimo jiné podmínečnou registrací vakcín proti covidu-19 pro trh Evropské unie. Ve zrychleném řízení studuje podklady, které ke svým očkovacím látkám dodaly farmaceutické firmy Pfizer/BioNTech a Moderna. Podle dřívějšího prohlášení by o jejich podmínečné registraci mohla EMA rozhodnout na konci prosince, respektive počátkem ledna.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here