Za PCR testy z 1. června laboratoře lidem vrátí peníze

0
577
PCR
Foto: ZdraveZpravy.cz

Za PCR testy provedené 1. června vrátí odběrové laboratoře lidem peníze. Porušily tím totiž od pátku 28. května platné mimořádné opatření vlády, podle kterého pojišťovny od 1. června hradí dva PCR testy a čtyři antigenní testy do měsíce. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Od 1. června hradí zdravotní pojišťovny svým klientům nově dva PCR testy do měsíce a jeden antigenní test každých sedm dnů. Od července je pak v plánu úhrada dvou PCR testů a dvou antigenních testů v jednom měsíci. Vyšetření navíc si testovaní zaplatí ze své kapsy. Společně se sníženou frekvencí hrazeného testování se zredukovala i cena, kterou pojišťovny odběrovým místům zaplatí. S platností od úterý 1. června šlo původně o částku 350 korun za jedno PCR otestování a 201 korun za antigenní test. Většina soukromých laboratoří však hned první den nových úhrad odmítala PCR testy takzvaně na pojišťovnu [tedy za 350 Kč] zájemcům poskytovat. Odvolávaly se přitom na to, že nemají k novému nařízení metodiku.

Někteří zájemci se proto laboratorního testování vzdali a jiní si ho zaplatili z vlastního. Samoplátci za PCR test zaplatí částku kolem 1 200 až 1 400 Kč. Nyní se ukázalo, a ministr zdravotnictví Vojtěch potvrdil, že bojkot laboratoří byl protizákonný. Lidé, kteří v úterý 1. června za test na vlastní žádost zaplatili, tak můžou laboratoř žádat o vrácení peněz.

„Pokud za to preventivní testování vybírají od lidí peníze, tak porušují to mimořádné opatření. A pak je nárok na to, že ty peníze lidé mohou žádat zpět,“ řekl ministr.

Dva PCR testy zdarma nepodmiňuje žádanka od lékaře

Úhrada za PCR na pojišťovnu se zvýšila na 614 korun

Na odmítání PCR testování na pojišťovnu zareagovalo hned v prvním dnu hrazeného testování [1.6.] ministerstvo zdravotnictví navýšením smluvené ceny z 350 korun nově na 614 korun. korun. Nejpozději do konce června pak slíbilo doladit dostupnost odběrových míst nabízející hrazené PCR vyšetření.

„Domluvil jsem se s pojišťovnami, že ještě dnes zvýší úhradu odběrovým místům na 614 Kč. Pojišťovny v průběhu června nadefinují pravidla pro poolování vzorků a vytvoří dostatečné kapacity pro hrazené testování po celé ČR,“ napsal ministr na Twitteru.

Laboratoře dostanou cenový limit i pro samoplátce

Ministr ve středu dále uvedl, že jeho resort chce cenu za PCR vyšetření zastropovat také pro samoplátce na hodnotě kolem 614 korun. Argumentuje tím, že klesly ceny chemikálií s pomocí kterých se vyšetření provádí.

„Ten zisk není, jaký býval, což chápu, že pro soukromé laboratoře není dobrá zpráva, ale stále na tom vydělají,“ uvedl.

Cena u diagnostických testů pro pacienty, které pošle na test jejich lékař nebo hygienik jako kontakt nakaženého, bude snížena na stejnou částku od začátku července. Od ledna byla cena nastavena na zhruba 1 200 korun.

„Trochu mám pocit, že to, co některé soukromé laboratoře teď dělají, je snaha na nás vytvořit nějaký tlak,“ upřesnil ministr Vojtěch s tím, že cena za PCR je optimální a vydírat se laboratořemi nenechá.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here