AG testy pro žáky dodá Batist Medical, budou čínské

0
568
Batist_Medical
Foto: SSHR

Sady pro zářijové testování ve školách dodá firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku. Její nabídka byla podle Správy státních hmotných rezerv [SSHR] nejvýhodnější. Cena jednoho testu vyjde na 18,87 Kč bez DPH.

O tendr na dodání 4,2 milionů antigenních testovacích sad pro školy se podle předsedy SSHR Pavla Švagra ucházelo celkem deset firem. Zakázku dostala firma Batist Medical. Uspěla s nabídkou neinvazivních testů na stěr z přední části nosu od čínské společnosti Genrui BioTech v celkové hodnotě 80 milionů korun.

„Součástí zakázky je ještě možnost dokoupit za stejnou cenu dalších 1,2 milionu testů. Ty by mohly sloužit jako rezerva pro dodatečné testování,“ řekl k zakázce Švagr s tím, že termín dodání do skladů je stanoven na 20. srpna.

Testy od Batist Medical ověří registrace v Německu

Podmínka tendru na testy do škol byla jejich registrace na seznamu německé instituce BfArM [Das Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte]. Což je obdoba českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Důvodem je zřejmě požadavek Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] na více kvalitní AG testy než ty, které se používaly v minulém školním roce.

„…volili jsme cestu AG testů, které ale musí být kvalitní, bavíme se o 80% senzitivitě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] minulý týden na jednání zdravotního a školního sněmovního výboru.

MZ ČR chce žáky otestovat AG testy s 80% citlivostí

AG testy, které pro školy centrálně zajišťuje SSHR, rozvezou do škol hasičské záchranné sbory. Uhradit by se měly z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] s možností proplacení z evropského fondu solidarity.

„Na screeningy chceme využít finanční prostředky z evropského fondu solidarity [Fond solidarity Evropské unie, EUSF], ve kterém je k dispozici až 435 milionů korun,“ uvedl na jednání sněmovních výborů ministr školství Robert Plaga [za ANO].

Příspěvky na PCR testy pro školy, které se pro ně dobrovolně rozhodnou, budou podle něj pokračovat i v následujícím školním roce. Na každý PCR test tak zařízení dostane až 200 korun. Výsledek testu bude platný po dobu sedmi dnů.

Školáci se v září otestují třikrát a pak se uvidí

Stávající plány MZ ČR o testování ve školách hovoří o tříkolovém testování 1., 6. a 9. září. Žáci prvních tříd základních škol se prvně otestují až druhý školní den. Další testy budou záviset na počtu pozitivních výsledků. Ty by se pak dle Vojtěcha řešily zřejmě jen lokálně.

„Pokud bude více než 25 případů na 100 tisíc provedených testů v součtu prvních dvou termínů, pak se bude v těchto okresech pokračovat v testování jednou týdně,“ vysvětlil ministr Vojtěch.

Děti se při školním testování nejvíce obávají výsledku

Vicepremiér Jan Hamáček [ČSSD] ve středu 21. července upozornil, že vláda o dalším testování v podzimních měsících musí rozhodnout nejpozději do poloviny srpna. Už kvůli tomu, aby mohla SSHR zajistit včasný nákup a rozvoz dalších testů.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here