Zrušení povinnosti respirátorů se chce MZ ČR vyhnout

0
1152
povinnosti_respiratoru
Foto: Pixabay.com

Nejvyšší správní soud dnes [27.7.] zrušil již sedmnácté opatření Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Tentokrát se týká povinnosti respirátorů ve vnitřních prostorech. Podle soudu MZ ČR opět své opatření řádně nezdůvodnilo.

Již několik měsíců platné nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] o povinnosti nošení respirátorů ve vnitřních prostorech dnes zrušil Nejvyšší správní soud [NSS] kvůli jeho nedostatečnému zdůvodnění. V platnost jeho rozhodnutí vstoupí za tři dny od jeho doručení zúčastněným stranám. To je i doba, kdy má ministerstvo svoji chybu napravit. A nařízení dostatečně obhájit, to je znovu vydat.

Podle dostupných informací podal návrh na zrušení povinnosti nošení respirátorů ve vnitřních prostorech pacient s onemocněním dýchacích cest, údajně s astmatem. V návrhu uvedl, že nošení respirátoru mu způsobuje potíže s dýcháním. A v konečném důsledku se v něm až dusí. Zároveň argumentoval, že infekci covid-19 již v minulosti prodělal a zdravotníci mu naměřili vysokou hladinu protilátek. Tvrdí, že nošení respirátoru jej ohrožuje na zdraví více než jeho nenošení.

V čem chybovalo ministerstvo

Podle NSS by se mělo MZ ČR vypořádat například s otázkou, zda nemohou v některých individuálních případech zdravotní rizika nošení respirátoru převýšit přínosy ochrany dýchacích cest jako prevence šíření koronaviru. Soud žádá doplnit také odkazy na odborné studie.

„V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana,“ uvedl soudce Petr Mikeš.

Dodal, že soud po ministerstvu jen vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon.

„Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ uvedl s tím, že ministerstvo ale nedostatky opakovaně nenapravuje.

Soud i zvažoval, zda nemá zrušit opatření s okamžitou účinností či dokonce zpětně. Uvedl, že nemohl přehlédnout, že opatření se vztahuje i na situace jednoznačně zvýšeného rizika nákazy ohrožených skupin osob. Například na návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních či uživatelů sociálních služeb v zařízení sociálních služeb. A proto ministerstvu poskytl alespoň krátký čas na zjednání nápravy.

Ministerstvo rozhodnutí respektuje, opatření doplní

V reakci na sociální síti ministerstvo uvedlo, že rozhodnutí NSS respektuje. A ve stanovené lhůtě doplní odůvodnění mimořádného opatření tak, aby vyhovělo zmíněným námitkám. Za podstatné pak považuje, aby nařízení i nadále zůstalo v platnosti.

„Ministerstvo považuje za zcela klíčové, aby za současné situace, kdy v ČR ještě není dostatečná úroveň proočkovanosti a dochází k šíření nakažlivých mutací, byla povinnost ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorách a prostředcích hromadné dopravy zachována,“ uvedl úřad.

O nápravě přímo na ministerstvu, která by vedla ke zvýšení schopnosti zdůvodnit vydávaná protiepidemická opatření, se však ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] nezmínil. A to i přesto, že soudy označily za nezákonná jeho opatření již v 17 případech.

Ministr Vojtěch nařídil audit výkonu právníků MZ ČR

V souvislosti s opakovaně zrušenými opatřeními ministr Vojtěch zhruba před měsícem oznámil zahájení interního auditu v jeho resortu. Ten má prověřit způsob zejména přijímání protikoronavirových opatření.

„Dosud to byla skutečně opatření, která byla staršího data, zejména z dubna, toto je poměrně čerstvé opatření a určitě ho auditoři zahrnou,“ uvedl ministr, který je sám právník.

Výsledky auditu však zatím nemá, ale na stole by je chtěl mít v řádu týdnů.

„Abychom mohli udělat nějaké opatření, aby se to nestávalo,“ dodal.

Podle něj není zatím ani jasné, jestli se kvůli úpravě zrušeného opatření svolá mimořádné jednání vlády.

„Nebude se měnit ten normativní text, nebude to nové opatření, bude se měnit pouze odůvodnění,“ uvedl s tím, že to musí probrat s právníky.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here