Rakousko posílá do Íránu milion covid vakcín i peníze

0
223
do_Iranu
Foto: WHO

Milion covidových vakcín AstraZeneca zasílá Rakousko darem do Íránu. Přispět tím chce ke stabilizaci regionu, který je destabilizován převzetím moci Tálibánem v sousedním Afghánistánu. 

K poskytnutí ochrany afghánským uprchlíkům se rakouská vláda nestaví zdaleka tak otevřeně jako v minulosti. Rakousko ostatně již přijalo více než 40 tisíc Afghánců. Nyní proto prosazuje strategii pomoci v sousedních zemích Tálibánem ovládaného Afghánistánu.

„Jako Rakousko spoléháme na podporu od s Afghánistánem sousedících zemí, kde by měla být zajištěna ochrana i pomoc. Proto poskytujeme okamžitou pomoc ve výši 18 milionů eur,“ uvedl na Twitteru rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Zahraniční pomoc v Afghánistánu dříve tvořila 75 % jeho příjmů

V dovětku zároveň upozornil, že si jako Evropa musíme zajistit řádnou ochranu vnějších hranic a bojovat proti nelegální migraci. Podle něj jde o klíčový moment, protože z Afghánistánu do okolních zemí nyní proudí další tisíce běženců.

Lepší než přijímat uprchlíky je zaslat pomoc do Íránu

Další formou podpory od rakouské strany je materiální pomoc. V nejbližších dnech tak půjde z Rakouska do Íránu milion dávek vakcíny Vaxzevria od farmaceutické firmy AstraZeneca.

„Právě proto, že jde o zemi [Írán] sousedící s Afghánistánem, je naše pomoc v místě o to cennější. Když chceme pomoci stabilizovat region, je důležitý každý jednotlivý příspěvek,“ uvedl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

Podle něj Rakousko podpoří Írán milionem eur [cca 25,4 mil. Kč] prostřednictvím Dětského fondu OSN [UNICEF] a 250 000 eury [cca 6,3 mil Kč] skrze Světovou zdravotnickou organizaci [WHO].

„Pandemie zasahuje Írán obzvláště tvrdě. Írán je přitom hlavním příjemcem afghánských uprchlíků. V současné situaci je obzvláště důležité podporovat státy sousedící s Afghánistánem v poskytování adekvátní péče o afghánské uprchlíky,“ uvedl rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Ten se svým vládním kolegou Nehammerem také v pondělí 6. září přihlížel odesílání první poloviny vakcín z vídeňského letiště Schwechat.

„Nyní máme v Rakousku to štěstí, že máme více vakcín, než je v současné době potřeba. Je proto naší povinností projevit solidaritu a vyhovět žádosti Íránu o pomoc,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Vídeň kromě Íránu podpořila vakcínami i Ukrajinu, Libanon, Bosnu a Hercegovinu, Tunisko a Gruzii. Indii poskytlo Rakousko antivirotika, lahve s kyslíkem a ochranné pomůcky.

Írán má přes 111 tisíc mrtvých na covid-19

Epidemická situace v Íránu se v posledních týdnech rychle zhoršuje. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse [JHU] se v zemi s 83 miliony obyvateli koronavirus prokázal u více než 5,1 milionu lidí. Přes 111 tisíc osob v zemi na covid-19 zemřelo.

Plně očkováno proti covidu-19 je pouze osm procent z celkové populace Íránu. Vakcíny země přijímá hlavně prostřednictvím darů od jiných států a částečně i z mezinárodního očkovacího programu Covax.

Stejně jako u AIDS doplácí na covid ty nejchudší země

Bez zajímavosti pak není ani to, že íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí zakázal íránské vládě na začátku letošního roku dovážet vakcíny proti covidu-19 z Velké Británie a Spojených států.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here