ČLnK slaví 30 let a připomíná velké objevy lékárníků

0
526
CLNK
Foto: Pixabay.com

Lékárníci slaví 30 let od založení své profesní organizace Česká lékárnická komora [ČLnK]. Při té příležitosti připomínají známé objevy a vynálezy právě lékárníků.

Od založení České lékárnické komory [ČLnK], která u nás dnes sdružuje devět tisíc lékárníků z více než 2 500 lékáren, letos uplynulo 30 let. Ustavující sjezd se konal 28. a 29. září 1991. Při příležitosti výročí vydala komora publikaci nazvanou Lékárníci mění svět, v níž připomíná objevy a vynálezy lékárníků. Autorem knihy je PharmDr. Stanislav Havlíček.

„Lékárníci přinesli v průběhu uplynulých století pestrou paletu vynálezů z různých oblastí. Můžeme si díky nim pochutnat například na čokoládových pralinkách, zahnat žízeň ochucenou limonádou, škrtnout zápalkou, zalepit odřené koleno náplastí, ochránit kůži vhodným opalovacím přípravkem, či nakrmit dítě kojeneckým mlékem,“ říká ke knize její autor s tím, že zakoupit si ji může každý v tuzemských lékárnách.

Hasicí přístroj, Worcester a petrolejová lampa

  • Hasicí přístroj: První automatický hasicí přístroj vynalezl lékárník Ambrose Godfrey v roce 1723. Byl to vodou naplněný sud s malou vodotěsnou kapslí dynamitu na dně.
  • Perlivá voda a ochucené limonády: První perlivou vodu v lahvích prodával lékárník Henri-Albert Gosse v roce 1790. Ochucené limonády Dr Pepper [1885], Coca-Colu [1886], Pepsi [1889], RC Colu [1905] i Kofolu [1959] vymysleli také lékárníci.
  • Žaludeční likér: Anglické hořké žaludeční kapky vyrobil lékárník Josef Becher v roce 1807. Dnes je z nich světoznámý žaludeční likér.
  • Zápalky: Jako první škrtl zápalkou lékárník John Walker v roce 1826.
  • Kakaový prášek: K výrobě první tabulkové čokolády přispěla technologie zpracování kakaa. Za kakaový prášek vděčíme objevu lékárníka Caspara van Houtena. Speciální lis na kakaové boby patentoval v roce 1828.
  • Worcester: Silnou dochucovací omáčku připravili lékárníci William Perrins a John Lea ve Worcesteru roku 1837.
  • Kypřicí prášek: Kypřicí prášek do pečiva vymyslel lékárník Alfred Bird v roce 1843. O šest let dříve vymyslel také puding a obojí po něm vylepšil další lékárník, Augustus Oetker v roce 1903.
  • Masový bujón: Masový bujón poprvé připravil Justus von Liebig, lékárník a profesor chemie, v roce 1847. Proces nikdy nepatentoval a dal ho k dispozici všem.
  • Petrolejová lampa: Lékárník Ignacy Łukasiewicz vymyslel a vyzkoušel první petrolejovou lampu v roce 1853.

Nejenom Coca-Cola, ale i lepisí páska a opalovací krém

  • Pralinky: Předobraz dnešní belgické pralinky jako první vyrobil lékárník Jean Neuhaus v roce 1857.
  • Žárovka: Jako první na světě předvedl svítící žárovku lékárník Joseph Swan v roce 1860.
  • Kojenecké mléko: Umělou výživu pro kojence vymysleli nezávisle na sobě hned dva lékárníci, Justus von Liebig v roce 1865 a Henri Nestlé o dva roky později.
  • Zásobník bublinek: První zásobník bublinek, předchůdce dnešní sifonové bombičky, vymyslel a vyrobil lékárník Jacob Baur v roce 1887.
  • Lepicí páska: Pásku na lepení vymysleli lékárníci. Technickou formu Paul Beiersdorf [1896] a zdravotnickou pod názvem Leukoplast Oscar Troplowitz v roce 1901.
  • Labello: Oscar Troplowitz kromě pomády na rty Labello vymyslel také praktické otočné pouzdro, obojí v  roce 1909.
  • Maybelline: Řasenku Maybelline poprvé připravili v lékárně Park-Davis pro jejího vynálezce Thomase Wiliamse v roce 1920.
  • Krém na opalování: Opalovací přípravky vymysleli také lékárníci. Milton Blake v Austrálii v roce 1932 vyrobil krém, Eugène Schueller v roce 1936 zase olej. Gel máme od Benjamina Greena z roku 1944 a za přípravky s  ochranným faktorem od roku 1946 vděčíme Franzi Greiterovi.
  • Uspávací puška. První uspávací pušku zkonstruoval lékárník a veterinář Colin Murdoch v roce 1955. Ještě o tři roky dříve vymyslel jednorázovou injekční stříkačku.

Pár slov o ČLnK

Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře.

ČLnK představuje lékárny jako nejsnáze dosažitelná zdravotnická zařízení určená široké veřejnosti. Jsou to často první kontaktní místa pro pacienty v systému poskytování zdravotní péče. I proto musejí lékárníci zůstat kvalifikovanými zdravotnickými profesionály. V tomto ohledu náročné vysokoškolské studium a systém specializačního a celoživotního vzdělávání zaručuje kvalitní péči. Ve vztahu k lékárnám [členství je povinné] je ČLnK garantem odbornosti. Stanovuje podmínky k výkonu povolání a potvrzuje jejich splnění. Zároveň má vůči svým členům disciplinární pravomoc.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here