Nový investiční fond i&i Bio podpoří vědecké projekty

0
666
investicni_fond_i&i_Bio
Ilustrace: Pixabay.com

Biotechnologické projekty v Česku podpoří akademický investiční fond i&i Biotech Fund [i&i Bio] s kapitálem přes 45 milionů eur [cca 1,1 mld. Kč]. Investovat bude do vývoje léčiv, diagnostiky a lékařských prostředků.

Investiční fond i&i Bio vznikl ve spolupráci Evropského investičního fondu [EIF] a již fungující společnosti i&i Prague při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB]. Nyní se chystá do fondu vstoupit také Charles University Innovation Prague [CUIP], dceřiná společnost Univerzity Karlovy.

„Zahájením činnosti fondu získáváme možnost financovat nejslibnější technologie mnohem efektivněji a často bez nutnosti zdlouhavého hledání dalších koinvestorů,“ říká ředitel fondu a jeden ze zakladatelů i&i Prague Jaromír Zahrádka.

Lu-177 vyrobený technologií ÚOCHB se začal prodávat

Podle něj fond nabízí novou možnost, jak v Česku financovat náročnější biomedicínské projekty z oblasti vývoje léčiv a diagnostických metod. Ty pro svůj rozvoj a převedení výsledků a objevů výzkumu do praxe prozatím hledaly investory u nás jen velmi těžko. Finančně mohou být z fondu podpořeny i jiné než české společnosti, především pak ty ze střední a východní Evropy.

Částka 45 mil. euro ve fondu nemusí být konečná

V současné době je ve fondu více než 45 milionů euro [zhruba 1,1 mld. Kč]. Peníze mají podle stávajících plánů v budoucích pěti letech pomoci více než 20 inovativním projektům. Suma však nemusí být konečná. Noví investoři mohou částku ještě navýšit. Investiční strategie fondu se zaměřuje především na přírodní vědy. Konkrétněji pak na vývoj nových léčiv, inovativní diagnostiky a další biotechnologické novinky.

„Česká věda má v mnoha oborech vynikající základní výzkum, ale bez aktivního přenosu jeho výsledků do praxe se neobejde. Že se to vyplatí, víme díky nezapomenutelnému příkladu Antonína Holého a firmy Gilead, jejichž léky změnily léčbu AIDS na celém světě. Zachránily miliony pacientů a z malé firmy učinily jednu z největších farmaceutických firem světa,” uvedl ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

Dodal, že peníze z fondu budou směřovat především na podporu objevů, které už jsou laboratorně ověřeny, ale ještě se neprosadily v komerčním využití. A právě o to se starají takzvané spin-off firmy. Jinak řečeno společnosti, které danému objevu nebo vynálezu pomáhají přejít z laboratoře do praxe. Fond i&i Biotech je v tomto ohledu pak připraven investovat v průměru 2 miliony eur [přes 50 milionů korun] na konkrétní projekt. Ve výjimečných případech až 4,5 mil. eur na jeden projekt.

Navýšení kapitálu na 60 mil. euro

Zástupci nového fondu uvedli, že počítají s tím, že do fondu v nejbližších měsících vstoupí další významní soukromí investoři. Tipují, že rozpočet fondu se tak zvýší ze stávajících 45 milionů euro až na 60 milionů. Jedním z prvních bude, jak bylo řečeno, Univerzita Karlova.

„Univerzita Karlova je první vysokou školou v České republice, která vstupuje do podobné spolupráce s evropským investičním fondem. Univerzita je zastoupena svou dceřinou společností CUIP, která má na starosti právě portfolio technologického transferu, zakládání a investice do startup společností,“ potvrdil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Testovací set UK snižuje počty nařízených karantén

S podporou EIF zřídilo své vlastní fondy již několik významných evropských vědeckých institucí. Patří mezi ně například Vlámský institut biotechnologie [Belgie], Katolická univerzita v Lovani [Belgie] a Chalmersova univerzita v Göteborgu [Švédsko]. Dále také Univerzita v Manchesteru [Velká Británie] a Institut Karolinska v Solně [Švédsko]. V regionu střední a východní Evropy je ale obdobný fond s podporou EIF úplná novinka.

Investiční fond i&i Bio a i&i Prague při ÚOCHB

Fond i&i Bio v podstatě navazuje na činnost již zavedené společnosti i&i Prague při ÚOCHB. Ta také podporuje přenos nových technologií z laboratoří do běžné praxe. A stejně tak se zaměřuje mimo jiného na oblast léčiv a diagnostických metod nejen v České republice. Dosud podpořila vznik a rozvoj 15 spin-off společností z pěti zemí. V současnosti i&i Prague drží podíl v deseti z nich a celkem do nich zainvestovala přes 70 milionů korun. Společnost dále pomohla i jiným akademickým institucím prodat nejméně 10 licencí do celého světa. Společnost bude po vzniku fondu i&i Bio nadále poskytovat podporu pro vznik a rozvoj spin-off společností v oblasti biotechnologií. Financování projektů ale už zajistí fond i&i Bio.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here