Testovací set UK snižuje počty nařízených karantén

1
632
testovaci_set
Foto: ZdraveZpravy.cz

Testovací set vyvinutý vědci z Univerzity Karlovy [UK] a jejich kolegy dokáže diagnostikovat covid-19, chřipku typu A a B z jednoho odběru. V praxi tak snižuje počty nařízených karantén kvůli covidu a nejen to. 

Příznaky covidu a chřipky jsou často totožné a při negativním výsledku na covid, museli pacienti s příznaky stejně do karantény. Pozitivní výsledek na chřipku blízké kontakty z karantény vyloučí. Nová testovací souprava je dle zástupců UK výhodná pro všechny strany, tedy vyšetřovaného, laboratoře, plátce i stát.

„Multiplex ulehčí práci českému zdravotnictví, a to je náš příspěvek pro diagnostiku. Jsme připraveni rozvíjet tuto technologii i pro další agens, například rhinoviry,“ uvedl rektor UK Tomáš Zima.

Původní PCR testy u vyšetřovaného dokázaly pouze potvrdit nebo vyloučit pozitivitu na covid-19. V případě pozitivity zamířil infikovaný do povinné izolace. Pokud však PCR test ukázal na negativitu, ale testovaný měl přesto příznaky virového respiračního onemocnění, tak jako tak musel do povinné karantény. To kvůli případné inkubační době, která se u covidu pohybuje často od tří do sedmi dnů.

Testovací set UK: Jeden odběr, tři výsledky

Celková doba testování vzorku novým setem je hodina deset až dvacet minut od přijetí vzorku v izolaci až po výsledek pozitivní či negativní. Testovací set dokáže z jednoho odběru potvrdit nebo naopak vyvrátit tři druhy virových onemocnění. Je to covid-19, chřipka typu A a chřipka typu B.

„V praxi to znamená, že vyšetřovaný s negativním covid testem, ale pozitivním chřipkovým výsledkem ví, že jeho příznaky způsobuje nákaza chřipkovým virem typu A nebo B. Může se proto léčit dostupnými anitivirotickými přípravky a jeho okolí nemusí do povinné karantény,” potvrzuje Tomáš Zima [na obrázku vpravo].

U pacienta s těžkým průběhem respiračního onemocnění je tento závěr podle zástupců UK velice důležitý zejména v případě urgentního příjmu. Po jeho otestování bude jasné, zda musí být pacient předán na speciální oddělení JIP s přísnými opatřeními pro onemocnění covid-19 nebo na běžné oddělení.

Zástupci UK uvádějí, že se snaží zaváděním nových setů navyšovat testovací kapacity v nemocnicích. V současné době se novou technologií jednoho odběru a tří výsledků diagnostikuje až pětina všech testů v České republice. Jinak řečeno každý pátý testovaný u nás dostane na místo jednoho výsledku, výsledky tři.

Cena za set nepřekročí 1 200 korun

Nové testovací sady pro diagostiku covidu-19, chřipkových virů typu A a B vyvinuli vědci z Karlovy Univerzity ve spolupráci s dalšími společnostmi Generi Biotech, Spadia Lab a ZKV Career. Distribuci testovacích sad zajistí dceřiná společnost při UK GeneSpector.

Testovací souprava je v tuto chvíli dostupná na českém i zahraničním trhu. Cena samotného multiplexu pro diagnostiku tří virů se pohybuje kolem jednoho tisíce korun. Režijní náklady jednotlivých laboratoří se pak liší, ale samotná cena testu by dle Tomáše Zimy neměla překročit určitě 1 200 korun. Maximální cenový strop pro PCR test stanovilo Ministerstvo zdravotnictví ČR na 1 674 Kč, odběr by neměl převýšit 82 korun.

Testovací set pracuje s roztokem viRNAtrap, který viry okamžitě inaktivuje a zároveň uchovává vzorky stabilní pro samotnou diagnostiku. Bezpečnost pro zdravotnický a laboratorní personál je tedy dle odborníků zaručená. Tento roztok je pro transport vzorků používán už několik let a při jarní epidemii koronaviru se s ním začalo pracovat i jako s možností na testování covidu-19. Na odběrovou sadu nového testu navazuje izolační a detekční kit, kdy se izolace virové RNA pohybuje kolem deseti minut.

–VRN–