Americká farmaceutická společnost Bristol Myers Squibb koupí za 13,1 miliardy USD [cca 300 mld. Kč] firmu MyoKardia. Koupí firmy získá Bristol Myers léčivý přípravek první třídy mavacamten. Lék se nyní testuje na léčbu obstrukční hypertrofické kardiomyopatie [HCM].

Očekává se, že v prvním čtvrtletí roku 2021 Myokardia předloží americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] novou žádost o schválení léku mavacamten. A to na základě studie Explorer-HCM.

„Vzhledem k vysoce nenaplněné lékařské potřebě léku na obstrukční HCM může být mavacamten významným střednědobým a dlouhodobým motorem růstu. Mavacamten prokázal klinicky významné výsledky v klíčové studii fáze 3 Explorer-HCM. Výsledky splnily všechny primární a sekundární cílové parametry. Prokázaly zlepšení symptomů nemoci, funkčního stavu a kvality života pacienta,“ uvedla americká firma ve své zprávě.

HCM je primární srdeční onemocnění charakterizované jinak nevysvětlitelnou hypertrofií srdce [hypertenze, vada]. Podle lékařů jde o hypertrofie srdce s abnormálním uspořádáním svaloviny doplněné fibrózou a přítomností ložisek abnormální struktury myokardu. Nemoc jen v USA a v Evropě ovlivňuje asi 200 000 lidí.

Jiravská-Godula: Centra sportovní kardiologie jedou ČR

Bristol Myers Squibb jednička v léčbě rakoviny

Zástupci Bristol Myers Squibb uvedli, že současnou akvizicí chtějí posílit své portfolio v oblasti léčiv pro kardiaky. Lék chce přitom prozkoumat i pro užití u jiných nemocí.

„Akvizicí společnosti MyoKardia posilujeme naší již nyní vynikající divizi léků na srdce o slibní lék s velkým potenciálem naplnit lékařskou potřebu u pacientů s kardiovaskulárními chorobami,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Bristol Myers Squibb Giovanni Caforio.

Dodal, že firmu MyoKardiu dlouho sledovali a obdivovali za pokrok, který přinesla do kardiovaskulární léčby. Aktuální nákup firmy ze strany Bristol Myers Squibb přitom znamená podstatné rozšíření portfolia firmy. Ta se v poslední době soustředila hlavně na léčivé přípravky proti rakovině. Svou pozici v této oblasti posílila loni, kdy koupila za 74 miliard USD [cca 1,7 bil. Kč] firmu Celgene. Tím došlo ke spojení dvou vůbec největších výrobců léků na rakovinu.

13 miliard za farmaceutickou firmu

Bristol Myers nabídl za každou akcii MyoKarida 225 USD v hotovosti. Což ve srovnání s aktuální cenou akcií před tímto oznámením činí prémii 61 procent. Podle Bristol Myers Squibb by transakce měla být dokončena ještě letos.

Podle generální ředitele společnosti MyoKarida Tassose Gianakakose Bristol Myers sdílí vizi firmy pro transformaci léčby kardiovaskulárních onemocnění. Upozornil na to, že MyoKardia byla založena před osmi lety s cílem změnit svět lidí s vážnými kardiovaskulárními chorobami prostřednictvím odvážné a inovativní vědy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here