Centra sportovní kardiologie jedou po celé ČR

0
665
centra_sportovni_kardiologie
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Nová centra sportovní kardiologie [CSK] v Česku mají zajistit komplexní péči o vrcholové a aktivní sportovce. Sportovcům nabízejí odborná srdeční vyšetření. A to i sportovcům po úrazu či nemoci nebo s příznaky srdeční poruchy.

Odhalit kardiovaskulární potíže včas a pomoci je co nejrychleji vyřešit mají právě nově vzniklá centra sportovní kardiologie [CSK]. Ta v Česku fungují zatím na čtyřech místech. Ve Všeobecné fakultní nemocnici [VFN] v Praze, ve FN Olomouc, v Nemocnici Podlesí v Třinci. Pro děti a adolescenty vzniklo centrum sportovní kardiologie v Dětském kardiocentru ve FN Motol v Praze.

Jedno ze čtyř center sportovní kardiologie funguje od počátku letošního roku také v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Jeho vedoucí lékařka Bogna Jiravská-Godula v podcastu pro ZdraveZpravy.cz přibližuje jeho činnost, zájem vrcholových sportovců o jeho služby a dotýká se i tématu pohyb v české populaci, který je právě tou nejlepší prevencí vzniku kardiovaskulárních nemocí.

I o sportovce je třeba se starat

„O vrcholové sportovce je třeba se postarat. Sport sice riziko kardiovaskulárních onemocnění snižuje, ale když je ho moc, může být i nebezpečný. Náš organismus snáší zátěž u každého jinak. Jsou sportovci, jejichž srdce není tak silné, a jsou proto v ohrožení,“ vysvětluje důvody pro založení center sportovní kardiologie přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN a 1. LF UK a předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Šest tisíc kroků denně je minimum, říká Aleš Linhart

Podle něj neplatí to, že každá sportovní aktivita je stoprocentně zdravá. Regenerace organismu nemusí vždy stačit [například z důvodu genetické mutace]. Pak dochází k rozvoji srdeční nemoci, aniž by o tom sportovec věděl. Nemoci srdce totiž podle odborníků nepotkávají jenom nemocné nebo starší osoby, ale i mladé sportovce.

„Zástavu srdce může způsobit i odchylka ve tvorbě nebo vedení srdečního vzruchu. Ta může být patrná na povrchovém EKG, odchylky ve věnčitých tepnách nebo dědičné zbytnění srdečního svalu, takzvaná hypertrofická kardiomyopatie,“ vysvětluje vedoucí lékařka CSK Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí Bogna Jiravská-Godula.

Dodává, že zánět srdečního svalu či myokarditidu mohou způsobit i přecházené virózy.

Centra sportovní kardiologie: Jak a kde fungují

Centra sportovní kardiologie fungují i jako konzultační místo pro lidi s kardiologickými potížemi a touhou po sportu. V praxi jde podle odborníků například o výrazné zbytnění srdce z genetických příčin, které po dlouhou dobu znamenalo naprostý konec dotyčného se sportem. Časem se však ukázalo, že i tito lidé si mohou určitý sportovní pohyb dovolit, ovšem pod dohledem odborníka. Kromě profesionálních sportovců mohou zdravotní péči v CSK využít i amatérští sportovci bez členství ve sportovním klubu. Jejich sportovní aktivita by měla být ale s vrcholovými sportovci srovnatelná.

Denní pohyb prospívá sportovcům i nesportovcům

„Mortalita na kardiovaskulární nemoci se snižuje, ale otázka stojí v pohybové aktivitě populace. Běžná populace se hýbe méně, chybí denní pohybová aktivita. Na druhou stranu máme sportovce, kteří se extrémně hýbou a tam je už i riziko závislosti,“ upozorňuje na dva současné extrémy Bogna Jiravská-Godula.

Zajistit si dostatečný přísun denní pohybové aktivity přitom není dle jejích slov nic složitého a zvládne to každý. Stačí například jezdit do práce na kole, chodit po schodech místo ježdění výtahem, nebo jen vystoupit o stanici dříve z tramvaje a dojít do cíle pěšky.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here