Olivový olej Arbequina je pro Španěly skutečně srdeční záležitostí

0
378
olej_Arbequina
Foto: Olivum.cz

Je zdravý a také velmi dobře chutná. To je v kostce olej z oliv, který se dostává stále častěji i na náš stůl. Nabízí se desítky různých receptů, zvládne zapojení i mezi dezerty, rozumí si nejen s čokoládou, ale i s těstovinami a rybím masem.

Je to univerzál, na nějž brzy nedáte dopustit, vhodný společník mnoha nedělních menu. Dáváte přednost silným chutím nebo naopak preferujete něco jemnějšího? Pokud se řadíte do druhé skupiny labužníků, pak je v olivovém světě připravená zajímavá varianta. Zbývá už jen jediné, objevit ji!

Vydejte se do sluncem zalitého kraje

Když se řekne olivový olej, snad všem se vybaví obrovské háje plné zeleně, kde se tato plodina každoročně na podzim sklízí. Je to krásný pohled, který uklidňuje mysl a podněcuje i smysly. Vždyť všichni vědí, že olivy krásně voní! Odrůda, jakou je Arbequina, vám ukáže ve svém aroma rajčata nebo banány, rozvine se nejlépe s mořskou rybou nebo drůbežím.

Preferujete spíše lehčí jídla? Potom zkuste zeleninové saláty nebo rovnou pošlete kousky zeleniny na gril. I tam totiž může španělská specialita přiložit ruku k dílu a platit za úspěšného parťáka mnoha letních dobrot. Připravte si menu a pozvěte hosty, víkend se už blíží mílovými kroky!

Kde vlastně olivy rostou do krásy?

Je to město Úbeda, jehož okolí je považováno za symbolické srdce olivových dobrot. Provincie Jaén je v jižní polovině Pyrenejského poloostrova, její hranice jsou lemovány horami. Kromě Úbedy tu je ještě Baeza, další renesanční skvost, který vyrostl na slávě oliv. Když něco pěstujete po tisíce let, cesta k dokonalosti je už téměř v cílové rovince.

Jaén dává světu až pětinu celkové produkce olivového oleje [což je víc, než celá Itálie], více než 66 milionů olivovníků a 550 tisíc obdělávaných hektarů jen a pouze touto plodinou, to už je opravdová síla. Extra panenský olivový olej [nejen] z tohoto sluncem zalitého koutu světa najdete na olivum.cz. Rozhlédněte se a dopřejte si i chorvatské nebo řecké skvosty! Každý den totiž kuchyni sluší něco nového, nebo ne?

Adman´s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here