Onkolog Slabý rezignoval na funkci vládního zmocněnce

0
2539
zmocnence
Ondřej Slabý / Foto: Masarykova univerzita

Vláda na svém pondělním [6.12.] jednání odvolá vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Ondřeje Slabého. Ten na funkci rezignoval v listopadu. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády.

Proč Slabý z postu odchází, není zcela jasné. V materiálu vlády je přiložen jen jeho dopis, v němž stojí: „Dovoluji si vás informovat, že ke dni 30. listopadu 2021 rezignuji na funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. […] Žádám vás o navržení mého odvolání z funkce vládního zmocněnce na nejbližší schůzi vlády.”

Nový vládní zmocněnec bude onkolog Ondřej Slabý

Molekulární onkolog Ondřej Slabý byl jmenován zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví loni v říjnu. Ve funkci tak nahradil Romana Prymulu, který se stal ministrem zdravotnictví. Prymula byl vůbec první vládní zmocněnec pro tuto oblast. Funkce vznikla loni v květnu poté, kdy měl Prymula spory s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO].

Roman Prymula se vrací. Bude ministr zdravotnictví

Prymula byl tehdy Vojtěchovým náměstkem a Vojtěch požadoval po svých náměstcích bezpečnostní prověrku, kterou Prymula ani po roce nezískal. Premiér Andrej Babiš [ANO] mu tak následně nabídl nově vytvořené místo vládního zmocněnce.

Kdo je Ondřej Slabý

Slabý působí na Masarykově univerzitě v Brně jako přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty a na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy přednáší molekulární medicínu. Je také zástupce přednosty Ústavu patologie LF MU a Fakultní nemocnice v Brně a vede výzkumné skupiny Molekulární onkologie centra CEITEC Masarykovy univerzity.

Má atestaci v oboru Klinická genetika. Spolu s kolegou – dnes již bývalým náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní péči – Aleksi Šedem založili Neuroonkologickou sekci České onkologické společnosti [ČOS].

Obšírná je i jeho publikační činnost. Vydal přes 150 odborných prací, jež mají přes 3 500 citací. V minulosti získal dvakrát Cenu ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum.

A Slabý píše i básně a věnuje se výtvarné fotografii. To předloni v dubnu okomentoval takto: „Publikoval jsem dvě velice neúspěšné básnické sbírky a uspořádal deset výstav výtvarné fotografie, které se nesetkaly s větším ohlasem.“

Vláda má celkem 11 zmocněnců

Při úřadu vlády funguje deset dalších zmocněnců. Například pro sport, jadernou energetiku, lidská práva či informační technologie a digitalizaci. Zmocněncem pro jadernou energetiku je od února 2019 Jaroslav Míl, zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci byl v roce 2018 jmenován Vladimír Dzurilla. Zmocněncem pro sport je od března 2018 Milan Hnilička. V květnu 2019 byla zmocněnkyní pro lidská práva jmenována Helena Válková. Zcela nový post vládního zmocněnce pro konzultace s Ruskou federací zastává od letošního srpna Rudolf Jindrák.

Aktualizace: Vláda v demisi na svém zasedání 6.12. 2021 schválila návrh na odvolání Ondřeje Slabého.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here