EMA hodnotí vakcínu proti covidu vyvinutou z živého viru

7
35382
viru
Ilustrační foto: EMA

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] posuzuje vůbec první vakcínu proti covidu-19 připravenou z živého viru jeho chemickou inaktivací. Vakcínu vyvinula francouzská firma Valneva.

Evropská komise [EK] již objednala až 60 milionů dávek této vakcíny. O zahájení hodnocení očkovací látky proti covidu-19 francouzského výrobce Valneva informovala EMA v tiskové zprávě 2. prosince. Jde o první vakcínu vyvinutou na bázi chemicky inaktivovaného viru.

„Vakcína VLA2001 obsahuje inaktivovaný [usmrcený, pozn. red.] virus SARS-CoV-2, který však nemůže způsobit onemocnění covid-19. VLA2001 také obsahuje látky takzvané adjuvans, které pomáhají posílit imunitní odpověď na tuto vakcínu,“ uvádí k očkovací látce Výbor pro humánní léčivé přípravky při EMA.

Popisuje, že když se člověku podá takováto vakcína, jeho imunitní systém rozpozná inaktivovaný virus jako cizorodou částici a vytvoří si proti němu protilátky.

„Pokud se později očkovaná osoba dostane do kontaktu se skutečným virem SARS-CoV-2, imunitní systém virus rozpozná a bude připraven se mu bránit,“ dodává.

Očkovací látky hlavně proti chřipce se touto technologií vyvíjejí desítky let. A v současné době je vakcína společnosti Valneva jediný kandidát na inaktivovanou očkovací látku v rámci klinických studií pro země Evropské unie [EU].

Bezpečnost a účinnost vakcíny od Valneva proti viru

Evropský regulátor tak nyní hodnotí průběžně dodávaná data z laboratorních, tedy neklinických studií. A současně i první výsledky ze studií na dospělých dobrovolnících. První výsledky podle Výboru ukazují, že vakcína spouští dostatečnou protilátkovou reakci proti onemocnění covid-19.

Podmínečná registrace nezpochybňuje účinnost vakcíny

Nicméně lékový regulátor uvádí, že v hodnocení účinnosti a bezpečnosti vakcíny nadále pokračuje v závislosti na dodávaných datech společností Valneva.

„Průběžný přezkum bude pokračovat tak dlouho, dokud nebude k dispozici dostatek důkazů pro předložení formální žádosti o registraci,“ shrnuje EMA s tím, že přesnější termín závěru hodnocení vakcíny od Valneva nyní nemůže uvést.

EK si u výrobce nasmlouvala 60 milionů dávek

V první polovině letošního listopadu zástupci Evropské komice [EK] uvedli, že si u společnosti Valneva nasmlouvali pro následující dva roky až 60 milionů dávek její vakcíny.  Přesněji pro rok 2022 zajistila pro unijní země 27 milionů dávek vakcíny. Pro rok 2023 pak dalších 33 milionů dávek očkovací látky. První dávky si mohou začít unijní země objednávat, jakmile k jejímu podávání vydá EMA a EK kladné doporučení.

„Vakcína Valneva doplní do našeho širokého portfolia další možnost, jakmile Evropská agentura pro léčivé přípravky ověří, že je bezpečná a účinná. Nadále podporujeme členské státy v jejich úsilí o očkování. Nejdůležitější sdělení zůstává stejné: důvěřujte vědě a očkujte se, očkujte se, očkujte se,“ uvedla po uzavření smlouvy s firmou Valneva komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Výrobce Valneva je tak v pořadí osmou farmaceutickou společností, s níž se EK dohodla na dodávkách očkovacích látek pro země EU. Podepsané smlouvy na dodávky vakcíny proti covidu-19 má EK se společnostmi AstraZeneca, Sanofi-GSK. Dále s Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac, Moderna a Novavax.

Členské státy se budou moci rovněž rozhodnout, jestli nakoupenou vakcínu darují do zemí s nižšími a středními příjmy. A přesměrovat je mohou i do jiných evropských zemí. Unijní země mohou pro nákup nových vakcín použít i finance získané z balíčku REACT-EU, upozorňují zástupci EK. To je jeden z programů v rámci nového nástroje Next Generation EU. Z něj mohou unijní země čerpat peníze na obnovu a nápravu škod způsobených pandemií covidu-19.

Veronika Táchová

7 KOMENTÁŘE

  1. Mám vlastní protilátky proti živému viru ale Valnevu bych si zřejmě píchnout nechala. Pokud bude použité nějaké rozumné adjuvans a ne grafen jako pfizeru…

  2. “Živý virus” je nesmysl ! Podle virové teorie, byť ta je sama o sobě velice kontroverzní, virus není živý organismus. Je to jen shluk bílkovin a dalších látek schopných se replikovat. Je proto naprostý nesmysl mluvit o “fakcíně z živého viru, který byl usmrcen”. Když virus dle zastánců “virologie” není živý organismus, jak by jej bylo možné usmrtit ? Navíc je 100% fakt, že tzv. virus Covid-19 dosud nebyl purifikován ani izolován a tedy nebyla vůbec dokázána jeho existence ! Dokonce je dosud stále vypsána odměna na izolaci “viru” Covid-19.
    Skutečnost je jiná. S vysokou pravděpodobností zde jisté zákulisní síly permanentně rozšiřují nějakou chemickou či biologickou látku, kterou označil jako “virus Covid-19” a tak způsobuje těžkou chemickou pneumonii = chemický zápal plic, který vzniká po expozici dýchacích cest touto agresivní chemickou nebo biologickou látkou. Na to navazuje podvodná “fakcinace” jejímž cílem je narvat do ovcí látky, které modifikují genetický kód člověka, aby jeho imunitní systém byl oslaben či zlikvidován a postupně zemřel na běžné choroby, které již bude obtížné spojovat s tzv. kovidem. Proto očkování nikdy neskončí a budou do poslušných ovcí rvát další další dávky až je zcela “uočkují”. Šef Pfizeru již prohlásil, že “očkování” bude pravidelně několikrát do roka !!! A tito globální … dnes diktují všem politickým loutkám a těm našil tuplem.
    Že se jedná o genocidu proti obyvatelům planety, kterou vedou zákulisní elity za spolupráce politických loutek a mediálních presstitutů, je zřejmé. Dokud to lidé nepochopí, nevzbouří se a nepověsí všechny zločince prosazující očkování, tak asistovaná eutanazie lidstva neskončí!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here