Lékárníci radí, jak zvládnout přejedení i kocovinu

0
3399
radi
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na Vánoce a Silvestr je třeba připravit i domácí lékárničku. V ní by podle lékárníků neměly chybět přípravky na snížení teploty, bolest hlavy, kašel, ale ani léky na žaludeční potíže. Lékárníci i radí, jak zvládnout přejedení či kocovinu.

Běžná respirační onemocnění, covid-19, ale i nadměrná konzumace jídla a někdy i alkoholu jsou důvody ke kontrole domácí lékárničky ještě v době před vánočními svátky. Upozorňuje na to Česká lékárnická komora [ČLnK].

Dle jejích rad by se pak i chroničtí pacienti měli ujistit, že mají na vánoční svátky, ideálně pak až do prvního pracovního dne nového roku, dostatečné zásoby užívaných léků.

„Lidé by před nadcházejícími dny volna neměli ponechat nic náhodě a zkontrolovat si domácí lékárničku a případně ji po konzultaci s lékárníkem vhodně doplnit. Chybět by neměly základní léky na snížení teploty, bolest hlavy, suchý i vlhký kašel, kapky do nosu a pastilky či sprej na bolest v krku,“ říká prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Zvlášť pro období kolem Vánoc a konce roku pak doporučuje doplnit domácí lékárničku ještě o léky na žaludeční potíže a aktivní uhlí.

„A určitě je vhodné mít v lékárničce pro všechny případy také antigenní test,“ doplňuje s tím, že ČLnK připravila i přehled nejčastějších zdravotních potíží, které lidé na přelomu roku řeší. A k tomu přidala i několik tipů a rad, jak se s nimi účinně vypořádat.

Lékárníci radí, jak na nachlazení, teplotu a rýmu

Pro snížení zvýšené teploty lékárníci doporučují užívat léky na bázi paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové. Snižování teploty je třeba podpořit i vyšším příjmem tekutin. Ty podle nich nemusejí být nutně horké.

„Dalším pomocníkem při zvládání horečnatých stavů je přikládání vlažných obkladů na čelo, okolo zápěstí nebo okolo kotníků,“ radí lékárníci.

Obezřetní mají být lidé i na kombinace různých lékových forem s paracetamolem. Například tablet, horkých nápojů a čípků. Dávky se totiž sčítají bez ohledu na způsob jejich podání.

Léková forma je stejně důležitá jako samotný lék

Na rýmu a ucpaný nos pak podle lékárníků pomohou nosní spreje a kapky. Užívat je vhodné buď léky s dekongesčním účinkem [snižující otok sliznice], nebo hypertonické roztoky, případně oba druhy přípravků kombinovat. K zajištění správného léčebného účinku je vhodné nesdílet lék s jinou osobou. To proto, že hrozí přenos onemocnění. Dekongesční přípravky nemocný nemá užívat déle než sedm dní. Může na nich totiž vzniknout závislost.

Bolest v krku dle lékárníků účinně sníží pastilky a spreje s dezinfekčním, protizánětlivým nebo anestetickým účinkem. Úlevu zajistí i cucání bylinných pastilek. Dospělí pacienti mohou příznaky onemocnění snížit bylinným kloktáním.

Bolest hlavy zmírní vyšší a pravidelný přísun tekutin. Při neustupující bolesti pak lékárníci radí užít lék na bolest s vhodnou účinnou látkou [ibuprofen, paracetamol, aj.].

„Léky, především ty s paracetamolem nekombinujte s alkoholem, dodržujte maximální doporučené dávky i časové rozestupy, které vám sdělil lékárník a jsou popsány v příbalovém letáku,“ upozorňují zástupci ČLnK.

Suchý nebo vlhký kašel

I přesto, že kašel je veřejností považován za běžný příznak nachlazení, v některých případech může značit chřipku či ještě vážnější onemocnění. Jako je například černý kašel.

Dobré je pak vědět, že při suchém kašli se netvoří hleny. Oproti tomu vlhký kašel je typický právě jejich tvorbou.

„Vhodnými přípravky na vlhký kašel jsou třeba léky s obsahem ambroxolu, bromhexinu, acetylcysteinu, erdosteinu nebo výtažku z břečťanu,“ uvádí lékárníci.

Na oba typy kašle přitom podle nich existuje mnoho léčivých přípravků, které si pacient zakoupí v lékárně i bez lékařského předpisu. Často ve formě kapek, sirupů nebo tablet. Lidé by ale neměli užívat současně léky na tlumení kašle a podporující vykašlávání. To by dle nich mohlo zdravotní stav pacienta jenom zhoršit.

„Z antitusik, tedy léků tlumících kašel je možné vybírat mezi přípravky s obsahem butamirátu, dropropizinu, levodropropizinu či dextrometorfranu,“ uvádí ČLnK.

Žaludeční potíže z přejedení a nevhodné kombinace jídel

Při nevhodné kombinaci vánočních či silvestrovských pokrmů a následných žaludečních potížích radí lékárníci podpořit trávení například mátovým, fenyklovým nebo anýzovým čajem. Vhodné je užít i bylinné kapky. Za připomenutí pak stojí i to, že k podráždění žlučníku dochází obvykle při konzumaci nevhodného jídla. Především pak mastného, tučného a ostrého. K nevolnostem pak přispívá i alkohol a káva.

„Ostrou bolest v pravém podžebří, která je doprovázená říháním či pocity na zvracení, můžete vyřešit přípravkem podporující jednorázové vyprázdnění žlučníku a umožní strávit i jinak dráždivé jídlo,“ uvádí ČLnK.

V lékárně si mohou pacienti tyto léky koupit i bez lékařského předpisu. Jde například o Febichol či Isochol. Bolestivé křeče ve žlučníku a játrech zmírní i některé bylinné směsi, mátový nebo heřmánkový čaj. Případně kapky na rostlinné bázi, například Cholagol.

Lékárníci radí, jak na bolest hlavy kvůli alkoholu

Většinu příznaků po větším pití alkoholu vyvolá dehydratace organismu způsobená etanolem. Zásadní prevencí je nepít alkohol vůbec. A když už, tak si ještě před jeho pitím zajistit dostatečný příjem tekutin, ideálně vody. A to jak v době před jeho pitím, tak i v průběhu konzumace, večer před ulehnutím i ráno po probuzení. Zmírnit následky dle lékárníků pomůže zaplnit žaludek tučnějším jídlem.

„Především bychom se ale měli držet předsevzetí a pít alkohol opravdu střídmě, nejlépe vůbec,“ taktéž zdůrazňují lékárníci.

Pokud kocovinu provází silné bolesti a nezbývá než užít lék na bolest, je třeba být opatrný s jeho volbou. Zástupci ČLnK varují hlavně před přípravky s obsahem paracetamolu.

„Při jeho eliminaci se v organismu vytváří metabolit, který naše játra stačí za normálních okolností likvidovat. To však neplatí, pokud konzumujeme alkohol, kdy tento metabolit může působit hepatotoxicky a játra závažně poškodit,“ vysvětlují lékárníci s tím, že takovým léčivým přípravkům je třeba se vyhnout jak před konzumací alkoholu, tak i po ní.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

A léčit kocovinu není vhodné ani ostatními léky proti bolesti. Kyselina acetylsalicylová, ibuprofen a ostatní nesteroidní antiflogistika mohou působit dráždivě na žaludek. Bolesti hlavy po konzumaci alkoholu se lidé nejlépe zbaví doplněním tekutin a spánkem.

Zvlášť opatrní v pití alkoholu pak mají být lidé užívající léky na akutní potíže, například antibiotika. Ti by měli po dobu jejich užívání abstinovat. Konzumace alkoholu je podle lékárníků kontraindikována i při užívání léků na ředění krve, na tlak, u sedativ a dalších léků ovlivňujících psychiku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here