Finanční dary na pomoc uprchlíkům sníží daňový základ

0
1168
pomoc_uprchlikum
Foto: UNHCR

O dary na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny lze snížit daňový základ. A snížit daňový základ si lidé a firmy budou moci zřejmě i o finanční dary Ukrajině na nákup vojenského materiálu. A to i o ty převedené na účet velvyslanectví Ukrajiny. 

Novelu zákona o dani z příjmů navrženou Ministerstvem financí ČR [MF ČR] na svém jednání [9.3.] schválila vláda. Po jejím schválení v Parlamentu by si lidé a firmy ze svého daňového základu odečetli nově dary na pomoc Ukrajině nebo i ukrajinským uprchlíkům.

„Češi už ve sbírkách neziskovek vybrali na pomoc Ukrajině přes miliardu a půl a desítky milionů korun přibývají každý den. Náš cíl je, abychom tuto rekordní dobročinnou aktivitu dále podpořili také daňově,“ uvedl k novele ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Ukrajinu opustilo skoro 2 miliony lidí, Česko řeší kapacitní limity

Podle odhadů ministerstva financí by Sněmovna mohla novelu odsouhlasit již v prvním čtení. Účinnost zákona by pak nastala přibližně na přelomu dubna a května. Zákon bude účinný i zpětně, přesně pak od začátku roku 2022. Finanční správa ČR by proto již nyní měla postupovat podle plánované změny zákona.

„Co se týče rozpočtových dopadů odhadujeme, že v roce 2023 se novela na inkasu příjmových daní na úrovni veřejných rozpočtů negativně projeví ve výši nižších stovek milionů korun,“ upřesnilo ve své tiskové zprávě MF ČR.

Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny sníží daňový základ

Za určitých podmínek si daňoví poplatníci běžně snižují základ daně o finanční dary poskytnuté českým pořadatelům sbírek na veřejně prospěšné účely. Do určité výše je totiž český daňový řád uznává jako odečitatelnou položku od základu daně. Současná novela MF ČR možnosti odpočtů rozšiřuje ještě o bezúplatná plnění poskytnutá v roce 2022 na podporu obranného úsilí na Ukrajině.

ČR poslala Ukrajině zbraně za 600 mil. Kč. O dalších se jedná

Další významná změna je, že si v daních lidé uplatní i dary poskytnuté Ukrajině přímo. Nikoli tedy pouze prostřednictvím veřejně pořádaných sbírek. Nejčastěji půjde o zaslání peněz na účet ukrajinského velvyslanectví či ukrajinským neziskovým organizacím.

Daňový odpočet za dary i pro ukrajinské pracovníky

Novinka novely zákona o daních z příjmů je i možnost odpočtu bezúplatných plnění od základu daně pro daňové poplatníky z Ukrajiny, kteří pracují v Česku. Nicméně i tato změna má podmínku. Zdanitelné příjmy těchto ukrajinských pracovníků v Česku musí tvořit alespoň 90 procent jejich celkových zdanitelných příjmů.

Stávající znění zákona tuto daňovou úlevu dovoluje pouze rezidentům ČR. Za určitých podmínek pak lidem ze zemí Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru.

V ČR pracuje 741 967 cizinců. Nejvíc je Slováků a Ukrajinců

Osvobozen od daně bude letos dle navrhované novely i příjem ukrajinských zaměstnanců, pokud jim a jejich rodinným příslušníkům zaměstnavatel poskytne ubytování v Česku z důvodu válečnému konfliktu na Ukrajině. Nebo zaměstnavatel poskytne peněžní dar ukrajinskému zaměstnanci za účelem pomoci v tíživé životní situaci. I tento dar bude osvobozen od daně z příjmů. Finanční správa na něj bude nahlížet jako na bezúplatné plnění obdržené z humanitárních nebo charitativních důvodů.

Ministerstvo financí řeší i finance pro kraje na uprchlíky

V současné době ministerstvo financí ve spolupráci s hejtmany jedná i o výši finanční podpory od státu za ubytování ukrajinských uprchlíků. Členové vlády se zatím dohodli, že stát podpoří kraje příspěvkem na Ukrajince ubytované v hotelech a penzionech. Za dospělého činí příspěvek 180 korun denně, za dítě do deseti let 90 korun.

Debatu o solidárním příspěvku pro rodiny, které uprchlíky z Ukrajiny ubytovávají, ministři zatím nedokončili. To potvrdil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Ještě ladíme přesné parametry toho, aby to opravdu bylo smysluplné a účelné. Abychom minimalizovali rizika zneužití případného nějakého spekulativního obchodu s chudobou,” uvedl Jurečka.

Vstup Ukrajiny do EU by byl pro Ukrajince cestou z chudoby

Původně se jednalo o příspěvku ve výši tisíc korun na uprchlíka, kterého domácnost alespoň na týden ubytuje. Horní limit příspěvku měl být pět tisíc korun.

Rezort vnitra tento týden navíc i upozornil, že stát ve spolupráci s kraji dokáže zajistit standardní ubytování nejvýše pro 250 tisíc uprchlíků [v Česku jich je přes 150 tisíc, pozn. red.]. Podle novějších odhadů jich ale do Česka v následujících týdnech dorazí významně vyšší počty. Hledat se tak pro ně bude dle ministerstva vnitra alespoň provizorní humanitární ubytování.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here