Covid se připomněl v Česku, Německu, Rakousku i Číně

0
1441
covid
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Epidemie covidu v Česku tento týden opět zrychlila. Laboratoře odhalily 8 705 případů nových nákaz, zhruba o 350 více než před týdnem. Testů na covid ale ubylo. Nakažení přibývají i v Německu a Rakousku. Čína oznámila dvě úmrtí.

Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Podezření na opakovanou nákazu covidem v Česku mělo 1 648 lidí, přibližně stejně jako před týdnem. Takzvané incidenční číslo mírně vzrostlo. Na 100 000 obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 506 případů koronaviru.

Nejvyšší je stále v Plzeňském kraji, kde na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 621 nakažených. Naopak v Karlovarském kraji má incidence hodnotu 369, což je vůbec nejméně v Česku. V žádném jiném kraji není incidenční číslo nižší než 400. Odborníci přesto již nyní varují před rizikem další vlny covidu na podzim.

„Covid nás rozhodně neopustil. Vidíme, že v některých zemích jeho výskyt výrazně stoupá. […] U nás je pozitivní, že nemocnice hlásí poměrně stabilní počet pacientů s covidem a mírně klesá počet pacientů se závažným covidem,“ uvedl tento týden v podcastu pro ZdraveZpravy.cz předseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Tom Philipp.

Proto dle něj bude zcela jistě nutné znovu celkově proočkovat populaci v Česku.

„A to během června, července, srpna, kolem letních prázdnin. Věřím, že uděláme nějakou kampaň. A že se nám podaří lidi přesvědčit, aby se očkovali před podzimem,“ dodal.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

V nemocnicích je s covidem nyní 2 156 lidí, jejich počet od pondělí klesl o tři stovky. V těžkém stavu je 133 pacientů, což je pouze o jednoho méně než na začátku týdne. Očkovat proti koronaviru se v pátek nechalo 7 765 lidí. V předchozích čtyřech dnech počet zájemců nikdy nepřekročil čtyři tisícovky. Jednoznačně nejvyšší zájem je nyní o třetí posilovací dávku, v pátek si pro ni přišlo téměř 6 400 lidí.

Rekordní čísla hlásí Německo, Rakousko už vrací roušky

V Německu v pátek přibylo 260 239 případů nákazy koronavirem a 221 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. Sedmidenní incidence, která udává počet nových případů infekce na 100 000 obyvatel, se opět zvýšila a dosáhla rekordní hodnoty 1 735. Oznámil to Institut Roberta Kocha [RKI]. Před týdnem německé úřady hlásily 237 086 infekcí a 249 úmrtí. V Německu byl tento pátek posledním dnem, kdy ještě platí některá zásadní opatření. Od 20. března úřady v zemi vyžadují prakticky jen roušky a odstup.

Naopak v Rakousku se kvůli vysokým počtům nakažených v polovině příštího týdne vrátí povinnost nosit respirátor třídy FFP2 ve vnitřních prostorách. Oznámil to rakouský ministr zdravotnictví Johannes Rauch. Zrušení velké části zbývajících opatření proti pandemii covidu-19 z počátku měsíce podle něj přišlo příliš brzy. V devítimilionové alpské republice nyní počty nových případů koronavirové nákazy překračují 50 000 denně. V pátek v Rakousku úřady evidovaly 51 112 nově nakažených. Hospitalizovaných je 3 048 covidových pacientů, z toho 207 na jednotkách intenzivní péče.

V Číně ohlásily dvě úmrtí na covid-19

Překvapující informace přišla z Číny. Tamější zdravotní úřady v pátek oznámily dvě úmrtí po nákaze koronavirem. V zemi jsou to první dva zemřelí v souvislosti s covidem-19 od ledna loňského roku. Oba zemřelí pocházeli z provincie Ťi-lin na severovýchodě země, která je v současnosti hlavním ohniskem nákazy v Číně. V provincii momentálně platí zákaz cestování, pro opuštění jejího území je zapotřebí zvláštní povolení.

Peking do svých statistik počítá jen pevninskou Čínu, do níž nespadá například Hongkong. Tam místní úřady ze strategie přísných lockdownů slevily a provincii zasáhla v posledních týdnech velmi silná vlna nákazy. Tamní úřady však opakovaně slibují, že po tvrdých uzávěrách nesáhnou.

Akcie v Hongkongu kvůli covidu i Ukrajině klesly o 6 %

Čína se v poslední době potýká s novou vlnou nákazy způsobenou variantou omikron. Za poslední den tam úřady zaznamenaly 2 157 nově nakažených komunitním přenosem nákazy. Počet mrtvých od začátku pandemie v Číně stoupl na 4 638. Jakkoli jde o v porovnání se statistikami z jiných zemích o nízká čísla, v případě Číny je vypovídající, že se jedná o čísla rekordní.

Čína od propuknutí pandemie ve městě Wu-chan na konci roku 2019 stále pokračuje v přísné, ale účinné strategii “nulového covidu”, kdy při prvním výskytu komunitního přenosu úřady okamžitě zavádí tvrdé lockdowny. A to do doby, dokud se nepodaří vytrasovat všechny kontakty nově nakažených osob a šíření nákazy tím dostat znovu pod kontrolu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here