TTF léčí i ty nejzhoubnější nádory. Pojišťovny ji neplatí

8
45232
TTF
TTF metoda v praxi / Foto: Novocure

Onkologická léčba pomocí elektrických polí TTF přináší skvělé výsledky. Účinně léčí i ten nejzhoubnější ze všech nádorů – mozkový glioblastom. Metodu z Izraele prvně na světě odzkoušeli lékaři v Nemocnici Na Homolce.

Metoda Tumor treating fields [pole, která léčí nádory, pozn. red., TTF] při léčbě zhoubných nádorů využívá střídavá elektrická pole. S jejich využitím a při přesně nastavené intenzitě poškozuje metoda nádorové buňky a braní jim v dělení. Zdravé buňky, laicky řečeno, elektrické proudy obtékají, a tedy je nijak nepoškozují. V současné době se v USA i EU uznávanou terapií léčí pacienti s mozkovým glioblastomem. Jako vhodná se metoda TTF ukazuje i pro léčbu jiných zhoubných nádorů, například nádoru pohrudnice [USA ji již schválily]. Klinické studie ukazují na účinky TTF i v léčbě nádorů slinivky břišní.

TTF účinně působí na mozkový glioblastom

Metodu léčby zhoubných nádorů TTF vyvinuli vědci v Izraeli. Jako první na světě ji ale odzkoušeli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce. A to při léčbě nejzhoubnějšího nádoru mezi nádory mozkového glioblastomu.

„Na základě prvních zkušeností, které jsme získali již před 18 lety, se tato metoda rozšířila z naší nemocnice do celého světa,“ říká primář RDG oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Josef Vymazal, který TTF představil na přednášce “Optune – Tumor treating fields – nová naděje v léčbě zhoubného nádoru mozku glioblastomu”.

Dnes je podle profesora Vymazala léčba technikou TTF uznávanou, a mnohde ze zdravotního pojištění hrazenou metodou. V současné době pacienty touto metodou léčí přibližně 500 pracovišť po celém světě a v mnohých z nich ji pacientům hradí zdravotní pojišťovny. Jmenovitě Spojené státy, Japonsko, Německo, Rakousko a Švédsko. Což ale neplatí pro Českou republiku, v níž se přínos izraelské léčebné terapie prvně potvrdil.

„Ačkoli ta léčba z České republiky pochází, tak zatím stále probíhají jednání se zdravotními pojišťovnami,“ říká k úhradě metody TTF ze zdravotního pojištění v ČR prof. Vymazal.

A to i přesto, že metodu TTF jako první na světě podali lékaři v Nemocnici Na Homolce dvaceti pacientům s primárním [objevil se u nich poprvé, pozn. red.] mozkovým glioblastomem již v roce 2004.

Výsledky léčby TTF překvapily i lékaře

Léčbě dvaceti vybraných pacientů metodou TTF předcházely standardní onkologické postupy. Neurochirurgové jim nejprve odstranili nádor v mozku a pacienti podstoupili i doplňující chemoterapeutickou léčbu. Teprve poté u pacientů následovala léčba elektrickými poli, která trvala přibližně rok a půl.

„Velký úspěch je, že čtyři z těchto dvaceti pacientů sledujeme dodnes. Žijí plnohodnotným životem již 17 let po této léčbě,“ říká k výsledkům léčby prvních pacientů touto technikou profesor Vymazal.

Na preventivní kontroly docházejí tito pacienti do nemocnice přibližně jednou do půl roka až jednou do roka.

„Nikdo jsme netušili, že léčba začne takto dobře působit,“ tvrdí lékař.

Mozkový glioblastom v ČR ročně postihne 300 pacientů

Podle něj bylo již v prvních měsících po léčbě metodou TTF evidentní, že se u pacientů něco děje v pozitivním smyslu. Nicméně ani první velmi slibné a na datech plně podložené výsledky klinických testů nevyvolávaly mezi odborníky podle Vymazala příliš důvěry.

„Celý svět na nás upřel pozornost,“ vzpomíná dnes profesor s tím, že někteří z vědců tehdy dokonce zpochybňovali skutečnost, že u pacientů léčili mozkový glioblastom.

„Což se na základě vzorků ale vyvrátilo a potvrdilo se, že skutečně jde o ten nejzhoubnější nádor mezi nádory,“ popisuje profesor.

Ověřené výsledky lékařů z Nemocnice Na Homolce tak následně rozpoutaly klinická testování metody TTF po celém světě. A to na podstatně větších skupinách pacientů, mnohdy čítající i stovky účastníků.

TTF prvně odzkoušel prof. Yoram Palti ve svém sklepě

Zajímavá je i cesta vývoje převratné metody Tumor trieting fileds. Tu totiž v roce 2000 vyvinul profesor Yoram Palti, zakladatel dnes úspěšné společnosti zabývající se právě léčbou nádorů, ve své sklepní laboratoři. Právě v ní společně se svými kolegy zkoumal a testoval vlivy střídavého elektrického proudu na dělící se buňky.

„Prokázal, že střídavý proud cca 150 – 300 kHz je schopen poškodit dělící se buňky, zatímco nedělící se buňky zůstávají bez poškození,“ vysvětluje princip výzkumu Vymazal.

Dodává, že technika TTF jde na léčbu nádorů jinak než v současné době používané metody, jako jsou chemoterapie, radioterapie či podávání cytostatik. Samotná léčba elektrickými poli není pro pacienty podle profesora Vymazala příliš omezující. Jednoduše řečeno na oholenou hlavu se pokládají elektrody a pacient u sebe nosí menší zařízení, které je zdrojem energie. Dříve šlo o větší přístroj, jež si pacienti nosili například v batohu na zádech, dnes už jde o podstatně menší zařízení [malá krabička, pozn. red.]. Terapie pacienta ani nijak zvlášť neomezuje v běžné činnosti ani v zaměstnání a pacienti nevykazují žádné vedlejší účinky.

Nicméně k dosažení příznivých výsledků terapie je dle prof. Vymazala třeba, aby elektrická pole na místo nádoru působila alespoň 80 procent denního času. Tedy asi 20 hodin denně včetně spánku.

„Čím více času pacient s léčbou tráví, tím jsou výsledky této léčby lepší,“ říká profesor.

Upřesňuje, že právě buňky zhoubných nádorů se dělí velmi rychle, přičemž mozkové buňky – neurony – se prakticky vůbec nedělí. Ideálním příkladem toho je mozkový glioblastom, jehož nádorové buňky se v mozku dělí rychle, následkem čehož nádor i velmi rychle roste.

Metodu TTF k léčbě nádorů schválil FDA i evropská EMA

O účincích TTF techniky v léčbě mozkového glioblastomu dnes není pochyb. To potvrzují výsledky mnoha klinických studií a fakt, že v roce 2011 metodu TTF pro léčbu opakovaných nádorů mozkového glioblastomu schválil americký regulátor FDA [Food and Drug Administration] i evropský lékový regulátor EMA [European Medicines Agency].

A o čtyři roky později v roce 2015 ji regulátoři uznali i pro léčbu primárního mozkového glioblastomu. V témže roce metodu TTF americká onkologická společnost zařadila do 1. kategorie léčby glioblastomu.

„Čímž ji dala opravdu plnou legitimitu,“ dodává profesor Vymazal.

Dodejme, že díky tomu, že se léčba z Česka rozvinula do celého světa, tak firma, která k ní vlastní práva, poskytuje českým pacientům sponzorský program, ze kterého jim terapii zatím hradí. Minimálně do té doby, než ji uhradí tuzemské zdravotní pojišťovny, pokud ji tedy někdy českým pacientům zaplatí.

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. Ale na počátku léčby, o tom rozhoduje ošetřující lékař. Když nejste rodinný příslušník nebo lékaři jinak “sympatický” pacient, tak bez přemýšlení nasadí chemoterapii, která přinese zisky nemocnici a jestli pomůže pacientovi není rozhodující.

  2. Aby něco pojišťovny platily, tak musí mít důkazy, jinak řečeno podle Evidence base medicine, t.j. multicentrické, placem kontrolované studie a ne podle výsledku ze sklepa a z Homolky. Ptol se někdo oficiélně v nemocnici? Spusta lidí si to předtsavuje, že pojišťovny hned budou platit na co nejsou dostatečné studie

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here