Lékařka měla za úplatu falšovat covid pozitivitu

1
478
za_uplatu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pražští kriminalisté obvinili lékařku, která dle nich s pomocí čtyř spolupracovníků za úplatu předepisovala recepty na léky s opiáty. Dále vystavovala falešné výsledky testů na covid nebo lékařské posudky se smyšlenou diagnózou.

Tři z obviněných jsou dle policie stíháni vazebně. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý trest vězení. O případu dnes [14.7.] na webu informoval mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Žena, kterou během předchozího působení ve zdravotnictví dvakrát propustili ze zaměstnání, se podle policistů rozhodla podnikat sama. Jako lékařka s uděleným oprávněním k poskytování zdravotnických služeb a s přístupem do elektronické databáze poskytla tento přístup společně s lékařskými razítky svým dvěma společníkům ve věku 33 a 53 let.

„Společně začali za úplatu předepisovat léky s obsahem psychotropních látek a recepty buďto prodávali, nebo si léčiva sami vyzvedávali po lékárnách po celé Praze, aby je mohli dále distribuovat,“ uvedl Hrdina.

V průběhu jednoho roku dle něj takto společně vystavili přes tisícovku receptů na bezmála dva tisíce balení léků.

„Jelikož obsah každého balení se pohyboval kolem sta tablet. Celkově se takto dostali k více než 150 000 kusů léčiv,” upřesnil mluvčí pražské policie s tím, že zadržela i dva další lidi, kteří se podíleli na shánění klientů a další distribuci léků.

Lékařka v Praze za úplatu falšovala i covid pozitivitu

Skupina také svým klientům, kteří například nechtěli nastoupit do vězení, vystavila lékařský posudek s diagnózou, která jim umožnila zůstat doma.

„Pokud na základě lživého lékařského posudku nemohli vykonávat obecně prospěšné práce, tak si mohli klienti odpracovat tento trest přímo v jejich zařízení,” dodal policejní mluvčí.

Za podvody s recepty za miliony vyvázli s podmínkou

Lékařka se svými spolupracovníky vystavovala lidem falešný pozitivní test na koronavirus. Ti pak nemuseli týden do zaměstnání.

Všech pět zadržených kriminalisté obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dva z nich navíc z padělání a pozměnění veřejné listiny. Tři z nich jsou stíháni vazebně. Hrozí jim až deset let vězení.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here