Za podvody s recepty za miliony vyvázli s podmínkou

0
781
podvody_s_recepty
Ilustrace: Pixabay.com

Za podvody s fiktivními recepty dnes [15.10.] dostali lékař Vladimír Líčeník a lékárník Luděk Konvička pětiletý podmíněný trest, zákaz činnosti na pět let a pokutu 100 tisíc korun. Revizní lékař Martin Piperka se dočkal zproštění obžaloby.

Svou roli v ukládání podmíněných trestů podle soudce Krajského soudu v Ostravě Eduarda Ondráška sehrála novela trestního zákoníku. Ta totiž zvýšila hranici škody velkého rozsahu z původních pěti na deset milionů korun.

„Oba obžalovaní také nebyli v minulosti soudně trestáni. Řízení navíc trvalo velmi dlouho. Je třeba uvést, byť to říkám nerad, že se na tom výrazně spolupodílí chyba policie, která v přípravném řízení ztratila veškerou zdravotnickou dokumentaci, což ztížilo a prodloužilo délku řízení,“ uvedl soudce Ondrášek.

Dodal, že oba obžalovaní navíc nikdy nevyvíjeli snahu brzdit vyšetřování ani řízení před soudem. Žalobce přitom původně žádal nepodmíněné tresty. Dnešní rozsudek není pravomocný, zvažuje proto odvolání.

Původní škoda 11,5 mil. Kč se snížila na 7,5 mil. Kč

Soud v kauze s podvodným vydáváním lékařských předpisů vyslechl na 600 svědků. Kvůli rozsáhlosti případu, který se řešil pět let, četl soudce závěrečný rozsudek rekordní tři dny. Oba muže soudce odsoudil za případy, kdy se jejich pacienti například odstěhovali nebo změnili lékaře, a přesto na jejich jména lékař předepisoval léky.

„Šlo do očí bijící případy. Další velká skupina pacientů uvedla, že chodila v tu dobu k doktoru Líčeníkovi, ale nikdy nebyla v lékárně Na Krásně,“ uvedl soudce.

Lékař s lékárníkem podle soudu podváděli s recepty

Dodal také, že všechny ostatní případy, kdy svědci chodili k doktoru Líčeníkovi a nemohli vyloučit, že byli i v lékárně Na Krásně, byli obžalovaní obžaloby zproštěni. Což ponížilo i vyčíslenou škodu z původních 11,5 milionu na 7,5 milionu korun. A ovlivnilo výši trestu.

Líčeníka a Konvičku tak soud odsoudil za podvody. Nutno dodat, že v případu byl původně obžalován za nadržování také revizní lékař Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Martin Piperka. Ten měl podle obžaloby oběma mužům pomáhat uniknout trestnímu stíhání. Soud jej ale obžaloby zprostil, protože se trestný čin neprokázal.

„Není zde žádný svědek, který by jej usvědčoval. Existují pouze odposlechy, ale podle názoru soudu jde o rozhovory v obecné rovině,” doplnil soudce.

Podvody s recepty trvaly bezmála sedm let

Podle obžaloby se lékař s lékárníkem ve Valašském Meziříčí podvodů dopouštěli od roku 2006 do roku 2012. Líčeník podle státního zástupce vystavoval svým jménem lékařské předpisy na lidi, jejichž osobní údaje získal hlavně ze své evidence pacientů. Činil tak bez jejich vědomí, uvádí obžaloba.

Předpisy na léky a zdravotnický materiál následně předával provozovateli lékárny Na Krásně Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám. Pojišťovny podle žalobce poté uhradily léky a zdravotnický materiál na bankovní účet lékárníka. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce.

Oba muži vinu u soudu popřeli. Soudce však poukázal na to, že lékař Líčeník se sice k trestné činnosti nedoznává, ale dobrovolně uhrazuje škodu. Olomoucký krajský soud dnes 15. října potrestal oba muže tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let. Oběma zároveň uložil na dobu pěti let zákaz činnosti a peněžité tresty ve výši 100 tisíc korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here