Na výměnu kloubu v brněnské nemocnici se čeká 2 roky

0
601
Foto: Pixabay.com

Na výměnu kloubu ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně čekají pacienti i dva roky. Přednostně lékaři operují těžší případy a revizní náhrady. Dohánějí tak výkony z doby zákazu neakutní operativy.

Více než roční zákaz plánované operativy vydaný Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] kvůli pandemii covidu-19 si vybírá svou daň. V jejím důsledku se totiž významně prodloužila čekací doba na výkony, které dokáží pacientům zpříjemnit život, stejně jako je i vrátit do pracovního procesu.

Jako příklad může posloužit situace v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny [FN USA]. Na výměnu velkého kloubu tam pacienti nyní čekají déle než dva roky. Pro srovnání před březnem 2020, kdy se u nás začal koronavirus šířit, lékaři pacientovi náhradní kloub odoperovali zhruba do jednoho roku.

„Jsme pod velkým tlakem pacientů, kteří čekají na endoprotézy. Jedni byli odloženi z plánovaného výkonu během covidových omezení, další jsme museli posunout, abychom našli místo pro ty odložené,“ popisuje současnou situaci přednosta tamní I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Výměnu kloubu lékaři odkládali i třikrát

Dodává, že některým pacientům museli v důsledku neustálého prodlužování protiepidemických opatření naplánovanou operaci odložit dvakrát i třikrát.

Dohnat odloženou neakutní operativu není podle lékařů jednoduché už kvůli tomu, že v současné době musí dát přednost těžším případům. A také revizním náhradám kloubů.

„Endoprotéza po mnoha letech ˇdoslouží´ a musí se vyměnit v poměrně krátké době, nejlépe do půl roku. Jestliže tato doba není dodržena, dochází k řadě mechanických komplikací, jako jsou defekty kostní tkáně, rozlámání implantátu s kovovým otěrem, migrace implantátu,“ vysvětluje Tomáš.

Lékaři operovali pacientce oba kolenní klouby najednou

Odklad takové operativy by pak znamenal komplikace pro pacienta, které se podle něj později jen těžko řeší. A právě takových případů mají nyní v nemocnice více než dost.

Sedm až osm endoprotéz za den

V současné době operují ortopedové ve FNUSA sedm až osm náhrad velkých kloubů denně. To je o dva více, než je zvykem. A pacienty operovali i o letních prázdninách. Dohnat skluz z dobu zákazu elektivních výkonů se jim však zatím nepodařilo.

„Musím říci, že se pohybujeme na hraně kapacitních a personálních možností kliniky. Více odoperovaných pacientů znamená více lůžek, v té souvislosti zkrácení doby jejich hospitalizace se snahou dodržet pooperační režim,“ říká Tomáš.

Upřesňuje, že nejde „jen“ o výměnu kloubu, ale počítat se musí se spoluprací s odborníky z následné péče a rehabilitačními pracovníky, kam se pacienti po operaci přesouvají.

V době letních prázdnin před nástupem covidu-19, tedy v roce 2019, implantovali zdravotníci na I. ortopedické klinice FNUSA celkem 21 náhrad kyčelního kloubu a 18 náhrad kolenního kloubu. Letos za stejné období [červenec, srpen 2020] to bylo 80 kyčelních kloubů a 52 kolenních kloubů.

„Teď se jen trochu děsíme toho, že by s nárůstem případů nemoci covid-19 mohla přijít nová omezení, která by naše současné úsilí opět zastavila,“ říká přednosta s tím, že i tak jsou připraveni kdykoli přeměnit tamní jednotku intenzivní péče opět na covidové oddělení.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here