Lékař s lékárníkem podle soudu podváděli s recepty

0
934
s_recepty
Krajský soud v Ostravě, pracoviště Olomouc / Foto: atelier-r

Olomoucký krajský soud tento týden [11.10.] vyslovil vinu v kauze rozsáhlých podvodů s recepty ve Valašském Meziříčí. V kauze čelí obžalobě praktický lékař Vladimír Líčeník a lékárník Luděk Konvička.

S recepty muži podváděli podle obžaloby šest let. Škodu žalobce vyčíslil na 11,5 milionu korun. Kauzou se soud zabýval téměř pět let, vyslechl kvůli ní přes 600 svědků. Právě kvůli rozsáhlosti případu bude soudce Eduard Ondrášek číst závěrečný rozsudek rekordní tři dny. Tresty by měly přijít na řadu až v pátek 15. října, třetí den dalšího nařízeného líčení.

V čem vlastně spočíval podvod s recepty

Podle obžaloby se podvodů lékař s lékárníkem dopouštěli od roku 2006 do roku 2012. Líčeník podle státního zástupce vystavoval svým jménem lékařské předpisy na lidi, jejichž osobní údaje získal zejména ze své evidence pacientů. Činil tak bez jejich vědomí, uvádí obžaloba. Předpisy na léky a zdravotnický materiál předával provozovateli lékárny Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám. Pojišťovny podle žalobce poté uhradily léky a zdravotnický materiál na bankovní účet lékárníka. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce. Oba muži vinu u soudu popřeli.

V případu ještě figuruje revizní lékař Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR [ZPMV ČR] Martin Piperka. Ten lékaři s lékárníkem podle obžaloby pomáhal uniknout trestnímu stíhání. Je proto obžalován z nadržování.

Na serveru Znamylekar.cz je Vladimír Líčeník pacienty hodnocen spíše kladně.

„Velmi hodný lékař s lidským přístupem k pacientovi, to je velmi důležité, nikdy jsem neměla tak super obvodního lékaře,“ uvádí například pacientka Eva Vaculová.

Stejně tak jeho zdravotní sestra. Pacient z adresy j.basel o ni napsal: „Sestřička, o které kolují legendy, jakkoli vypadají přehnaně, ve skutečnosti ani nedosahují její opravdové výjimečnosti!!!“

Najdou se však ale i kritické hlasy, bohužel hlavně anonymní. Například: „Dr. Líčeník vyšetřuje často od stolu, aniž by se na vás ve skutečnosti podíval, poslechl… Nelíbí se mi, s jakou samozřejmostí vypisuje jedny antibiotika za druhými. Jinak vstřícný a ochotný. Sestra má celou ordinaci pevně v rukou, ne nadarmo jí pan doktor říká ´paní ředitelka´. Neskutečný počet lidí, kteří si jen přijdou pro recept, který dostanou na počkání bez návštěvy doktora, takže defacto mají neustálou přednost před čekajícími pacienty, kteří za tím doktorem musí.“

Jde o soudní při s rekordním počtem svědků

Praktický lékař Líčeník a lékárník Konvička jsou obžalovaní z podvodu. Soudce v pondělí nejprve vyhlásil usnesení, kterým některé skutky z obžaloby soud vyloučil k samostatnému projednání. Některé pacienty, na jejichž jména byly podle obžaloby recepty po dobu šesti let vystavovány, se totiž dosud nepodařilo vyslechnout.

„Následně jsem začal vyhlašovat rozsudek, ve kterém byl pan Konvička a pan Líčeník uznáni vinnými,“ řekl soudce Ondrášek.

Za jaký trestný čin je soud odsoudí a jaký trest jim uloží, soudce Ondrášek sdělí až poté, kdy přečte všechny dílčí skutky. Stane se tak podle něj až v pátek dopoledne.

„Rozsudek je tak dlouhý, neboť je potřeba číst každý recept včetně data, léků, zdravotní pojišťovny a jména pacienta. Za ty roky toho bylo hodně,“ uvedl soudce s tím, že co do počtu svědků, jde pro něj o rekordní kauzu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here