Ztráta kartičky pojištěnce není důvod k odmítnutí péče

0
4141
Foto: Pixabay.com

Vystavení nového průkazu pojištěnce u zdravotní pojišťovny nic nestojí. Ztrátu či poškození je ale třeba ohlásit do osmi dnů. Řešení má i ztráta kartičky v zahraničí, která navíc není překážkou v čerpání zdravotní péče.

Ztráta, poškození nebo odcizení průkazu pojištěnce, oficiálně zvaného jako Evropský průkaz zdravotního pojištění [EHIC], se ohlašuje nejpozději do osmi dnů ode dne zjištění ztráty. Lhůta platí pro klienty všech tuzemských zdravotních pojišťoven, protože se řídí podle jednotné legislativní normy, tedy zákona o veřejném zdravotním pojištění [č. 48/1997 Sb.].

Novou kartu vystaví pojišťovny do tří týdnů

Podstatná informace je, že vydání nové kartičky pojištěnce nic nestojí a pojišťovny žádost vyřídí obvykle do tří týdnů. Požádat o novou kartičku mohou pojištěnci osobně přímo na pobočce své smluvní zdravotní pojišťovny. Hned na místě pak dostanou papírový náhradní doklad, který je plnohodnotnou náhražkou originální verze, tedy té plastové kartičky EHIC. To znamená, že se s ní pojištěnci mohou bez potíží prokazovat při čerpání zdravotní péče v České republice stejně jako v zahraničí. Za upozornění však stojí, že náhradní kartu EHIC pojišťovny vydávají s omezenou dobou platnosti tří měsíců.

Náhradní karta pojištěnce je plnohodnotný doklad

O nový průkaz pojištěnce je možné si zažádat také po telefonu a emailem. U většiny pojišťoven pak i s pomocí online formuláře, který je dostupný na webové stránce každé z nich. Náhradní doklad pak pojišťovna zasílá na domluvenou adresu poštou, do emailové schránky, anebo na uvedenou pobočku pojišťovny. V žádosti o nový průkaz nesmí pojištěnec zapomenout uvést své číslo pojištěnce [obvykle rodné číslo, pozn. red.], celé jméno, adresu trvalého bydliště  a korespondenční adresu. Doba doručení náhradní karty EHIC se pohybuje kolem dvou dnů.

Zkontrolovat osobní účet pojištěnce se může i vyplatit   

Novou plastovou kartu EHIC pak pojišťovny vystaví oproti prokázání se dokladem totožnosti. Pokud klient pojišťovny ztratil i ten, nebo o něj přišel kvůli krádeži, pak se prokazuje náhradním občanským průkazem, cestovním dokladem. Pracovníci pojišťoven akceptují i řidičský průkaz.

Ztráta karty pojištěnce EHIC v zahraničí

Pokud pojištěnec přijde o svoji kartu zdravotního pojištěnce v některé ze zemí EU, pak je třeba se spojit se svou zdravotní pojišťovnou. Pro rychlé vyřízení pak nejlépe po telefonu.

Jak funguje zdravotní pojištění při pobytu v zahraničí

V akutních případech, například při hospitalizaci v nemocnici, o ni lze zažádat přímo v zařízení, kde se čerpá zdravotní péče. Pojišťovna zašle zdravotnickému zařízení obratem potvrzení, které nahrazuje ztracenou originální EHIC kartu. Zároveň poskytovateli péče garantuje, že za zdravotnickou péči zaplatí z českého veřejného pojištění.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here