Politika lockdownů v Číně vyvolává pochybnosti

1
581
V_Cine
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zatímco většina zemí rozvolňuje opatření proti šíření covidu, v Číně dál udržují politiku nulové tolerance. V čínském městě Wu-chan úřady aktuálně nařídily uzávěru pro milion lidí poté, kdy odhalily čtyři případy nákazy koronavirem.

Lockdown se podle zpravodajského serveru BBC News týká wuchanského předměstí Ťiang-sia. Jeho obyvatelé nesmějí nejméně po tři dny vycházet ze svých domovů. Důvod? Ve dvanáctimilionovém Wu-chanu tento týden úřady detekovaly při pravidelném testování dva případy covidu-19. Další dva případy odhalily mezi blízkými kontakty nakažených. Žádný z infikovaných neměl příznaky nemoci.

Rakušané ruší izolaci kvůli covidu, Češi ji dál drží

Stalo se to jen několik týdnů poté, kdy v pětadvacetimilionové čínské finanční metropoli Šanghaji skončila dvouměsíční přísná uzávěra. V dubnu ve městě přibývalo okolo 20 000 nových případů covidu-19 denně. Čínské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí následně uvedlo, že se ve městě projevila nakažlivější varianta omikronu BA.5.

„Nemám slov, vypadá to spíše jako plýtvání prostředky, ale neřeší to skutečný problém,“ řekla agentuře Reuters jedna z obyvatelek Šanghaje jménem Wang, která se každý víkend podrobuje testům v místě bydliště.

Z nulové tolerance Čína nesleví

I když je počet nahlášených případů onemocnění v Číně ve srovnání s rostoucí křivkou v jiných částech Asie nepatrný, trvá čínská vláda neústupně na dodržování politiky nulového covidu. Ta spočívá v okamžité likvidaci ohnisek nákazy. Tuto politiku přitom chce uplatňovat do konce letošního roku. Včera [28.7.] o tom rozhodl Ústřední výbor vládnoucí Komunistické strany Číny na jednání, kterému předsedal prezident Si Ťin-pching.

Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína si účastníci jednání od tohoto přístupu slibují „co nejlepší výsledky“ v boji s koronavirem. Dále se shodli na nutnosti sledovat mutace viru a podpořit výzkum a vývoj nových vakcín a léků. Zároveň ale přiznali, že lockdowny zhoršují hospodářský výkon země. O nespokojenosti s politikou nulové tolerance mezi samotnými Číňany se zpráva nezmiňuje.

Kentaura u nás předběhla jiná varianta omikronu

Agentura Bloomberg uvedla, že tato politika zasahuje do svobod samotných Číňanů. A to dokonce tak, že část z nich zvažuje odchod ze země. Což platí zejména pro ty nejbohatší. Společnost Henley & Partners, která radí lidem v oblasti investiční migrace, odhadla, že jich může být kolem 10 000. To není vzhledem k počtu obyvatel Číny mnoho. Na druhé stráně tito Číňané podle agentury disponují nezanedbatelným majetkem ve výši 48 miliard dolarů [cca 1,2 bil. Kč].

Čínské úřady zatím sice výslovně nezpřísnily omezení pro vystěhování, migrační právníci ale říkají, že v posledních měsících se situace v Číně ztížila. Proto se prodloužila i doba zpracování pasů a zpřísnily požadavky na dokumentaci. Složitější je i přesun velkých peněžních částek z Číny.

Lockdowny a testování v Číně pokračuje

Mezitím se do lockdownů dostávají další místa v Číně a probíhá masivní testování. Třeba severočínské město Tchien-ťin, blízko Pekingu, v posledních měsících provedlo několik kol hromadného testování. Kvůli dvou pozitivním případům úřady otestovaly více než dvanáct milionů obyvatel.

V některých částech města Ču-ma-tien, ve kterých uvízlo více než milion lidí, došlo na prodloužení lockdownů. Důvodem byly desítky případů nakažených lidí denně. V hlavním městě Pekingu byly po týdnu s nulovým skóre zjištěny dva místní případy – u jednoho člena posádky mezinárodního letu a jeho spolubydlícího. Úřady proto uzavřely celou budovu, kde dvojice bydlí.

Dětem jsme při pandemii ublížili nejvíc, říká psycholog

Ve městě Kanton na jihu země pracovníci, kteří mají na starosti kontrolu covidových opatření, vylomili bez souhlasu obyvatel zámky u dveří několika bytů. Incident o víkendu vyvolal pobouření na čínských sociálních sítích. Úřady se dnes za nedopatření omluvily.

–ČTK/DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here