Kentaura u nás předběhla jiná varianta omikronu

0
2970
omikronu
Foto: Pixabay.com

První nákazu subvariantou omikronu BA.2.76 v Česku potvrdil Státní zdravotní ústav ještě před očekávanou variantou BA.2.75 neoficiálně zvanou Kentaur. Dle Ústavu se u nás šíří i subvarianty převažující v Německu a Spojeném Království.

Nově potvrzená subvarianta BA.2.76 je dle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] velmi blízká linii BA.2.75 známé pod označením Kentaur. I když se o této subvariantě omikronu hovořilo a očekávala se i v České republice, laboratoře SZÚ v pondělí 18.7. vydaly prohlášení, ve kterém potvrzují další mutaci omikronu BA.2.76. Ta zatím nemá vlastní pojmenování.

„Testy v Česku dosud neprokázaly takzvanou subvariantu Kentaur, s označením BA.2.75. Z 96 procent pak ve vzorcích z diskriminační PCR dominují subvarianty BA.5.x, případně BA.4.,“ potvrzuje ve své zprávě Národní referenční laboratoř [NRL] pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ.

V odebraných vzorcích dle jejích pracovníků začíná růst také zastoupení subvariant omikronu s označením BE a BF, které už si podmanily Německo a Británii.

Nová varianta omikronu nemá reagovat na protilátky

Nově potvrzená subvarianta BA.2.76 se, podobně jako Kentaur s označením BA.2.75, dle odborníků z NRL SZÚ řadí do skupiny mutací, jejichž vývoj budou nadále sledovat. Obdobně jako zmiňovanou a obávanou variantu Kentaur [BA.2.75], kterou Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] zařadilo zřejmě kvůli větší nakažlivosti mezi varianty zájmu.

„Podle dostupných informací ze zahraničí by BA.2.76, která ještě nemá vlastní pojmenování, mohla podobně jako Kentaur patřit do skupiny, které dobře unikají neutralizačním protilátkám. To znamená, že proti ní není dostatečná imunita po prodělání nemoci. To ani po infekci omikronem, především variantou BA.1“ uvádí k prvnímu záchytu vedoucí NRL pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Helena Jiřincová.

EU šturmuje proti covidu. Upravené vakcíny budou v září

V celogenomové sekvenaci se dle ní stále častěji objevuje zastoupení varianty s označením BE a BF. Přičemž BE.1.1 připadá na zhruba sedm procent sekvenovaných vzorků.

„BE 1.1. je podle mezinárodní databáze většinově zastoupena v Německu a varianta BF.1, kterou testy potvrdily u českých pacientů ve více než 2,5 % vzorků, se majoritně vyskytuje ve Spojeném království,“ přibližují ve zprávě odborníci z NRL SZÚ.

Kdo chce, může se v Česku naočkovat už počtvrté

S ohledem na nečekané šíření koronaviru v letních měsících Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] uspíšilo očkování proti covidu-19 v pořadí čtvrtou dávkou. Jinak řečeno druhou posilovací dávkou. A to pro všechny zájemce starší 18 let. Vakcínu dostanou nejdříve čtyři měsíce po podání poslední dávky očkování buď u svého praktického lékaře, nebo v některé z nemocnic. Jelikož se na čtvrtou dávku zatím neregistruje, je třeba počítat s menšími frontami před očkovacími centry. S praktikem si lidé termín podání očkovací látky dohodnou telefonicky. Na jakékoli předchozí očkování, ať už v základním schématu, nebo první posilovací dávkou [třetí v pořadí, pozn. red.] se zájemci registrují v centrálním rezervačním systému. Anebo se objednají ke svému praktikovi.

Na čtvrtou dávku proti covidu se lidé neregistrují

Šíření koronaviru v české populaci má dle předpovědí ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška v následujících dnech dosáhnout svého vrcholu, pak začnou počty nakažených pomalu klesat. Vydávání plošných ochranných opatření se nechystá, jak potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Počty pacientů s covidem v nemocnicích dle něj razantně nerostou a pacienti nemoc většinou zvládají vyléčit v domácím prostředí. Virus se dle jeho slov změnil, a to tak, že člověk chytí covid i dvakrát za rok. To se stává realitou, dodal ministr.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here