Moderní magnetická rezonance pomáhá pacientům i lékařům

1
7130
magneticka_rezonance
Foto I, II, III: Philips

Magnetická rezonance je nezbytným pomocníkem lékařů, díky němuž získávají přesné a komplexní výsledky. Přestože vyšetření není nijak bolestivé, není vždy příjemné. Výrobci rezonancí proto hledají cesty, jak pacienty zbavit stresu.

Vyšetření magnetickou rezonancí doprovází hluk a pacient, který se během něj ocitá v uzavřeném prostoru tunelu magnetu, musí ležet nehybně a občas také na chvíli zadržet dech. Tyto podmínky mohou u mnoha pacientů vyvolávat stres, což ve výsledku může vést i k nutnosti přerušení vyšetření a jeho opakování. Společnost Philips teď přišla s řešením v podobě speciálního programu Ambient Experience.

„Pomocí moderních technologií a virtuální reality měníme průběh magnetické rezonance ve virtuální cestu. Cílem je maximálně zpříjemnit prostředí pacienta během vyšetření, a tím minimalizovat počet nutných opakování. Což uleví pacientovi i zdravotnickému personálu,“ říká ředitel Philips Česká republika Tomáš Vavrečka.

Podstata nové technologie spočívá ve volbě vizuální a zvukové stopy, která pacienta provází vyšetřením od začátku až do konce. Může jít o palmy na pláži, horskou krajinu nebo delfíny plavající v průzračné vodě. Vše se přenáší dovnitř vyšetřovací místnosti na speciální monitor a do sluchátek. Pacient díky zrcadlům vidí zvolené zobrazení i se zvukovým doprovodem namísto uzavřeného prostoru tunelu magnetické rezonance.

Nová technologie pomáhá dospělým, ale i dětem

Jednou z částí řešení Philips Ambient Experience je takzvaný Pediatric Coaching, který zvyšuje pohodu nejmladších pacientů.

„Těžko můžeme chtít po tříletém dítěti, zejména, když neví, co ho čeká, aby leželo klidně nebo aby se nadechlo a po dobu několika sekund zadrželo dech,“ vysvětluje vedoucí lékař Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN v Motole Martin Kynčl.

Děti jsou podle něj vůči jakýmkoliv lékařským manipulacím obzvláště citlivé a často nejsou schopné potlačit svůj strach. Neschopnost dítěte vydržet v klidu tak komplikuje provádění déletrvajícího vyšetření. Aby vyšetření bylo smysluplné, jsou malým pacientům v případě potřeby a po poradě s lékařem aplikovány sedativní prostředky nebo dokonce anestezie.

„U dětí zhruba do šesti let věku je velmi důležitá spolupráce s rodiči a jejich participace na přípravě malého pacienta na vyšetření,“ dodává Kynčl.

Jak magnetická rezonance baví děti

Někdy však pro úspěšné absolvování vyšetření postačí jen jednoduché rozptýlení, které zaujme a promění nepochopitelný postup vyšetření ve hru. A právě na to sází Pediatric Coaching. Pomocí techniky virtuální hry pro přípravu dětí a jejich rodičů nabízí speciální aplikace možnost absolvovat celý postup online ještě před samotným vyšetřením. Ten nabízí dítěti možnost získat podporu virtuálního „kamaráda“. Skenování může probíhat paralelně s hrou, což snižuje hladinu stresu a neklidu.

Pro lepší efekt jsou v aplikaci použity technologie virtuální reality jako funkce Kitten Scanner. Je to model systému magnetické rezonance, kde se dítě cítí jako lékař, ne jako pacient. Dítě má možnost skenovat postavičky zvířat a podívat se, co se skrývá uvnitř každé z nich. To mění lékařský postup na poutavou hru a pomáhá malým pacientům lépe pochopit, co se s nimi během vyšetření v přístroji pro MR děje.

„Philips podle mého názoru na děti myslí skvěle a dodává speciální cívky přizpůsobené dětskému věku. Čemuž jsou přizpůsobeny i protokoly. Vždy je velkou výhodou, když má výrobce aplikační techniky, které protokoly a sekvence nastaví právě pro vyšetřování dětí. Přístroje pro magnetickou rezonanci nebo CT už dneska skýtají neskutečné možnosti. Jen je potřeba o nich vědět a umět je přenést do praxe,“ upřesňuje Kynčl.

Podle něj zajímavou hrou je často možné zcela nahradit lékovou sedaci, a ve výsledku získat vysoce kvalitní snímky nezbytné pro přesnou diagnostiku stavu dítěte bez zbytečného stresu personálu, rodičů i dětí samotných. To je nesmírně důležité, obzvlášť když je nutné absolvovat tento typ vyšetření pravidelně.

Mezi postavičkami ze světa Disney

V této souvislosti je inspirací i spolupráce společnosti Philips a Disney[1]. V rámci péče o děti se mohou malí pacienti přímo během vyšetření ponořit pomocí adaptovaného řešení Ambient Experience do fascinujícího světa oblíbených pohádek a kreslených filmů. Samy si zvolí námět, který si promítnou na obrazovku uvnitř magnetické rezonance. Můžou to být dokonce i oblíbené Disney postavičky.

„Disneyovské příběhy vytvořené speciálně pro Philips posouvají vyšetření ještě o úroveň výš. Postavičky mají role průvodců a připravují děti na jednotlivé kroky vyšetření,“ říká Darja Máslová z Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol.

Průvodci jsou například Mickey Mouse, mořská víla Ariel, Aladdin či princezna Jasmína na kouzelném létajícím koberci. Nechybí mezi dětmi oblíbený Spiderman zdolávají mrakodrap. Technologie ale nabízí i mnoho dalších známých a oblíbených dětských hrdinů.

Na světě je v provozu již přes dva tisíce přístrojů

V USA a Evropě lékaři využívají přes 2 000 těchto přístrojů a výsledky ukazují jejich velký přínos. 91 procent pracovníků, kteří systém využívají, by jej doporučilo i ostatním nemocnicím. Většina respondentů potvrdila, že magnetická rezonance s technologií Ambient Experience kromě zmírnění strachu navodí u pacientů dokonce klid. I vede k lepší spolupráci mezi pacientem a zdravotnickým personálem.

„Dnešní technologie přináší velkou škálu možností a funkcí, které mohou usnadnit a zefektivnit každodenní úkony zdravotnického personálu,“ upřesňuje Tomáš Vavrečka.

Zmírnění stresu pacientů podle něj následně pomáhá rychleji dojít k přesným výsledkům. V době, kdy zdravotnictví čelí odlivu personálu z důvodu jeho přetížení, jak ukázala největší globální studie Philips Future Health Index 2022. I ta potvrdila, že aktuálním trendem je právě důraz na efektivitu a komfort pacientů.

Future Health Index potvrdil digitalizaci i udržitelnost

Mnoho lidí, zejména dětí, může mít z výpravy do nemocnice strach. Komfortní prostředí a kvalitní zařízení však přispívají k tomu, aby vyšetření probíhala snáze, lépe a rychleji. Což příznivě ovlivňuje celkové výsledky poskytování lékařských služeb. Právě proto je cílem společnosti Philips zlepšování zdravotního stavu lidí prostřednictvím inovací, které dělají složité lékařské postupy příjemnějšími a efektivnějšími pro lékaře, dospělé pacienty i děti.

BlueSeal je magnetická rezonance téměř bez hélia

Inovace ve virtuální realitě nejsou jedinou moderní funkcí společnosti Philips. Účinnost provozu zařízení a kvalitu poskytovaných služeb zajišťuje také technologie BlueSeal a přístroje Ingenia Ambition a Philips MR 5300 vyvinuté na jejím základě.

Technologie BlueSeal umožňuje provoz magnetické rezonance téměř bez hélia. Je důležitou inovací, která v podmínkách globálního nedostatku zdrojů činí přístroj mnohem ekologičtější. Namísto 1 500 litrů hélia, které se musí periodicky měnit, si přístroj v novém provedení vystačí s pouhými sedmi litry. Ty jsou navíc hermeticky zabalené uvnitř přístroje, čímž se snižuje pravděpodobnost případných dlouhotrvajících a nákladných poruch. Zároveň to téměř odstraňuje závislost na héliu.

Magnetická rezonance využívající technologii BlueSeal je lehčí o téměř 900 kilogramů. To usnadňuje její instalaci v kterémkoliv patře, a nejen ve zpevněném přízemí nebo ve sklepních prostorách, jak tomu bylo dříve. Zároveň již není třeba vázat se na existenci speciálního potrubí pro havarijní odvádění hélia. To je nezbytným příslušenstvím magnetických rezonancí předchozích generací. Nová technologie tak významně zjednodušuje postupy při obsluze magnetické rezonance. Platí to zejména pro urgentní situace, kde nová technologie zásadně přispívá ke zrychlení obnovení provozuschopnosti sytému po odstávce. Čímž se zvyšuje dostupnost diagnostiky pro pacienty.

V kombinaci s revoluční metodou zvyšování provozní rychlosti magnetické rezonance zvané Compressed Sense[2] umožňují tato nejnovější řešení provádět vyšetření magnetickou rezonancí dvakrát rychleji. Přitom nedochází k ovlivňování kvality snímků. Namísto toho má personál čas pečovat o to nejdůležitější, což je emoční a psychický stav pacientů.

O společnosti Philips

Společnost Royal Philips je přední globální společnost zabývající se technologiemi a inovacemi ve zdravotnictví a v osobní péči. Zaměřuje se na zdraví obyvatel. Jim i lékařům pomáhá dosahovat lepších výsledků ve všech oblastech péče o zdraví. To je od zdravého životního stylu a prevence, přes diagnostiku a léčbu, až po následnou domácí péči.

Společnost Philips využívá pokročilé technologie. Uplatňuje rozsáhlou znalost klinického a spotřebitelského prostředí a poskytuje svým zákazníkům komplexní řešení. Philips platí za lídra v oblastech diagnostického zobrazování, obrazem řízené léčby, monitorování pacientů a zdravotnické informatiky, stejně jako v oblastech péče o osobní zdraví.

Tržby společnosti, která zaměstnává přibližně 79 000 zaměstnanců a působí ve více než 100 zemích, činily v roce 2021 téměř 17,2 miliardy eur. Více informací zde.

–RED–

1 komentář

  1. Veškerý pokrok je super, protože i když mě nevsunuli do tunelu celou (nebylo třeba), i přes sluchátka s hudbou mi vadilo to bouchání a klepání, hlasitost i frekvence. Dostala jsem navíc špunty do uší, a balónek jsem nezmáčkla, aby se vyšetření nemuselo opakovat. Mám citlivější sluch, proto bylo pro mě vyšetření bezbolestné, ale nepříjemné (vím, jsou horší vyšetření).

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here