V Teplicích šetří na bezdomovcích. Umyjí je jednou týdně

2
5631
Teplicich
Foto: Pixabay.com

Sociální zařízení poskytující služby lidem v krizi na Teplicku hledají úsporná opatření. Třeba spolek Květina, jenž se v Teplicích věnuje lidem bez domova, omezil pro klienty možnost umytí se.

„Někteří klienti to přijímají s nevolí,“ řekla vedoucí nízkoprahového denního centra Barbora Vernerová.

Příkladem uvádí hygienický servis: „Museli jsme přistoupit k tomu, že budou mít možnost se u nás vysprchovat pouze jednou týdně.“

Do konce září se mohli lidé bez přístřeší koupat v podstatě každý den, aby nečekali, fungoval i rezervační systém.

„Teď ta možnost není,“ podotkla Vernerová.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Nová opatření v centru trvají už týden. Jeden z bezdomovců se na pracovníky rozzlobil poté, co mu sdělili, že se nemůže sprchovat dva dny po sobě.

„Řekl nám, že už nepřijde,“ uvedla vedoucí.

Spolek dohánějí vysoké ceny paliv, potravin a hlavně energií. I proto nyní vytápí jen na 18 stupňů v místnostech, kde se pohybují pracovníci či klienti. Jinde pak netopí vůbec.

Situace sociálních služeb není špatná jen v Teplicích

Sociální služby v Teplicích v Ústeckém kraji se stejně jako v ostatních krajích potýkají s nedostatkem financí. Problémy prohlubuje inflace. Někde jim pomáhá kraj. Což platí i pro Ústecký kraj. Ten ještě letos rozdělí cca 270 milionů korun na dofinancování provozu sociálních služeb. A to přesto, že peníze od státu zatím nedostal. Na příští rok kraj zažádá stát na provoz sociálních služeb o tři miliardy korun.

Další kraj zachraňuje sociální služby. Tentokrát Plzeňský

Zprávu potvrdila vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková: „Stále nemáme k dispozici prostředky. Poskytovatele služeb jsme informovali, že průběžně budeme podepisovat dodatky ke smlouvám. Prostředky budeme posílat, jakmile je obdržíme na účet.“

Poskytovatelé služeb Ústeckého kraje podle ní dostali s předstihem informaci, s jakou částkou mohou do konce letošního roku počítat. Pokud někdo věděl, že mu peníze nestačí, mohl poslat žádost o další pomoc do konce srpna.

MPSV změní výplatu příspěvku pro sociální služby

„Sešli se nám žádosti v objemu asi 67 milionů korun,“ řekla Lafková s tím, že peníze by podle ní kraj měl získat z jiné položky na sociální služby.

„Zatím nikdo z poskytovatelů neskončil a očekáváme, že ani do konce roku neskončí,“ dodala vedoucí odboru.

I sociální služby volí úsporná řešení

Dobrá zpráva je, že pro roky 2022 a 2023 má Ústecký kraj nejen rezervované předpokládané množství spotřeby plynu a elektrické energie, ale i zafixovanou cenu obou komodit. Tímto se zařadil mezi několik málo krajů, které takovou jistotu mají. Tak velké objemy na burze totiž již nenakoupí. Předvídaví ale byli i jinde.

Například Charita Ústí nad Labem, která mimo jiného provozuje azylový dům, nízkoprahové denní centrum a noclehárnu na Klíši, má ceny energií zastropované. Podle ředitelky Martiny Jonášové se charita připravuje na zateplení budovy. Pro klienty se však zvýší cena za nocleh z 30 asi na 50 korun.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

„To je ale i z důvodu, že jsme dlouhodobě cenu neupravovali,“ podotkla Jonášová.

Azylový dům v Mostě pro ženy a matky s dětmi v tísni zavedl zatím drobná úsporná opatření v podobě výměny světel.

„Snažíme se klientky upozornit na to, aby neměly rozpálené topení, ale není to úplně nařízené,“ dodal za zařízení Jan Panocha.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Město Teplice, ale i Most , Ústí nad Labem…..je ostuda, že se nedokážeme postarat o slabší .Ne všichni lidé jsou v tom dobrovolně.Hlavně , že na úřadech panům nic nechybí….kéž je potká stejný osud.A každého kdo odsuzuje.Není milé jít s nákupem a v zimě vidět starého pána na boso a na lavičce.Pomohla jsem , ale není v mých silách pomoc každému.A že jich v Teplicích máme.

  2. Ještě tu O červené Karkulce a je to 99,5 proc enta si za to můžou sami chlast fet a bigbít ať si pomůžou sami nebo je vemte domů a uvidíte jací to jsou miláčci 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here