Těhotenství i doba kojení si žádá vyšší přísun vody

0
428
vody
Ilustrační foto: Pixabay.com

Těhotné ženy mají ideálně vypít tři litry tekutiny denně, z toho 2,3 litru v nápojích a zbytek ve stravě. Navýšení přísunu nápojů o dalších 400 ml, nejlépe vody, pak vyžadují první měsíce po porodu, kdy žena dítě kojí.

Na přísnější dodržování pitného režimu v době gravidity stejně jako po porodu, kdy už dnes většina žen své novorozence kojí, upozorňují lékaři z Ústavu pro péči o matku a dítě [ÚPMD] v Praze – Podolí.

„Během těhotenství dochází v organismu k mnoha změnám zajišťujícím správný vývoj plodu. Jedná se o vyšší míru zadržování vody v těle, zvýšení množství cirkulujícího objemu krve či její větší průtok ledvinami,“ vyjmenovává Petra Hanulíková, vedoucí lékařka porodních sálů ÚPMD.

U těhotenství bez potíží stačí tři ultrazvuková vyšetření

Jenom v nápojích by měly těhotné ženy podle ní přijmout o 300 ml více tekutin než v běžném období. Ve stravě pak dalších 700 ml. Dospělý člověk by měl podle odborníků denně vypít zhruba dva litry vody.

„Celkové množství přijatých tekutin v těhotenství by ale mělo být kolem tří litrů denně,“ říká lékařka s tím, že do množství se započítávají i tekutiny obsažené v potravinách.

Minerální vody ano, ale jen slabě mineralizované

Pozornější by měly být ženy v „očekávání“ i ve výběru nápojů. Jinak řečeno, omezit by měly hlavně přísun sladkých limonád stejně jako nápojů s obsahem kofeinu, které se do vypitého množství nezapočítávají. Naopak takové nápoje tělo o vypité tekutiny připravují, čímž ho zároveň ochuzují o důležité minerály. Zaměřit by se měly těhotné a kojící ženy podle rad lékařů především na pití čisté pramenité vody. Případně přírodní minerálky, ale s nízkým obsahem minerálů.

„Obsah minerálů ve slabě mineralizovaných vodách je v rozmezí od 50 do 500 miligramů na litr,“ říká prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů Jiří Pražan.

Dělení přírodních minerálek podle rozpuštěných pevných látek
  • Velmi slabě mineralizované: do 50 mg/l
  • Slabě mineralizované: 50 až 500 mg/l
  • Středně mineralizované: 500 až 1 500 mg/l
  • Silně mineralizované: 1 500 mg/l až 5 g/l
  • Velmi silně mineralizované: více než 5 g/l

Oproti tomu v silně mineralizované vodě může být podle jeho slov rozpuštěno i více než pět tisíc miligramů minerálů.

„Hranice pro kojeneckou vodu je na úrovni zmíněných 500 miligramů na jeden litr,“ upozorňuje Pražan.

Voda s přízviskem kojenecká je proto ideální pro každodenní konzumaci těhotných i kojících žen stejně jako pro pozdější přípravu příkrmů pro malé děti.

Další zvýšení tekutin si žádá doba kojení

Ještě více tekutin si žádá doba, po kterou žena své dítě kojí. Především pak v prvních týdnech po porodu, kdy se tělo vyrovnává s poporodním stavem. A současně z těla odvádí více vody právě v podobě mateřského mléka, které z 87 procent tvoří voda. Nedostatečný přísun tekutin se sice podle vedoucí lékařky oddělení fyziologických novorozenců a vedoucí mléčné banky v ÚPMD Marcely Křížové na produkci mateřského mléka přímo neprojeví. Do nepohody se kvůli tomu ale dostává samotná žena.

„Nedostatečný přísun vody se odrazí ve všech sférách,“ říká Křížová.

Kojení prospívá i „jinak“ narozeným dětem

Nízký příjem tekutin, především pak vody, se podle ní negativně odrazí ve fungování kardiovaskulárního systému i trávicího ústrojí, kdy ženu častěji trápí vyprazdňování.

„A i mozek potřebuje dostatek vody…. Jinak způsobuje poruchu soustředění,“ říká lékařka.

Z doporučení lékařů ÚPMD v pražském Podolí dále vyplývá, že kojící ženy mají především v prvním půlroce po porodu navýšit příjem tekutin v nápojích na zhruba 2,7 litru za den. A stejně jako v období těhotenství si zajistit dalších přibližně třičtvrtě litru tekutiny denně ve zkonzumovaných potravinách.

„Celkově by kojící žena měla přijmout 3,4 litry tekutin denně,“ shrnuje Marcela Křížová.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here