Výplata nemocenské na složenku znovu zdraží

0
824
zdrazi
Foto: Česká pošta

Výplata dávek nemocenského pojištění na složenku od listopadu zdraží o pět korun. Česká pošta totiž jednotně zdraží služby u dobírkových a poštovních poukázek o pět korun. Namístě je proto zvážit převod dávek na bankovní účet.

Náklady na výplatu nemocenských dávek prostřednictvím poštovní poukázky se s platností od 1. listopadu 2022 opět navyší. Základní cena za poslání částky do pěti tisíc korun se od listopadu zvýší na 49 korun u poukázky typu A, na 42 korun u poukázky typu B a na 58 korun u poukázky typu C. Poštovní poukázky Česká pošta přitom zdražila o pět korun už loni v dubnu, kdy zvyšovala i cenu doporučených a cenných psaní.

Jak se zvýší ceny nyní
  • do částky 5 000 Kč včetně na 40 Kč,
  • od částky 5 001 Kč do 50 000 Kč na 50 Kč,
  • za každých dalších započatých 10 000 Kč o 7 Kč.

„Tato změna se především dotkne dávek nemocenského pojištění, jelikož se jich vyplácí zdaleka největší množství,“ upozorňuje veřejnost Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], která má správu nemocenských dávek na starosti.

Náhrada mzdy u zaměstnance není totéž co nemocenská

Úřady vybraným příjemcům nemocenské dávky poukazuje prostřednictvím služeb České pošty, konkrétně pak složenkou typu B. Zvýšení ceny o pět korun se tak od listopadu dotkne všech touto složenkou vyplácených druhů nemocenských dávek. Nejčastěji půjde podle zástupců ČSSZ o dávky nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, ale i ošetřovné a otcovskou dávku.

„Tato změna se nijak nedotkne důchodů vyplácených v hotovosti,“ upozorňuje úřad.

Výplata dávek na složenku je drahá. Výhodnější je banka

Za upozornění stojí, že u nemocenské od doby ostrého zavedení systému eNeschopenka platí nařízení, že se tato dávka pojištěnci vyplácí vždy stejným způsobem jako mzda nebo plat. Přičemž způsob přijímání peněz u zaměstnance dané Okresní správě sociálních věcí [OSSZ] potvrzuje jeho zaměstnavatel.

ČSSZ: Krátkodobé a dlouhodobé ošetřovné není totéž

V souvislosti s růstem služeb České pošty za poštovní poukázky upozorňují pracovníci ČSSZ všechny klienty na možnost výplaty nemocenských i jiných dávek na jejich bankovní účet, za což si úřad neúčtuje žádné peníze.

„Přes ePortál ČSSZ si můžete změnit způsob výplaty dávek nemocenského pojištění na bankovní účet a ušetřit tak za poplatky,“ tvrdí ČSSZ.

Platební údaje pak klient vypíše při vyplňování žádosti o některou z dávek. Se změnou způsobu výplaty dávek se mohou lidé obracet i přímo na pracoviště OSSZ ve své spádové oblasti, jde o záležitost několika minut.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here