Zrak je základ. Dostupnost péče se ale zhoršuje

0
1088
zrak
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Na dnešek [13.10.] připadá Světový den zraku. Důvod k oslavám ale není, to kvůli dostupnosti péče o zrak. Například v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav právě omezili provoz oční ambulance. Proč? Chybí oční lékaři.

Klaudiánova nemocnice omezila provoz do odvolání. Mladoboleslavské oční oddělení už nezajistí běžnou oční péči pro nové pacienty z Českolipska, Mělnicka nebo Nymburska.

Z důvodu nedostatku lékařů jsme nuceni omezit do odvolání režim v běžné oční ambulanci, abychom tak mohli zajistit péči v odborných poradnách vzhledem k široké spádovosti našich pacientů,“ vysvětluje primářka očního oddělení Anna Hartmannová.

Oční pohotovost Nemocnice Sokolov pracuje opět naplno

Odborná, specializační vyšetření ale pokračují, byť na základě žádanky od lékaře a po předchozím objednání. Nemocnice uvedla, že objednaní pacienti do běžné ambulance, jichž se změny týkají, budou o zrušení termínu informováni telefonicky či SMS. Nový náhradní termín jim personál nabídne v průběhu prosince.

Nedostatek lékařů se promítne i do provozu oční pohotovosti nemocnice. V provozu je nově od 17:00 do 7:00. Akutní případy lékaři ošetří i ve všední dny mezi 7:30 – 9:00.

Vážné akutní případy a úrazy podle konkrétního stavu samozřejmě ošetříme v průběhu řádných ordinačních hodin,“ upozorňuje primářka Hartmannová.

Oči jsou okno nejen do duše, ale i do těla

Přestože zrak považujeme za samozřejmost, je jedním z největších darů, které máme. A oči toho dokáží skutečně hodně. Například rozlišit deset milionů různých barev, 500 odstínů šedé a mrknout více než čtyř milionkrát za rok. Jsou také nejrychlejším svalem v těle. Ostatně ne nadarmo užíváme úsloví ve vztahu k rychlosti „jako mrknutím oka“. Kromě toho oční svaly nepřestávají pracovat ani když máme zavřená víčka a spíme. V některých fázích spánku pracují velmi intenzivně.

Oční lékař pacienta vyšetří i bez žádanky od praktika

Funkce očí nás upozorňuje i na zdravotní problémy. Nejasné nebo dvojité vidění může značit blížící se mozkovou mrtvici, rozmazané vidění je příznakem cukrovky. Stejně tak jsou některé zdravotní problémy patrné z našich očí „na první pohled“. Tmavé kruhy pod očima mohou kromě únavy či nedostatku spánku poukazovat na nedostatek železa. Vypoulené oči často signalizují problémy se štítnou žlázou. Žluté bělmo je typický příznak žloutenky. A zarudlé bělmo signalizuje zánět nebo alergii. Mnohé z výše uvedených nemocí odhalí už jen běžné vyšetření u oftalmologa.

Onemocnění, s jejichž diagnostikou pomáhá screening oka
Diabetická retinopatie

 

Komplikace cukrovky, při níž vysoká hladina cukru v krvi poškozuje sítnici. Pokud není včas diagnostikována a léčena, může vést až ke slepotě. Postihuje 11 % diabetiků.

Zpočátku bez příznaků

Postupně ztráta zrakové ostrosti

 

Zelený zákal [glaukom] Jedná se o skupinu různých onemocnění, jejichž společnou příčinou je vysoký nitrooční tlak, který vede k poškození zrakového nervu. Glaukom je celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty.

Dlouho zcela bez příznaků

Bolesti hlavy a oka

Zhoršené vidění – výpadky zorného pole, snížená ostrost, porucha periferního vidění

Makulární degenerace [AMD] Věkem podmíněné onemocnění centra sítnice, tzv. žluté skvrny. Způsobuje postupné poškození a odumírání buněk sítnice. Pokud se nemoc neléčí, může vést až k úplné slepotě. Ve vyspělých zemích je nejčastější příčinou slepoty populace starší 55 let.

Šedé skvrny nebo stíny uprostřed zorného pole

Zkreslené a posunuté čáry a objekty

Změny v barevném vidění

[Zdroj: NeoVize]

„Cévy v oční sítnici podléhají podobným změnám jako cévy v jiných částech těla. Takže pokud se na ně dobře podíváme, můžeme vidět změny, jako jsou zkornatělé tepny nebo zvýšený krevní tlak. Můžeme tak předvídat například riziko infarktu či mrtvice. Můžeme vidět projevy cukrovky, které jsou zatím bez subjektivních příznaků,“ vysvětluje primářka oční kliniky NeoVize Lucie Valešová.

I zrak potřebuje správnou ochranu a prevenci

Podle lékařů péče o oči začíná již v dětství. V tomto ohledu jsou nebezpečné moderní technologie, telefony, počítače a tablety. Problém nespočívá přímo v nich, ale ve vzdálenosti, z jaké je děti a dospělí využívají.

„Vzdálenost, ze které sledujeme mobil, ovlivňuje vznik i zhoršování dioptrické vady. Je to nejdůležitější faktor,“ říká primář Očního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Tomáš Novotný.

Zdůrazňuje, že světelné spektrum navíc ovlivňuje cirkadiální rytmy a dítěti i dospělému může narušit spánkový režim.

Modré světlo u dětí blokuje melatonin, ty pak nespí

„Doporučuji rodičům zejména menších dětí, aby telefon, tablet a podobně nebyl přes noc v místnosti, kde spí dítě.  Aby se také nabíjel jinde, protože mnoho dětí se dívá na telefon nebo tablet pod peřinou. Rodiče o tom často vůbec neví a tato aktivita není pro vývoj zraku vhodná,“ tvrdí.

Velmi častý zlozvyk je pak podle něj čtení nebo sledování telefonu v posteli v leže na břiše, kdy je čtecí vzdálenost velmi malá. To samé platí i pro dlouhé čtení knih ve špatné pozici a za špatného osvětlení.

Zdravotníci z Očního oddělení Krajské nemocnice T. Bati zajišťují oční péči pro dva okresy Zlínského kraje – Zlín a Vsetín. O práci nouzi nemají. Za rok 2021 ošetřili lékaři v očních ambulancích Krajské nemocnice T. Bati celkem 22 581 pacientů, ve Vsetíně pak 5 503. Provedli necelých sedm tisíc očních operací a zákroků.

Šedý zákal si v ČR nechá ročně operovat cca 80 tisíc lidí

„V obou okresních městech se denně staráme o pacienty s onemocněním sítnice, zeleným zákalem, s vrozeným nebo získaným onemocněním rohovky a dalšími vadami oka,“ uzavírá Tomáš Novotný s tím, že jako jedno z mála pracovišť v Česku se specializují na péči o předčasně narozené novorozence s onemocněním sítnice.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here