Na platy ukrajinských asistentů pedagoga uvolnilo MŠMT 114 mil. Kč

0
954
ukrajinskych
Foto: Pixabay.com

Na platy ukrajinských asistentů pedagoga uvolnilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR [MŠMT] do konce roku 114 milionů korun. Ukrajinští asistenti na školách pomáhají dětem z Ukrajiny. Těm stát nabízí i peníze na zájmové kroužky.

O podpoře ve výši 113,93 milionu korun na platy ukrajinských pracovníků na českých mateřských, základních a středních školách i konzervatořích informuje MŠMT na svém metodickém portálu edu.cz. Peníze školám poslouží na pokrytí mzdových nákladů ukrajinských pracovníků pro období od září do prosince 2022.

Finanční prostředky resort rozdělil podle výsledků šetření, které se na školách uskutečnilo v měsíci září. Podle počtu ukrajinských dětí s udělenou dočasnou ochranou ve třídách pak poskytl finanční podporu škole na platy ukrajinských asistentů pedagoga.

„Další finanční prostředky obdrží příslušné školy nejpozději do 30. listopadu 2022. Do konce února 2023 pak budou mít povinnost informovat o využití těchto dalších finančních prostředků Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy,“ uvádí MŠMT.

Asistentů pedagoga přibývá. MŠMT chce změnu

Podle informací na zmiňovaném webu, budou moci školy žádat o další peníze na asistenty z Ukrajiny i v následujících obdobích.

Ukrajinský asistent pedagoga nemusí mluvit česky

Náplní práce ukrajinského asistenta pedagoga je podpora začleňování ukrajinských uprchlíků do českých škol. Tito asistenti nemusejí v aktuálním školním roce splňovat požadavky na výbornou znalost češtiny. Česky by podle platné legislativy měli umět v takovém rozsahu, aby se ve škole dokázali alespoň domluvit.

Nakonec si 583 škol do konce listopadu rozdělí celkem 113,93 milionu korun. V Česku podle statistik MŠMT funguje zhruba 10 900 mateřských, základních a středních škol. Konzervatoří je v Česku podle rejstříku škol a školských zařízeních celkem osmnáct. Přesný počet dětí, žáků a studentů, kteří navštěvují školní zařízení v Česku ministerstvo dosud nezveřejnilo.

Zdravotní péči čerpalo přes 130 tisíc běženců z Ukrajiny

Ministr školství Vladimír Balaš [STAN] při zahájení nového školního roku 1. září ale řekl, že do škol v Česku nastoupilo 57 tisíc až 60 tisíc Ukrajinců. Číslo bude úřad znát zřejmě až koncem listopadu.

I ukrajinské děti v Česku dostanou 2 tisíce na kroužky

K dalším podporám ukrajinských dětí v Česku patří projekt Darujeme kroužky dětem spravovaném Českou radou dětí a mládeže [ČRDM] ve spolupráci s nadačním fondem Eduzměna. Na webu darujmekrouzky.cz mohou o podporu ve výši dva tisíc korun na pololetí žádat spolu s českými rodinami ve finanční tísni i běženci z Ukrajiny.

„Lidé mohou žádat o podporu i zpětně za první pololetí školního roku 2022/23,“ uvedl ředitel kanceláře rady Ondřej Šejtka s tím, že v takovém případě je potřeba se o finanční příspěvek přihlásit nejpozději do konce letošního roku.

O příspěvek žádají rodiny s dětmi ve věku od tří do 18 let, které se nacházejí v tíživé finanční situaci. Stejně tak i rodiny ukrajinských uprchlíků. Peníze mají posloužit na zaplacení členského příspěvku nebo účastnického poplatku na mimoškolní akci. Dále na nákup vybavení, které je pro danou volnočasovou činnost potřeba. ČRDM peníze zaplatí přímo organizacím, které volnočasové aktivity provozují. Rodiny ale musí počítat s 20% spoluúčastí na úhradě ceny kroužky nebo vybavení na něj.

Finanční situace ukrajinských dětí se zhoršuje

Nejčastěji budou podle zástupců ČRDM rodiče pro své děti vybírat kroužky, které nabízejí Junák, Pionýr a Česká tábornická unie. Do projektu se zapojily i některé domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a tělocvičné jednoty spadající pod Sokol. Ve druhém pololetí aktuálního školního roku by se podle mluvčí Rady Soni Polak měli zapojit další poskytovatelé mimoškolních aktivit.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

Projekt Darujeme kroužky dětem podle Polak reaguje na zhoršující se finanční situaci českých i ukrajinských rodičů, kteří si nemohou dovolit děti zapojit do volnočasových aktivit. Ty dětem, jak uvádí ČRDM, mimo jiné umožňují poznávat nové kamarády a učit se nové dovednosti. Ukrajinským dětem zase mohou pomoci v tom, aby si osvojily základy češtiny.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here