Zdravotní péči čerpalo přes 130 tisíc běženců z Ukrajiny

0
10946
z_Ukrajiny
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zdravotní péče o uprchlíky z Ukrajiny stála Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ČR [VZP ČR] od března do konce srpna 952 milionů korun. Čerpalo ji asi 130 000 z nich, více než tři čtvrtiny za méně než 5 000 korun na pojištěnce.

Na dnešním [31.10.] brífinku po jednání Správní rady VZP ČR to řekl její předseda Tom Philipp [KDU-ČSL]. Od začátku uprchlické vlny se k VZP ČR registrovalo asi 350 000 Ukrajinců. Část z nich údajně odešla do jiných zemí nebo zpět na Ukrajinu. Po 150 dnech od udělení statutu dočasné ochrany v Česku se dospělí běženci do 65 let věku, kteří v tuzemsku zůstávají, hlásí pojišťovně s informací, kdo je jejich plátce pojistného. Dosud tak učinila přibližně polovina z nich.

„Čerpání péče je poměrně nízké, jde o necelých 200 milionů měsíčně. Je to hluboko pod tím, co se původně předpokládalo a co by odpovídalo stejné věkové kategorii u českých pojištěnců,” uvedl Philipp.

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Upozornil ale i na to, že částka 952 milionů do konce srpna podle něj nemusí být konečná. Lékaři ještě mohou nějakou péči dohlašovat. Navíc zdravotní péče je vykázána pouze do srpna.

Jak uprchlíci z Ukrajiny čerpají péči

Péči za méně než pět tisíc korun čerpalo 78 procent z uprchlíků registrovaných u VZP ČR. Naopak za více než milion korun se v Česku léčí 42 z nich. Péči ve specializovaných centrech Česko hradí 563 běžencům. Jde například o pacienty s onkologickými nemocemi, roztroušenou sklerózou, cystickou fibrózou nebo chronickou hepatitidou a další nemoci vyžadující podávání antivirotik.

Poslanci: Ukrajinci se nejvíce léčí s HIV a TBC

Více než třetina uprchlíků registrovaných u VZP ČR jsou děti. Ostatním ve věku 18 až 65 let vznikla po 150 dnech od získání víza povinnost kontaktovat pojišťovnu a nahlásit, kdo za ně pojistné dál platí. Do října má tuto povinnost k VZP ČR asi 173 000 lidí ve věku 18 až 65 let. Děti a senioři zůstávají dále státními pojištěnci. Pojišťovnu dosud kontaktovalo necelých 54 procent z nich.

Za 53,9 % běženců VZP platí pojistné zaměstnavatel

VZP ČR dosud eviduje asi 350 500 pojištěnců z řad uprchlíků. Dalších zhruba 44 000 Ukrajinců je pojištěno u dalších zdravotních pojišťoven.

Zdravotní pojišťovny čeká příští rok schodek 10 mld. Kč

Státními pojištěnci dál zůstává 26 procent z nich. Jde například o studenty, matky s dítětem do sedmi let nebo více dětmi do 15 let. Zaměstnavatel zdravotní pojištění odvádí za 53,9 procenta z nich, necelá tři procenta si platí pojistné jako osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ]. Ostatní spadají do kategorie osob bez zdanitelných příjmů [OBZP], ti si měsíčně hradí zdravotní pojištění ve výší 2 187 korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here