ČPZP loni zaplatila ročnímu miminku léčbu za 57 mil. Kč

0
525
CPZP
Foto: ČPZP

Za péči o dvacet nejdražších pacientů Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] loni vydala přes 270 milionů korun. To je meziročně o 50 milionů korun více. Informaci pro ZdraveZpravy.cz potvrdili zástupci ČPZP.

Vůbec nejdražším pojištěncem České průmyslové zdravotní pojišťovny se v loňském roce stalo roční miminko se spinální muskulární atrofií. Pojišťovna za jeho léčbu nejmodernější genovou terapií loni vydala více než 57 milionů korun.

„Letos pojišťovna jako svého nejnákladnějšího pacienta eviduje třiaosmdesátiletého muže s onemocněním krve. Jeho léčba si zatím vyžádala přibližně 21,5 milionu korun,“ říká mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Mezi dvaceti nejnákladnějšími pacienty v roce 2021 bylo celkem jedenáct mužů a chlapců a devět dívek či žen. Pacienti pocházejí ze sedmi krajů republiky a patří do různých věkových skupin. Nejstarším pacientem České průmyslové zdravotní pojišťovny byla žena s poruchou metabolismu ve věku 83 let ze Středočeského kraje.

Až desítky milionů korun za jedinou aplikaci léku

Podle zástupců ČPZP nejdražší diagnózy, ve kterých pojišťovna z prostředků veřejného zdravotního pojištění hradí svým pojištěncům inovativní léčbu, vlivem dostupnosti nových léčiv postupně mění svou strukturu. Mezi trvale nejnákladnější skupiny diagnóz patří například vzácné onemocnění srážení krve, poruchy metabolismu, onemocnění nervové a dýchací soustavy a také onkologické a hematologické malignity.

Náklady ČPZP na 20 nejdražších pacientů v Kč
Rok 2019 2020 2021 2022/dosud
Náklady 217 247 179 220 523 896 270 581 673 194 175 852
Nejdražší pacient 21 907 489 27 379 991 57 049 829 21 523 409
Kraj Ústecký Ústecký MS kraj Středočeský
Věk 15 16 1 83
Pohlaví muž muž muž muž
Diagnóza Porucha metabolismu Porucha metabolismu Nemoci nervové soustavy Nemoci krve

[Zdroj: ČPZP]

Rostoucí ceny nejmodernějších léčiv způsobují dynamický růst celkových nákladů. Jediná aplikace léčivého přípravku může dosahovat až desítek milionů korun.

„Často se tyto nákladné inovace týkají také pacientů se vzácným onemocněním, kde sice počet lidí trpících konkrétním druhem onemocnění je velmi malý, ale k dnešnímu dni známe již více než 8 000 vzácných onemocnění,“ uvádí Elenka Mazurová.

Dohromady tak počet pacientů dotčených některým ze vzácných onemocnění již není nízký. A tomu odpovídají i prostředky, které ČPZP vynakládá na jejich léčbu.

ČPZP: Kvalitní terapie jsou naší prioritou

Zástupci ČPZP tvrdí, že zpřístupnění nejmodernějších léčebných možností je jednou z priorit lékové politiky pojišťovny. ČPZP proto prosazuje dostupnost terapií s nejvyšší úrovní odborných doporučení pro své klienty za podmínky akceptovatelného dopadu na rozpočet. Tento cíl je dosahován kontinuálním aktivním jednáním s výrobci inovativních léčiv ve věci společného sdílení nákladů a rizik.

„Což umožňuje dostupnost i takových inovací pro pacienty, které nejsou v evropském prostředí samozřejmostí,“ říká Elenka Mazurová.

Za přeplatky na léky ČPZP klientům vrátila přes 67 mil. Kč

Zároveň upozorňuje, že pojišťovna zprostředkovává moderní terapie všem ze svých 1,3 milionu klientů, u nichž si to léčba žádá. Za pozornost pak podle ní stojí i atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů pro pojištěnce ČPZP.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here