Upravenými vakcínami proti covidu už se očkují i neočkovaní

0
637
proti_covidu
Foto: BioNTech

Upravené mRNA vakcíny na ochranu před omikron variantami koronaviru BA.4 a 5 schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky i pro použití v základním očkovacím schématu. Dosud se proti covidu používaly jako booster dávky.

Dosud se v zemích EU podle rozhodnutí EMA očkovalo upravenými vakcínami proti omikron variantám viru BA.4 a BA.5 pouze jako posilovacími dávkami [booster]. Nyní pohotovostní pracovní skupina pro mimořádné situace [Emergency Task Force, ETF] spadající pod Evropskou agenturu pro léčivé přípravky [EMA] rozhodla o rozšíření použití upravených mRNA vakcín i pro základní očkovací schéma. Podávat je zdravotníci v unijních zemích nyní mohou i dosud nenaočkovaným lidem.

EMA’s Emergency Task Force se domnívá, že adaptované bivalentní vakcíny mRNA zaměřené na původní kmen a omikron BA.4-5 subvarianty SARS-CoV-2 mohou být použity pro primární vakcinaci,“ informuje EMA v tiskové zprávě.

EMA zkoumala neklinické studie

Před vydáním stanoviska výzkumníci z ETF přezkoumali neklinické studie. A dále i údaje o imunitní odpovědi po přirozené infekci vyvolané omikronem BA.4 a BA.5 u neočkovaných lidí, kteří se virem SARS-CoV-2 dříve nenakazili.

„Údaje naznačují, že primární vakcinace těmito upravenými bivalentními vakcínami by měla vyvolat širokou imunitní odpověď u lidí, kteří dosud nebyli vystaveni SARS-CoV-2. Anebo proti němu nebyli očkováni,“ komentují výsledky zástupci ETF.

Odškodnit lze i následky po očkování proti covidu-19

Bezpečnostní profil upravených vakcín při použití jako booster je srovnatelný s profilem původních mRNA vakcín. Z čehož ETF usuzuje, že bivalentní vakcíny mohou být použity u dříve neočkovaných dětí a dospělých.

Použití upravených vakcín proti BA.4 a BA.5 variantě koronaviru v základním očkování nyní záleží podle EMA pouze na rozhodnutí národních úřadů. Nejde tedy o plošné nařízení platné pro všechny země EU.

Upravené mRNA vakcíny proti covidu

I v Česku se nejvíce očkuje právě mRNA vakcínami. Převážně pak těmi od amerického výrobce Pfizer a německé společnosti BioNTech. To i v případě přeočkování. Dále jsou zájemcům o očkování proti covidu-19 k dispozici mRNA vakcíny americké firmy Moderna známé jako Spikevax. I ty jsou upravené na subvarianty omikronu BA.4 a 5.

Portfolio posilujících vakcín proti covidu-19 letos v říjnu rozšířila i proteinová očkovací látka společnosti Novavax. Podle zástupců společnosti stávající preklinická data z provedených studií ukazují, že i tato vakcína vyvolává imunitní reakci organismu. A to i v případě varianty omikron, včetně BA.4 a BA.5.

Proti covidu se dá posílit i vakcínou Novavaxu

Dobrá zpráva pro mnohé zájemce o posilující dávku očkování proti covidu je, že vakcínou Novavax se mohou očkovat i v heterologním režimu. Tedy i v případě, že v základním očkovacím schématu dostali jiný typ vakcíny. Třeba mRNA preparát společností Pfizer/BioNTech. Nebo Moderna. Posílit se jí mohou samozřejmě i ti, jimž podali zdravotníci v prvovakcinaci látku od Novavaxu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here