Británie v řešení kolapsu zdravotnictví využije inovace

0
338
britanie
Předseda britské vlády Rishi Sunak na sobotním jednání o řešení zdravotní krize v Británii. / Foto: United Kingdom government

Británie sází při řešení problémů ve zdravotnictví na inovace. Dostupnost zdravotních služeb zvýší virtuální nemocniční oddělení, služba pro lidi, kteří zbytečně zatěžují nemocnice a diagnostická centra mimo zdravotnická zařízení.

Návrhy na zvládnutí současné krize v britském státním zdravotnickém systému [National Health Service, NHS] zazněly na sobotním [7.1.] setkání premiéra Rishi Sunaka s ministrem zdravotnictví Stevem Barclayem, zdravotními odborníky a dalšími zástupci zdravotnictví v londýnském sídle premiéra Downing Street.

„Jsme odhodlaní zmírnit současný tlak na NHS, zajistit lepší zdravotní péči o pacienty a splnit náš slib a zkrátit čekací dobu na zdravotní péči,“ uvedl po jednání Rishi Sunak.

Diskuzi s odborníky označil za „velmi hodnotou“. Britský ministr zdravotnictví Barclay na setkání oznámil vznik nové zdravotní služby pro lidi ve vyšším věku, kteří podle jeho slov bývají sami doma a “třeba jen upadnou”. Novinka, která už funguje v některých částech Británie, podle odhadu ministra zdravotnictví potenciálně ušetří až 55 tisíc výjezdu ambulancí ročně. Nyní by se služba rozšířila na národní úroveň. Od zaváděné inovace si Barclay slibuje posílení prevence takových pádů u méně mobilních lidí a zároveň snížení počtu hospitalizovaných pacientů v nemocnicích, jejichž zdravotní stav není akutní.

Inovace: Virtuální oddělení a dostupná diagnostika

Předseda britské vlády Rishi Sunak přednesl svůj první projev v novém roce minulý týden ve středu [4.1.]. V něm veřejnosti slíbil co nejdřív snížit počty lidí čekajících na vyšetření a další zdravotní služby. Tím však jeho slova k veřejnému zdravotnímu systému skončila. Vrátil se k nim až v odpovědích na otázky od novinářů. Při nich uvedl, že řešení současné zdravotní krize spatřuje v inovacích a modernizaci britského zdravotního systému. Přetíženému systému podle něj uleví zvažovaná virtuální nemocniční oddělení, tedy léčba z domácího prostředí pod online zdravotním dohledem. Na nemocničních lůžkách totiž podle něj pobývá až 30 tisíc pacientů, kteří by se ale mohli léčit doma nebo v pečovatelském zařízení.

Brexit britskému zdravotnictví neprospěl, chybí mu cizinci

Přetíženým praktickým lékařům a nemocnicím mají podle vlády stále více ulevovat také diagnostická centra umístěná v nákupních centrech, na sportovních stadionech a dalších veřejně dostupných místech. Lidé v nich už dnes podstupují například vyšetření pomocí výpočetní tomografie [CT] nebo rentgeny končetin. Loni v září podle zástupců vlády tato centra zastala jedenáct procent veškeré diagnostické práce. Ambicí konzervativců je podíl zvýšit na 40 procent do roku 2025.

Vláda sobotní jednání označila jako “setkání nejlepších mozků z odvětví zdravotnictví a péče, kteří sdíleli znalosti a hledali praktická řešení”. Opozice v čele s labouristy a liberálními demokraty naopak konzervativní vládu viní z podfinancování NHS už od roku 2010. Jejich současné návrhy popisuje slovy “příliš málo a příliš pozdě”.

Tlak na zdravotnictví v Británii sílí, zdravotníci stávkují

Britské zdravotnictví se už od doby pandemie covidu potýká s kapacitními problémy, následkem čehož se pro běžné obyvatelstvo stává stále víc nedostupné. Ambulance, nemocnice i pohotovosti potvrzují, že současný tlak na zdravotnictví nezvládají. V minulých týdnech mnohá zdravotnická zařízení veřejnost vyzývala, aby se na ně obracela jen ve skutečně vážných případech.

Kvůli nedostupnosti zdravotní péče se lidé objednávají i na běžná vyšetření v termínech za několik měsíců, jiní se k praktickému lékaři ani nedostanou. Pomoc proto hledají na internetu, kde si často i sami volí léčebnou terapii.

V Británii se do stávky zapojilo 100 tisíc zdravotních sester

Před vánočními svátky v zemi za vyšší platy a řešení situace ve zdravotnictví stávkovaly zdravotní sestry. Aktuálně na 23. ledna oznámili stávku kvůli pokračujícímu sporu o výši platů pracovníci britských zdravotních záchranných služeb. Do stávky se má zapojit přes 2 600 záchranářů v hrabství West Midlands, regionech North West, North East a East Midlands a ve Walesu. Časově se má akce krýt s podobnou stávkou, kterou na stejný den chystají zdravotní záchranáři sdružení v odborovém svazu Unison.

Šéfka Unite Sharon Grahamová řekla, že zaměstnancům záchranek nezbyla jiná možnost. Obvinila vládu, že nedokázala spor ukončit. Premiér Sunak řekl, že doufá v konstruktivní jednání s odborovými předáky v následujících dnech.

„Rozhovory, které vláda naplánovala na pondělí, zase působí jen jako kouřová clona a je jasné, že nejde o jednání o platech v NHS,” zareagovala Grahamová.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here