FN Olomouc nově využívá analyzátor mateřského mléka

0
330
analyzator_materskeho_mleka
Fotografie: FN Olomouc

Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc [FN Olomouc] má nový analyzátor mateřského mléka. S jeho pomocí dokáže upravit jeho složení tak, aby splňovalo potřeby novorozence.

Mateřské mléko je důležité pro optimální růst a vývoj donošených dětí. Ještě větší význam má u předčasně narozených dětí. Snižuje riziko onemocnění a zlepšuje duševní a fyzický vývoj novorozence.

„Díky analyzátoru jsme schopni detailně zjistit vlastnosti a složení konkrétního mateřského mléka, kolik obsahuje tuku, bílkovin a sacharidů. Umožňuje také stanovit energetický obsah analyzovaného vzorku,“ popisuje fungování přístroje primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc Vladimír Mišuth.

Analyzátor určí složení mléka během šedesáti vteřin. Výsledky se okamžitě zobrazují na digitálním displeji a zdravotníci si je mohou vytisknout, přenést do počítače nebo USB zařízení, dodává Mišuth.

„A protože máme současně detailní údaje o zdravotním stavu dítěte, můžeme následně nastavit nejlepší nutriční hodnoty pro novorozence, který jej má přijmout,“ upřesňuje s tím, že do mateřského mléka lékaři lépe doplní potřebné živiny.

Nejen analyzátor mateřského mléka

K tomu, aby přístroj zjistil přesný obsah živin, potřebuje vzorek o objemu jeden až tři mililitry mateřského mléka. Význam přístroje spočívá v případech, kdy mateřské mléko neobsahuje dostatek živin.

Chybět v něm mohou například speciální lipidy s protizánětlivými účinky. Tyto látky totiž mohou být v lidském těle vázané na složitější molekuly zvané triacylglycerol estolidy, které v tukové tkáni slouží jako jejich zásobárna. Enzym karboxyl ester lipáza, jenž je součástí mateřského mléka, umí tyto složité molekuly štěpit. A uvolňuje tak látky s prospěšným účinkem na zdraví novorozence.

Podle lékařů je nezpochybnitelné, že mateřské mléko pro miminko značí tu nejlepší stravu. Kojení je pro něj nenahraditelným způsobem výživy, tvrdí. A to i v situaci, kdy se porod nevyvíjí zrovna standardním způsobem.

Kojení prospívá i „jinak“ narozeným dětem

Analyzátor mateřského mléka není jedinou novinkou v olomoucké nemocnici. Přímo v inkubátorech již několik týdnů miminkům pomáhá dávkovač kyslíku. Permanentně kontroluje stav dítěte a snímá jeho saturaci kyslíkem. Pokud je okysličení nedostatečné, ihned doplní potřebné množství kyslíku.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here