Ostravští lékaři používají kostní hřeby, které pacient vydechne

0
1609
hreby
Implantace neviditelného hřebu u dětského pacienta v Centru dětské traumatologie a chirurgie FN Ostrava. / Foto: FN Ostrava

Dětští pacienti Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie FN Ostrava dostávají při operacích zlomenin dlouhých kostí hřeby, které se v těle vstřebají. Malí pacienti už nepodstupují další zákrok kvůli jejich vyndání.

Technologický pokrok v medicíně se nevyhýbá ani ortopedii a chirurgii. A to je dobře. Aktuální novinka, kterou do praxe vůbec jako první zavedli lékaři ostravského Centra dětské traumatologie a chirurgie Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie, jsou samovstřebatelné kostní implantáty [na obr. dole, foto: FN Ostrava]. Zdravotnický prostředek používají specialisté zatím u dětských pacientů.

Jako první v České republice jsme použili vstřebatelnou fixaci při operaci zlomenin obou kostí předloktí pravé ruky. Vstřebatelné hřeby jsou vyrobeny z materiálu nové generace, který je na bázi kyseliny mléčné a glykolové,“ popisuje novinku Ivo Kopáček, specialista na léčbu dětských pacientů ve FN Ostrava.

Právě díky inovativnímu materiálu se podle něj kostní hřeby v těle pacienta svévolně vstřebávají: „Lidské buňky je metabolizují na oxid uhličitý a vodu. Z těla jsou tak postupně vydechovány a vylučovány.“

Titanové hřeby nahrazují neviditelné implantáty

Dříve si při ortopedických výkonech ostravští lékaři pomáhali při fixaci zlomeniny titanovými hřeby. Ty ale museli lékaři po několika týdnech hojení pacientům z těla operativně vyjmout.

Výrobcem vstřebatelných implantátů je finská společnost Bioretec. Ta se zaměřuje na vývoj silných, bioabsorbovatelných a bioresorbovatelných zdravotnických prostředků pro dětskou a dospělou ortopedii. Díky jejich vstřebatelnosti už nemusí pacient kvůli vyndání implantátu na operační sál. Zrychluje to rekonvalescenci a zdravotníkům šetří čas a práci.

„Naše produkty se používají po celém světě a nadále vyvíjíme materiály a produkty pro vysoce zatížené klinické aplikace,“ uvádí zástupci firmy na svém webu.

Lékaři z ÚN v Brně prodlužují kost hřebem s magnetem

Produkty firmy používají zdravotnická zařízení v Evropě i Spojených státech. A tedy mají certifikaci CE a většina i certifikát schválený americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Na rentgenu vstřebatelný hřeb neuvidíte

Vzhledem k materiálu, ze kterého je nový implantační prostředek vyroben, ji lékaři na rentgenu neuvidí. Pouze konec hřebu je pro rentgen kontrastní, aby si specialisté ověřili jeho nitrodřeňové zavedení.

Zkušený operatér Ivo Kopáček nejprve prošel speciálním kurzem, který společnost Bioretec organizovala v Maďarsku. A práci se vstřebatelným hřebem už může dnes i sám posoudit.

S implantací vstřebatelných fixací nebyl žádný problém a u dítěte se nevyskytly žádné pooperační komplikace. Jen bych ještě rád doplnil, že fixační materiál se sice vstřebá a zároveň podporuje i hojení kosti, ale vnější fixace zlomené končetiny sádrou zůstává,“ upozorňuje.

EK navrhuje prodloužení období implementace MDR

Současně dodává, že inovativní ortopedický prostředek není určen pro všechny typy úrazů. Podle Kopáčka ho není možné používat u otevřených zlomenin. Nicméně možná i stovky dětských pacientů, které lékaři v ostravském Centru dětské traumatologie a chirurgie kvůli úrazu hospitalizují, léčbu neviditelným implantátem uvítají. Ročně totiž v Centru ošetří přibližně 2 200 poraněných dětí, v nemocnici jich zůstává kolem 650. Operační léčbu podstupují zhruba dvě třetiny z nich.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here