Lékaři z ÚN v Brně prodlužují kost hřebem s magnetem

0
850
v_Brne
Jeden z operačních sálů Úrazové nemocnice v Brně. / Foto: ÚN v Brně

K nápravě o téměř šest centimetrů kratší nohy použili chirurgové z Úrazové nemocnice v Brně vůbec poprvé v Česku nitrodřeňový hřeb. Pacient si ho sám ovládá s pomocí magnetu. Novinka dle lékařů přináší nejednu výhodu.

Pacientem je podle primáře traumatologie Úrazové nemocnice v Brně Radka Veselého čtyřicetiletý muž, který má po havárii na motorce nohu kratší téměř o šest centimetrů.

K prodlužování kostí se hřeby používají delší čas, ale dosud se používaly hřeby první a druhé generace. Úrazová nemocnice ve středu [1.6.] ale vůbec poprvé sáhla po nejmodernější metodě hřebu třetí generace.

Totiž – chirurgický zákrok první generace spočívá v zevním fixátoru, kdy si pacient prodlužuje kost sám pomocí pohybu hlezna. Druhá metoda zvaná Fitbone má hřeb, kde se do podkoží implantuje část k jeho ovládání.

„Třetí generace je čistě na bázi toho, že se zavede hřeb a pacient si vše sám koriguje přikládáním zařízení s magnetem. Je to minimálně invazivní a nebolestivé,“ popisuje novou metodu pro prodlužování kostí Radek Veselý.

Po dobu léčebné terapie budou ékaři pacienta přesně navigovat. Zhruba do dvou let by pak mohli chirurgové hřeb odstranit. To, jakmile se kost prodlouží a vyzraje nový sval.

Prodloužení kosti až o osm centimetrů

S pomocí nové metody dokáží lékaři kost prodloužit až o osm centimetrů. Přičemž kost se prodlužuje rychlostí půl až jednoho milimetru za den.

„U muže po motohavárii jde o prodloužení 57 milimetrů. Jakmile se kost prodlouží, dojde k zaaretování hřebu, aby se dál neprodlužoval. Potom vyzraje nový sval, kost se začne zatěžovat,“ popisuje průběh terapie Veselý.

Poté dle něj přichází čas na vytažení hřebu. Při terapii bez komplikací by náprava kosti mohla trvat kolem dvou let, dodává lékař. Zároveň upřesňuje, že prodlužování kostí se pomocí hřebů používá převážně u pacientů po úrazech. Metodou se ale řeší také defekty při genetických vadách nebo při nemocech.

Úrazová nemocnice věrna svému názvu se zaměřuje výhradně na pacienty po úrazech. Další z brněnských nemocnic, Fakultní nemocnice Brno, loni jako první v Česku použila zmiňovanou metodu Fitbone. Díky které lékaři prodloužili o čtyři centimetry kost osmnáctiletému mladíkovi, který se vážně poranil při fotbale.

Úrazová nemocnice v Brně

Úrazová nemocnice v Brně je příspěvková organizace statutárního města Brna. Specializuje se na léčebně preventivní péči a vědecko-výzkumnou činnost v oboru celé traumatologie a speciální chirurgie.

V Nemocnici Milosrdných bratří v Brně výrazně přituhuje

Nosným programem Úrazové nemocnice je plnění úkoly úrazového centra s nadregionální působností. Úrazové centrum je multidisciplinární chirurgické pracoviště, které řeší potíže související s úrazy a urgentní chirurgií. Lékařskou péči v ní zajišťují týmy vysoce specializovaných odborníků v jednotlivých chirurgických oblastech. Ve vedení nemocnice stojí lékař Pavel Piler.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here