Americký FDA zváží prodej vajec od kuřat na maso

0
489
vajec
Foto: Pixabay.com

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA] rozhodne o rozvolnění regulace, která chovatelům kuřat na maso zakazuje prodej nepotřebných vajec. Ti je likvidují, a to je při současném nedostatku a ceně škoda.

Stejně jako Česko i Spojené státy řeší šíření ptačí chřipky, v jejímž důsledku američtí chovatelé zlikvidovali 58 milionů drůbeže. Z toho 43 milionů jich chovali právě na snášku vajec. Jelikož tamní trh není schopen uspokojit poptávku po vejcích, jejich cena se za poslední rok zvýšila čtyřnásobně. Do cen se navíc propisují vysoké náklady na krmiva, pracovní sílu i energie.

S řešením, jak dostat do oběhu více vajec a tím snížit i jejich cenu, přišla minulý týden skupina National Chicken Council [NCHC], která zastupuje chovatele masných kuřat. Zprávu přinesl americký server abc NEWS. Americkému regulátorovi potravin a léčiv FDA skupina předložila návrh s peticí, ve kterém žádá od upuštění pravidla úřadu přijatého v roce 2009, podle něhož nesmí producenti kuřat na maso prodávat přebytečná vejce velkoobchodníkům.

„Spotřebitelé, kteří už nyní čelí rekordním cenám vajec, mohou být ještě tvrději zasaženi, pokud nám FDA neposkytne způsob, jak tato vejce dobře využít,” řekl Ashley Peterson, viceprezident skupiny s dodatkem, že se navíc blíží velikonoční svátky, kdy poptávka po vejcích roste.

Problém je ve skladování vajec

Problém podle Petersona spočívá v tom, že zatímco vejce snesena masnými brojlery, která míří do inkubátorů k vylíhnutí, musí chovatel podle FDA skladovat při teplotě 65 °F [cca 3,8 °C]. Tak oproti tomu vejce od slepic chovaných na snášku, tedy určených pro potravinářský průmysl a konečné spotřebitele, se skladují při teplotách do 45 °F [cca 2,6 °C].

FDA k návrhu NCHC uvedl, že ho přezkoumá a následně skupinu uvědomí o výsledku šetření. Nicméně i dodal, že právě zajištění bezpečnosti potravin na americkém trhu úřad přimělo k přijetí regulace zakazující prodej vajec od chovatelů masných brojlerů.

Virus ptačí chřipky zničí v mase teplota 70 ºC

Zástupci National Chicken Council avšak argumentují, že jejich vejce by byla bezpečná. Došlo by k jejich pasterizaci ještě předtím, než by je prodali výrobcům potravin. Vejce od chovatelů brojlerů na maso by podle návrhu NCHC nešla do maloobchodní sítě, tedy by se nedostala k samotným domácnostem. Chovatelé kuřat by je naopak dodávali výrobcům potravin a zpracovatelům, kteří dodávají suroviny pekařům a podobným výrobcům.

S uvolněním prodeje ne všichni souhlasí

National Chicken Council odhaduje, že zmiňovaná regulace FDA zakazující prodej těchto vajec vyjde chovatele kuřat na maso na zhruba 27 milionů dolarů ročně. V současné době totiž tato vejce buď vyhazují, roztavují, nebo používají jako krmivo pro zvířata.

S návrhem NCHC ale nesouhlasí zástupci sdružení chovatelů slepic na snášku United Egg Producers. Jeho vedení považuje návrh na zmírnění pravidel pro prodej vajec od chovatelů brojlerů za špatný nápad. Podle nich ohrožuje bezpečnost potravin v USA.

„Bezpečnost vajec je pro americké producenty vajec vždy prioritou, stejně jako pevné dodržování všech regulačních požadavků souvisejících s bezpečností potravin,“ řekl viceprezident skupiny Oscar Garrison.

United Egg Producers je podle něj jasně proti petici NCHC, protože nesplňuje pravidlo bezpečnosti vajec.

Navíc nejsou ani jasné dopady případného rozvolnění regulace. Ročně se ve Spojených státech vyprodukuje zhruba 100 miliard kusů vajec. To znamená, že přidání dalších 400 milionů od chovatelů kuřat na maso, nemusí tamní trh nijak ovlivnit.

Drahá vejce řeší už i Amerika. Vejce v USA zdražila čtyřnásobně

Ceny vajec za poslední rok v USA vzrostly až čtyřnásobně. A kvůli stále přítomné ptačí chřipce se nedá očekávat přílišná změna. Tucet vajec [12 ks] kupovaly americké domácnosti loni v prosinci průměrně za 4,25 USD [cca 93,8 Kč/7,80 Kč/ks]. O rok dříve vyšel tucet vajec na 1,79 USD [cca 40 Kč/3,33 Kč/ks].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here