LF OU požádala o akreditaci zubního lékařství

0
354
akreditaci
Foto: Pixabay.com

Ostravská univerzita odeslala Národnímu akreditačnímu úřadu [NAÚ] oficiální žádost o akreditaci oboru Zubní lékařství na Lékařské fakultě. První studenti by při jejím schválení nastoupili již v akademickém roce 2023-24.

Při získání akreditace fakulta vypíše přijímací řízení ke studiu ve zkrácené lhůtě tak, aby studenti mohli nastoupit už od nadcházejícího akademického roku. O postupu dnes [13.4.] informoval děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

„Aktuálně dokončujeme finální detaily prostor, ve kterých by měla výuka probíhat. V nich se nachází výukové trenažéry, zubní laboratoř, stomatologická křesla a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů,” přiblížil děkan lékařské fakulty.

Do prvního ročníku by podle něj mohlo nastoupit dvacet studentů. Fakulta pro ně již připravuje potřebné zázemí. Stejně tak vedení fakulty podle Maďara pracuje na personálním zajištění výuky. To je i jedna z podmínek pro udělení akreditace k výuce zubního lékařství.

„Máme za sebou desítky úspěšných výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů, kteří jsou připraveni do výukového procesu na naší fakultě v případě získání akreditace nastoupit,” přiblížil Rastislav Maďar.

Zázemí pro výuku budou mít studenti stomatologie také ve Fakultní nemocnici Ostrava. Už nyní v jejích prostorách vznikají nové stomatologické ordinace a laboratoře, bez nichž se praktická výuka budoucích zubních lékařů neobejde.

Na souhlas ministerstva čekala fakulta měsíce

Udělení akreditace prodloužilo čekání na souhlasné stanovisko ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Dokument totiž podmiňuje podání žádosti u Národního akreditačního úřadu. Ostravská lékařská fakulta na něj čekala několik měsíců. Po jeho obdržení akreditační spis, který má přes 1 800 stran, ještě aktualizovala a doplnila o jména dalších nových pedagogů. Kvůli aktualizaci ale musel spis opět projít Radou pro vnitřní hodnocení Ostravské univerzity. To je kontrolní orgán školy, který dohlíží na systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací činnosti. Teprve poté mohlo vedení fakulty spis odeslat k projednání Národnímu akreditačnímu úřadu.

O mladé zubaře bude ve Slezsku velký zájem

Otevření nového studijního programu Zubní lékařství na LF Ostravské univerzity je dobrou zprávou nejen pro zájemce o obor, ale celý region. Dostupnost zubních lékařů patří v Moravskoslezském kraji k nejhorším v zemi. Nejvíce pojištěnců bez registrovaného zubaře je na Karvinsku a Bruntálsku, kde loni v listopadu dokonce při otevírání dvou zubních ordinací iniciovaných krnovskou nemocnicí o přijímaných pacientech rozhodovalo losování.

Lidé na Bruntálsku losují o volné místo u zubaře

Kvůli nelepšící se situaci v kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče. Zapojil se do ní Moravskoslezský kraj. Dokument podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubního lékaře v kraji nemá nejméně 80 000 až 100 000 obyvatel. Někteří lidé z regionu nebyli na zubní prohlídce déle než deset let. I když by si chrup nechali pravidelně velmi rádi ošetřovat.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity aktuálně prosperuje po ne příliš úspěšném období. V minulosti vedení fakulty prověřoval Národní akreditační úřad kvůli podezření na pochybení při přijímání studentů. V roce 2020 fakultně NAÚ neudělil akreditaci pro program Všeobecné lékařství, čímž se fakultě zavřely dveře v přijímání nových studentů. Nakonec akreditaci fakulta už ale pod novým vedením děkana Rastislava Maďara přeci jen získala. I když nikoli na standardních deset let, ale pouze na pět.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here