Výpadky léků jsou chybou výrobců, tvrdí ministr Válek

1
955
Valek
Foto: Úřad vlády ČR

Kabinet Petra Fialy [ODS] schválil další mimořádné dodávky v ČR neregistrovaných antibiotik a jejich úhrady ze zdravotního pojištění. Za výpadky léků podle ministra zdravotnictví Válka [TOP 09] pak mohou hlavně výrobci. Špatně odhadli spotřebu.

Mimořádné dodávky v Česku chybějících léků i jejich mimořádné úhrady z veřejného zdravotního pojištění vládě umožňuje loni v závěru roku přijatá novela zákona o léčivech. Na svém středečním jednání [12.4.] kabinet na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] schválil další dodávky a úhrady nedostatkových léků, především antibiotických suspenzí pro děti. Opatření platí od 1. května 2023 na dobu dvanácti měsíců.

„Principiálně jde o dětské sirupy antibiotické, ale i o práškové formy, jedná se o desítky tisíc balení,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Dodal, že jde o léčiva s registrací v jiných státech EU. Česko si těmito dodávkami podle něj zajistí desítky tisíc balení antibiotických suspenzí s obsahem kombinace amoxicilinu a kyseliny klavulanové a samostatného amoxicilinu. Ministr Válek veřejnost pak stejně jako v posledních měsících několikrát ubezpečil, že situaci má pod kontrolou. Takže nikomu v Česku nechybí a nebudou chybět léky na jeho onemocnění.

„Dnes jsem plně přesvědčen, že v první polovině května by se měla situace plně stabilizovat,“ řekl ministr, který o stabilizované situaci ale mluví od loňského prosince.

A mluvil o ní v tomto duchu pak i v lednu. Teď je ale podle něj vždy na českém trhu dostupná alespoň jedna alternativa chybějícího léku. I když třeba v jiné formě či síle.

Výrobci špatně odhadli spotřebu, říká Válek

Na tiskové konferenci po jednání vlády ministr Válek dále vyjasnil, proč se Česko od loňského podzimu neustále potýká s výpadky nejen antibiotických léků, ale třeba i volně prodejných sirupů na tlumení horečky a bolesti u dětských pacientů. A aktuálně také často užívaného léku Ozempic na léčbu diabetu druhého typu.

„Především je to chyba výrobců, kteří absolutně špatně odhadli spotřebu na straně jednotlivých zemí a vyrobili eliminované množství balení,“ vysvětlil ministr Válek.

V Česku chybí Ozempic na léčbu diabetu a obezity

Což podle něj nejvíce dopadlo na země s monopolním postavením těchto výrobců, mezi které patří i Česká republika. Svou, byť již menší roli v celém problému sehrála podle Válka i vyšší nemocnost obyvatelstva a výpadky účinných látek pro výrobu léků na asijském kontinentu. Toto výrobci, ale i zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] dlouhodobě označují za hlavní příčiny současných potíží.

Co dělá ministerstvo pro stabilizaci situace

Česká republika podle Válka aktuálně pracuje na demonopolizaci trhu s léky. A hledá cesty, jak výpadkům léků zabránit i ve spolupráci s neunijními zeměmi. Příkladem jmenoval nedávnou delegaci předsedkyně Sněmovny Markéty Adamové Pekarové [TOP 09] v Jižní Koreji. Za doprovodu zástupců českého ministerstva zdravotnictví v zemi jednala o spolupráci právě v oblasti dodávek léků pro český trh. Jihokorejský premiér podle Adamové Pekarové přislíbil spolupráci v oblasti dodávek léků, především antibiotik, do České republiky už pro letošní sezonu respiračních nemocí. Mimo zajištění dodávek potřebných léků jednali politici a podnikatelé o možnosti přesunutí části tamní farmaceutické výroby na české území.

„Naším cílem je nejen dodání antibiotik a chybějících léků, které potřebujeme pro příští sezonu, ale i to, aby se posunuly možnosti korejských výrobců přesunout výrobu do České republiky,“ uvedla po návratu z Jižní Koreje šéfka Sněmovny.

Jižní Korea do Česka léky nejen dodá, ale i je v Česku vyrobí

Dodala, že Jižní Korea je v produkci léků plně soběstačná a nezávislá na dodávkách účinných látek z Číny a Indie. Právě tyto země patří k hlavním dodavatelům lékových komponent na evropský kontinent.

Obchodní spolupráce s Čínou

Závislost nejen Česka, ale celé Evropy na dodávkách účinných látek pro finální produkci léků potvrdil v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz ředitel české pobočky německé farmaceutické firmy Stada Martin Šlégl. Evropské firmy podle něj mají v dodávkách vybraných účinných látek nutných k výrobě léků na výběr mezi dvěma až třemi dodavateli.

„Vzhledem k tomu, že farmaceutických firem je hodně, tak se jejich poptávka nakonec sejde u těchto dvou až tří firem. A drtivá většina z nich pochází z Číny. Účinné látky k nám jdou primárně z asijského regionu,“ popsal situaci Martin Šlégl.

Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro ZdraveZpravy.cz

Například každý doplněk stravy, které Stada vyrábí v českém Třinci, se v průměru skládá ze 40 až 60 komponentů včetně účinných látek. A stává se, že z těchto komponentů scházejí jeden nebo dva elementy. Firma pak není schopna takový doplněk dokončit.

„Je to podobná situace jako v automobilovém průmyslu, kde kvůli čipům stojí celá výroba,“ připodobnil Martin Šlégl v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Problémy podle něj nebyly jen u léčivých látek, ale také v nedostatku papíru, blistrů a plastů. Nicméně Martin Šlégl i potvrdil, že obchodní spolupráce s Čínou běží standardně. To navzdory geopolitickému napětí. A chválí si výrazné zlepšení logistiky.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Chci být a budu slušný a proto řeknu jediné : lže. Ví o tom, že lže a přesto lže. U léčiv na předpis máme v ČR jedny z nejnižších úhrad v rámci EU ( poděkujme za to Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv SUKL) a proto, když je nedostatek některého léku, tak je ČR první na řadě . To je také odpověď na otázku , proč se takové masivní výpadky ATB netýkaly např. Německa nebo severských zemí. Takže naplánovat si dovozce na papíře může co chce, ale když mu fabrika řekne sorry, je zvýšená poptávka a za vaše ceny jste až poslední na řadě, může si tak akorát povzdechnout…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here