Pacientské organizace pozor! EUPATI startuje už tento pátek

0
212
EUPATI
Ilustrační foto: Pixabay.com

Již tento pátek [14.4.] odstartuje v Česku 1. lekce evropského programu European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation [EUPATI]. Akce je určena zástupcům českých pacientských organizací. A je to poprvé, kdy se uskuteční v Česku.

Program EUPATI se skládá z několika kurzů. V nich zástupce pacientských organizací školení profesionálové provedou „životním cyklem léčiv“. To od vývoje molekuly přes klinický vývoj až k patentování léčivých přípravků, hodnocení zdravotnických technologií a jejich uvedení na trh.

„Pacientské organizace se mohou přihlásit do programu EUPATI prostřednictvím Akademie pacientských organizací a na webu pacientskaakademie.cz nebo na https://cz.eupati.eu/o-nas. Jedinou podmínkou účasti v programu EUPATI je, aby zájemce byl zástupcem české pacientské organizace,“ informovali ZdraveZpravy.cz organizátoři akce s tím, že pacientské organizace dostávaly informace v předstihu prostřednictvím osobní pozvánky a v APO Bulletinu.

Podle organizátorů akce pacientské organizace díky školení získají větší odbornost a možnost stát se rovnocennými partnery veřejných institucí a farmaceutických firem. Přičemž první lekce se uskuteční již tento pátek 14. dubna od 9:30 do 14:30 hodin v sídle Asociace inovativního a farmaceutického průmyslu [AIFP] v Praze.

Co je a co nabízí EUPATI v Česku

Dosud mohli zástupci pacientských organizací v programu EUPATI studovat pouze na evropské úrovni. Program ale umožňuje vznik národních platforem v jednotlivých státech. Těch nyní funguje čtyřiadvacet.

„Česká platforma EUPATI vznikla s cílem poskytnout nejen toto vzdělání pacientům v češtině s přihlédnutím k českým podmínkách, ale zároveň jim umožnit absolvovat certifikovaný kurz v angličtině a rozšířit tak jejich další příležitosti ke spolupráci a aktivitám na evropské úrovni,“ říká vedoucí projektu Akademie pacientských organizací [APO] Zuzana Komárková, která vzdělávací program v ČR organizuje.

Český program EUPATI mimo jiné nabízí přednášky o farmaceutickém vývoji, klinických hodnocení a bezpečnosti léčivých přípravků. Popisuje i ekonomické přínosy, právní aspekty a sociální dopady celého lékového procesu na systém i jednotlivce. Kromě vzdělávání v klíčových tématech EUPATI nabízí i online sadu nástrojů včetně knihovny informací o výzkumu a vývoji léčiv.

„Pacientům a jejich organizacím program dává jedinečnou příležitost získat komplexní informace o zdravotnictví, výrobě léků a jejich legislativě. Díky tomu, že se stanou erudovanými a rovnocennými partnery pro stát a další organizace, zlepší i svou vyjednávací pozici pro získání výhodnějších podmínek pro léčbu,“ říká Zuzana Komárková.

Jak program funguje a co přináší

Evropská pacientská akademie terapeutických inovací je patnáctiměsíční vzdělávací program, jenž v EU běžně probíhá v angličtině. Trénink je postaven na interakci tří základních pilířů. Těmi jsou:

  • Pacienti
  • Akademická sféra
  • Farmaceutický průmysl

Česko má v evropském programu zatím jen jednu absolventku. Je jí Petra Adámková z ONKO Unie a Hlasu onkologických pacientů.

„Absolvování EUPATI školení přináší pochopení mnoha souvislostí, které jsou důležité pro advokátní práci pacientských organizací jak na české, tak evropské úrovni,“ komentuje vlastní zkušenost s EUPATI tréninkem Petra Adámková.

CZECRIN připravuje a realizuje klinické studie v Česku

Právě ta společně s Lenkou Součkovou z Masarykovy univerzity v Brně a výzkumné infrastruktury CZECRIN a Lenkou Břeskou ze společnosti Pfizer iniciovala vznik české národní platformy EUPATI [Czech EUPATI National Platform]. Česká republika tak má své EUPATI zástupkyně ze všech tří pilířů: pacientské a akademické sféry i farmaceutického průmyslu.

„Těší mě, že se ve spolupráci s APO podařilo přinést vzdělávací program EUPATI do České republiky,“ uzavírá Petra Adámková.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here