Philips: Umělá inteligence se stala součástí moderní diagnostiky

0
310
Philips
Foto: Philips

Evropský radiologický kongres, jenž se konal na přelomu února a března ve Vídni, představil čerstvé novinky. Trend je integrace zobrazovacích systémů i umělá inteligence. Příklad jsou řešení, která na kongresu prezentovala společnost Philips.

Globální lídr v oblasti zdravotnických technologií na kongresu představil portfolio svých chytrých řešení zobrazovacích systémů. Nejnovější integrované technologie Philips využívají i umělou inteligenci. Transformují tak data v klíčové poznatky, které zvyšují přesnost diagnostiky a zlepšují klinické výsledky léčby. Současně šetří čas pacientům i zdravotníkům a celkově snižují náklady na lékařskou péči.

„Díky našim technologiím využívajícím umělou inteligenci můžeme automatizovat a urychlit rutinní úkony. Získáváme z velkých objemů dat důležité poznatky, které šetří odborníkům čas a zlepšují výsledky léčby,“ říká Chief Bussines Leader společnosti Philips pro oblast zobrazovacích technologií a přesné diagnostiky Bert van Meurs.

Společnost Philips na kongresu prezentovala svá nejnovější inovativní řešení propojující radiologii, kardiologii, patologii a onkologii napříč magnetickou rezonancí, CT, diagnostickým rentgenem a ultrazvukem.

Moderní magnetická rezonance pomáhá pacientům i lékařům

„Ve spolupráci s Univerzitou v Leidenu pracujeme na dalším vývoji umělé inteligence, aby dále zrychlila a zkvalitnila vyšetření magnetickou rezonancí [MR] s cílem zkrátit dobu skenování na méně než pět minut. Zároveň pracujeme na možnosti rekonstruovat detailní MR snímky navzdory pohybu pacienta nebo vnitřních orgánů. Tento přístup již vykazuje slibné výsledky v předních nemocnicích po celém světě,“ uvedli zástupci společnosti.

Kratší čekací doby a vyšší komfort

Podle nich optimalizace klinických pracovních postupů umožňuje nemocnicím efektivněji využívat své zdroje. To vede ke zkrácení čekacích lhůt pacientů a poskytování kvalitnější péče. Potvrzuje to i přednosta I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc [FNO] profesor Miloš Táborský. Právě FNO nedávno realizovala rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci vybavení.

„Získali jsme nejen nové přístroje a rentgenové systémy společnosti Philips, ale i modality pro komplexní kardiologické výkony – zejména integraci zobrazovacích metod, echokardiografie a CT – vše lze integrovat se zobrazovacím systémem, což je právě ta přidaná hodnota,“ popisuje profesor Táborský.

Výsledkem této integrace je podle něj lepší efektivita poskytování zdravotní péče ve všech směrech. A i vyšší bezpečnost těchto výkonů. To vše je, jak říká, důležité jak pro pacienty, tak pro nemocnici.

„Tyto technologie nám zásadně šetří čas. Získali jsme tak možnost otevřít nový stacionář pro jednodenní výkony, kdy pacient ráno přijde do nemocnice na svůj výkon a odpoledne odchází domů. Takovýchto zákroků můžeme provést denně pět až osm,“ upřesňuje prof. Táborský.

Zdravotníci jsou dnes klíč ke spokojenému pacientovi

Chytré propojování různých procesů je důležitým tématem i z dalšího důvodu. A tím je nejen usnadnění práce zdravotníků, ale i udržitelnost kvalitní a dostupné zdravotní péče.

„Průzkum Future Health Index, největší globální studie svého druhu, poukazuje v posledních letech na přetíženost personálu a odborníků. Což vede k jejich častému vyhoření a odlivu z oboru,” říká ředitel Philips Česká republika Tomáš Vavrečka.

Podle něj právě pomoc inteligentních systémů může tento stav zlepšit díky zefektivnění a usnadnění práce vytížených specialistů.

„Ti nemusí plnit tolik různých úkonů a mohou se tak plně soustředit na to, co je ze všeho nejdůležitější, tedy zdraví pacienta,“ dodává.

To za situace, kdy odliv zdravotnického personálu z oboru patří mezi hlavní rizika současnosti. Není nutné dodávat, že lékařského i nelékařského zdravotnického personálu je stálý nedostatek ve všech vyspělých zemích. A jak vyplývá z Future Health Index, právě po něm do roku 2030 stoupne celosvětová poptávka až na 80 milionů zaměstnanců.

Future Health Index potvrdil digitalizaci i udržitelnost

Průzkum, který běží již od roku 2016, dále potvrdil, že každý třetí zdravotnický lídr za svou nejvyšší prioritu uvádí spokojenost zaměstnanců a to, aby v oboru zůstávali i nadále. Odlivu zaměstnanců čelí zdravotnické systémy podle autorů průzkumu v mnoha zemích. Například v USA a Německu ho často způsobuje současný fenomén zvaný „Great Resignation“. Jde o jev, kdy lidé opouštějí a mění současná zaměstnání kvůli nedostatečnému pocitu naplnění z vlastní práce či vyššímu výdělku.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here