V potrubí s teplou vodou se v Kolíně objevila legionella

3
1595
potrubi
Foto: Pixabay.com

Středočeští hygienici zachytili tři izolované případy legionelly na jednom ze sídlišť v Kolíně. Bakterie se potvrdila ve vzorcích teplé vody z potrubí v okolí Moravcovy ulice. Správce vodovodní sítě provádí dezinfekci.

O záchytu informuje na webu Středočeská hygiena. Provozovatel vodárenské soustavy Energie AG Kolín už na výskyt legionelly v potrubí s teplou vodu reagoval zvýšenou dezinfekcí vod. Obyvatele zasažené oblasti ředitel středočeské hygieny Tomáš Vodný ubezpečuje, že situace není vážná. I když zvýšený výskyt legionelly v teplé vodě rozhodně není žádoucí.

„Neprodleně jsme proto zahájili jednání se všemi zainteresovanými subjekty, kterými jsou vedle dodavatele pitné vody a tepla pro výrobu teplé vody i dotčená SVJ, která sama vyrábějí teplou vodu pro jednotlivé bytové domy a provozují jejich vnitřní rozvody teplé a pitné vody,“ uvedl Tomáš Vodný.

Podle starosty města Kolín Michaela Kašpara [Změna pro Kolín] jde o dva dotčené potrubní vchody.

„O problému jsme dostali informaci 12. dubna odpoledne od zástupce jednoho Společenství vlastníků jednotek. Obratem jsme oslovili vedení Energie AG,“ říká s tím, že situaci město stále prověřuje.

Za legionellu mohou úspory domácností

Michael Kašpar upozorňuje , že jde zřejmě o lokální problém teplé vody, nikoliv studené, tedy i pitné. Vedení města vyzvalo obyvatele Kolína ke klidu.

„Vyzývám občany, aby zbytečně nepanikařili. Jde o běžný celosvětový problém, jenž se mírně zhoršil loňským prudkým nárůstem cen energií a následnými úsporami při ohřevu vody,“ vysvětlila důvody výskytu legionelly hygienička kolínské nemocnice Jaroslava Jirků.

Nicméně pravda i je, že několik lidí se po nákaze legionellou z dodávané teplé vody ocitlo kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu v nemocnici.

„Hospitalizovaní jsou v jednotkách, nejde o žádnou epidemii jako v případě covidu,” shrnula hygienička kolínské nemocnice Jaroslava Jirků.

Voda v bojleru pod 45 °C zvyšuje riziko Legionelly

Legionella se obvykle objevuje a množí v teplovodních potrubích, boilerech a klimatizacích. Nákaza začíná téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic. Bakterie je nebezpečná hlavně pro pacienty s oslabenou imunitou a chronickými onemocněními.

„Legionella způsobuje akutní horečnaté onemocnění podobné zápalu plic a v případě komplikací může dojít u pacienta až k respiračnímu selhání, neurologickým komplikacím, nebo k selhání ledvin,“ popisuje zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Kateřina Fabiánová.

Ideální teplota v zásobníku je 50 až 60 °C

Již loni na podzim SZÚ vydal upozornění, aby lidé kvůli úsporám energií nesnižovali teplotu ohřevu vodu v bojlerech. Teplota vody pod 45 °C je totiž živnou půdou pro množení bakterií legionelly.

„Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc,“ upozornil SZÚ na rizika související se snížením teploty ohřívané vody.

Příčinou úplavice je tyčinkovitá bakterie z rodu Shigella

Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se podle jeho doporučení měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C s možností přihřátí nad 70 °C. Právě při takové teplotě totiž bakterie legionelly hynou. I proto je v rozvodech teplé vody vyhláškou doporučeno 55 stupňů Celsia, které zamezují výskytu legionelly v potrubí a teplé vodě. V některých případech dosáhne provozovatel vodovodní sítě nápravy i jen propláchnutím potrubí horkou vodou. Podle hygieniků ale to není zárukou, že bakterie z vody zmizí. U některých budov se legionelly do týdne vrací a náprava pak znamená velké problémy a náklady. Mnohem jednodušší a levnější je proto výskytu legionelly ve vodě předcházet.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here