Úřady upozorňují na nebezpečné bělící pásky na zuby

0
1552
belici_pasky_na_zuby
Nebezpečné bělící pásky na zuby Crest 3D WhiteStrips / Foto: MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje na nebezpečné bělící pásky na zuby Crest 3D WhiteStrips. Bělící pásky obsahují vysoké množství peroxidu vodíku. To může vést k poranění tkáně v ústech nebo až k rozvoji rakoviny dutiny ústní.

Bělící pásky na zuby Crest ® 3D WHITESTRIPSTM, DENTAL WHITENING KIT, PROFESSIONAL EFFECTS, (L)2054V43, EAN kód: 889714000038 po laboratorním otestování vyhodnotilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] jako nebezpečný kosmetický výrobek. To podle § 6 o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb.

Jedná se o bělící pásky na zuby, které jsou baleny po dvou kusech v jednotlivých sáčcích. Sáčky jsou vloženy do barevné papírové skládačky. Na přední straně skládačky jsou uvedeny texty identifikující výrobek a obsah balení,“ popisuje nebezpečný produkt ministerstvo.

V zadní části skládačky stojí texty identifikující výrobek. Dále obrázky k použití výrobku s texty a informace k návodu na použití v anglickém jazyce. Na spodní straně skládačky stojí údaje o výrobci a kódy (L)2054V43, FE/2024, 91523792 a EAN kód.

Na boční straně sáčku výrobce uvádí anglické informační a varovné texty, seznam přísad a obrázek aktuální velikosti bělících pásků v balení. Papírová skládačka je zatavena v plastové fólii. Balení obsahuje rovněž návod v českém jazyce. Ten obsahuje obrázky k použití a další informační a varovné texty v českém jazyce. Příloha výrobku podrobněji informuje o výrobci.

  • Výrobce/Země původu: PROCTER & GAMBLE, CINCINNATI OH 45202/ USA
  • Distributor: Allegro Poznan, Poznan 60-166, Polsko
  • Prodejce: Libro watches s.r.o., Beskydská 151, 741 01 Nový Jičín. IČO: 04101502, prodejna: www.1hodinky.cz. Prodejce už podle ministerstva informoval spotřebitele o nutnosti stažení výrobku.

Při použití výše popsaných bělících pásků na zuby může dle MZ ČR dojít k toxickým účinkům peroxidu vodíku, které mohou být zvýrazněny aplikací na [již dříve] poraněnou tkáň. I opakovanou aplikací, konzumací alkoholu nebo u kuřáků.

„V krajním případě mohou tyto podmínky vést ke vzniku rakoviny dutiny ústní,“ dodává ministerstvo.

Jedovaté bělící pásky na zuby

Za nebezpečný kosmetický výrobek ministerstvo jmenované bělící pásky vyhodnotilo poté, kdy laboratorní vyšetření prokázalo obsah peroxidů v přepočtu na peroxid vodíku v množství 8,92 ± 0,71 % hm. v přípravku.

„To je v rozporu s limitem 0,1 % hm. peroxidu vodíku [přítomného nebo uvolněného] ve volně dostupných přípravcích na bělení nebo zesvětlení zubů,“ upozorňuje úřad.

Nanomateriály v kosmetice se dle SZÚ vyplatí sledovat

Maximální limity peroxidu vodíků pro laicky používané bělící pásky stanoví nařízení Evropského parlamentu a Rady o kosmetických přípravcích. Používání kosmetických přípravků na bělení nebo zesvětlení zubů s obsahem peroxidu vodíku nad 0,1 % hm. už není pro spotřebitele podle normy bezpečné bez dohledu zubního lékaře.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here