Změny na kůži neignorujte. Běžte na prohlídku zdarma do stanu ČPZP

0
21492
kuzi
I letos nabízí ČPZP při kampani Spolu proti melanomu vyšetření znamének na kůži zdarma. Roadshow začíná 15.5. v Opavě na Horním náměstí. / Foto: ČPZP

Lidé opět budou mít možnost nechat si zdarma vyšetřit kůži ve stanu České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP]. Roadshow Spolu proti melanomu odstartuje na Horním náměstí v Opavě v pondělí 15. května.

Roadshow se uskuteční postupně v 15 městech České republiky, kde odborníci zkontrolují zájemcům pigmentová znaménka ve speciálním stanu. Vždy v době od 10 do 17 hodin. Poslední příležitost k vyšetření bude ve čtvrtek 8. června v Ostravě před obchodním centrem Nová Karolína.

 Místa a termíny kampaně Spolu proti melanomu 2023
Město Den Datum Místo
Opava PO 15. 5. Horní náměstí
Zlín ÚT 16.5. náměstí Míru
Přerov ST 17. 5. Náměstí T.G.Masaryka
Olomouc ČT 18. 5. Dolní náměstí
Ústí nad Labem ÚT 23. 5. Kostelní náměstí
Kladno ST 24. 5. ulice Na Stráni 3340
Plzeň ČT 25. 5. Náměstí Republiky
Znojmo PO 29. 5. Horní náměstí
Jihlava ÚT 30. 5. Masarykovo náměstí
Pardubice ST 31. 5. třída Míru
Hradec Králové ČT 1.6. Masarykovo náměstí
Třinec PO 5. 6. Náměstí Svobody
Havířov ÚT 6. 6. náměstí Republiky
Frýdek-Místek ST 7. 6. náměstí Svobody
Ostrava ČT 8. 6. Před OC Nová Karolína, ul. Jantarová

[Zdroj: ČPZP]

Smyslem akce, kterou pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ve spolupráci s dermatology, je upozornit na nebezpečí zvyšujícího se výskytu melanomu a na nutnost prevence. Nedílnou součástí této roadshow je doprovodný program v oblasti zdravého životního stylu.

Onkologicky nemocných u nás přibývá, varuje ČPZP

„Lidé si budou moci například změřit množství tukové a svalové tkáně v těle nebo provést samovyšetření prsou a varlat na silikonovém modelu. Rovněž si budou moci nechat odborně poradit, jak se chránit před sluncem,“ doplňuje tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

ČPZP vyšetří kůži i neregistrovaným zájemcům

Zhoubný melanom je nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže. Relativně brzy metastázuje do dalších částí a orgánů lidského těla. Odhalit nemoc včas je proto velice důležité.

Jaké změny na kůži by vás měly přivést do stanu ČPZP:
  • Plošné zvětšování – rozpíjení nebo vyvýšení znamének.
  • Změna zabarvení znaménka.
  • Krvácení, svědění, strup, červený okraj.
  • Nový útvar na kůži, který se dlouho nehojí.
  • Nově objevené, stále se měnící znaménko.
  • Větší množství znamének na kůži.

Ve stanu ČPZP vyšetří lékaři bezplatně každého zájemce bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny je registrován. Preventivně vzdělávací program Spolu proti melanomu se poprvé uskutečnil v roce 2016. A pokaždé se těší velkému zájmu veřejnosti. V rámci této roadshow dosud vyšetřili lékaři celkem 31 886 pacientů v 65 městech. A 1 868 občanů odeslali k dalšímu vyšetření. Z toho jen při loňské akci byl podezřelý nález zachycen u 399 pacientů. Tedy u více než šesti procent vyšetřených. Další informace najdete na www.spoluprotimelanomu.cz.

 –Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here